Шоколадова веган торта-без захар*, с веган суров шоколадов крем
Тази торта е за рождения ден на съпругът на сестра ми.
Карл, бъди здрав и винаги толкова слънчев!
Нека мечтите ти се сбъднат!
Такава торта не бях правила.Не ми се беше случвало да забравя да сложа захарта.Сетих се, твърде късно, когато блата вече се беше запекъл.Всъщност не се сетих, но тъй като обичам да пробвам суровото тесто, а откакто ползвам силиконова лопатка, все по- малко остава в купите, от каквото и да било....та пробвах малко-от лъжицата, горчивичко ми се видя,все пак има много какао си казах.... и тогава ми се върна лентата-мдааа, не съм сложила захар, тя и без това е малко, няма яйца, с които да я р азбие човек... Но нищо, казах си...рожденникът обича горчив шоколад. ...а ще има и крем-там ще компенсирам. И тъй като Неви, дъщеря ми поиска едно мъфинче, пробвах от него -беше вкусно, а после с крема, много, много вкусно! Желанието на сестра ми беше тортата да е шоколадова. Реших за блатовете да използвам рецептата за Шоколадови мъфини с ментова глазура-веган, които почти винаги правя за тях, когато са в Добрич.С крема нещата бяха по-сложни.Срещала съм в интернет различни рецепти, някои от тях с много продукти, които няма откъде да купя в Добрич, а за доставка нямах време, всъщност да търся рецепта също нямах време и реших да импровизирам с наличното в шкафовете и хладилника. За да мога да направя отново, когато поискам, мерих и записвах.Всички у дома одобриха крема.
Продукти блатове:
За тази торта с размери направих двойна доза от посочените продукти
* 1 чаша + 2 супени лъжици брашно
* 3 / 4 чаша какао на прах-чисто какао за готвене,аз използвам на ION
* 1 чаени лъжички бакпулвер
* 1/2 чаена лъжичка сода
* 1 / 4 чаена лъжичка сол
* 1 1/2 чаши соево мляко
* 1 / 4 чаша олио от гроздови семки
* 2 супени лъжици ябълков сок
* 1 / 4 чаена чаша захар-ей тази захар не я сложих, този път....:)По принцип може да я замените с малко агаве нектар или мед-1-2 с.л.
* 1 чаена лъжичка ябълков оцет
* 1 чаена лъжица ванилия екстракт
Продукти шоколадов пълнеж:
* 2 големи, добре узрели авокадо
* 50 гр. какао с високо качество
* 250 гр.фурми, без костилки
* 2 с.л. мед
* 1 чаша кокосова сметана, около 200 мл
* 1 с.л. бадемово масло
* 50 гр фино смлени лешници
* 2 с.л сурови какаови зърна, счукани
Приготвяне:
1.Обелвате и нарязвате авокадото.Поставяте в блендера , добавяте какаото, бадемовото масло и меда.Блендирате.
2.Добавяте останалите продукти, и отново блендирате, докато получите гладка маса. Ако искате по-течен крем добавете още кокосова сметана или мляко.Може да добавите и соево мляко.
Бети, разкошна торта за чудесен повод! Да е жив и здрав рожденикът! Страхотна си, майсторице! Слънчев ден! :)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря за пожеланията!
ОтговорИзтриване...и за комплимента:)
Бети, чудесна торта!
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав рожденикът!
От това, което чета предполагам че блатът е сочен и ароматен!
А кремът е много оригинален!
Прегръдка и хубава седмица!
Дани,благодаря сърдечно за пожеланията !
ИзтриванеБлата ми беше познат, наистина е вкусен, но кремът страшно много ми хареса.
Невероятно красива и изкушаваща торта!
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав рожденикът! Явно си заслужава тази красота!
Поздрави и приятна вечер!
Тили, благодаря ти!
ИзтриванеО, да, той е невероятен човек!
Чудесна, чудесна! Крема ми звучи толкова вкусен и си представям колко е допълнил блатовете, макар и без захар, която не е много задължителна! Страшно е красива! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеКремът е върха, наистина, ще си го правя по-често.
ИзтриванеБлагодаря ти, Павлинка!Радвам се, че те виждам отново!
Разкошна е, Бети! И по-добре, че е без захар :)
ОтговорИзтриванеВкусна се получи.
ИзтриванеБлагодаря ти Зори!
Ами, Бети, аз не съм се съмнявала, че ще успееш да направиш от "дефекта" ефект;) Майсторка си на тортите, на една захар няма да се дадеш;)
ОтговорИзтриванеОтново е като в приказка!
Хубава седмица и прегръдки!
Марта,Марта, как ме разсмя!
ИзтриванеАми като няма яйца и забравих и захарта...:)
Благодаря ти!
Прегръдки!
Ох, пак красота при теб! Тортата изглежда прелестно и звучи доста интересно с тези съставки. Липсата на захар със сигурност не се е отразила на сладоста при този крем, а на вида изобщо!Поздрави!
ОтговорИзтриванеРади,
ИзтриванеБлагодаря ти!Кремчето стана достатъчно сладко, наистина, за нашия вкус фурмите бяха достатъчно,като източник на сладост.
Интересно съчетание на печени блатове със суровояден крем. Комбинацията на авокадо с какао и фурми е много вкусна, а ти както си го допълнила и с ядките, сигурно се е получило разкошно. Тортата е много красива!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Благодаря ти Дени!
ИзтриванеЯдките придаваха един лек аромат, най-вкусни ми бяха какаовите зърна, които имат невероятен вкус и е приятно да ги хрупкаш...
Бети!!!!! Разкошна е! Как рисуваш само, невероятна си! Честит празник на рожденика, а за теб огромни комплименти!!!
ОтговорИзтриванеКате,
ИзтриванеБлагодаря ти за сърдечните думи!
прегръдки!
Бети мила както винаги много ме впечатляваш с тортата и с идеите си, поздравления:)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава седмица за теб!
Еви,
ИзтриванеБлагодаря ти от сърце!
поздрави!
Щастлив е Карл ,че има кой да му направи такава чудесна и много красива торта !
ОтговорИзтриванеРазкошна е ,Бети !
С поздрав ! Хубав следобед !
Ив,
ИзтриванеБлагодаря ти!
Радвам се, че ти харесва!
И моите поздравления, Бети,
ОтговорИзтриванеза жеста, креативната идея и страхотно изпълнение!
Мога да оценя подобаващо предизвикателството за една такава веган торта -
Комплименти,
сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана
Диана,
Изтриванеблагодаря ти за сърдечните думи!
Бети, страхотна си, както винаги! Щом е от твоите ръце и торта без захар бих опитала смело :) Оригинално решение и с много обещаващо звучене крем. Не се съмнявам, че крайния резултат е бил страхотен. Визията е шеметна! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЗдравей , наистина е много хубава. Аз искам да попитам отгоре украсата как е направена бялата основа, с която е намазана цялата торта отгоре и отстрани каква е
ОтговорИзтриванеСъжалявам за късния отговор. Покритието е фондан.
Изтриване