Сурови шоколадови бонбони с боровинки и лавандула - Raw blueberries and lavender chocolates


Здравейте приятели,

Преди да ви потопя в тези омайни шоколадови съкровища искам да споделя с вас, радостта си от номинацията на  КУЛИНАРЕН  БЛОГОВОДИТЕЛ  на моя блог " Вкусно с Бети" за Годишни награди за кулинарни блогове 2014.

Кулинарен блоговодител е създаден преди 4-и години от Илиян Димитров и е единствения по рода си в българското интернет пространство сайт за споделяне на кулинарни идеи , единствения, който с уважение и коректност представя рецептите на близо 200 кулинарни блога, вдъхновени от храната и готвенето. 

За мен е голяма чест, че съм номинирана в две категории - Визуално пиршество  и Сладко удоволствие

Ето част от писмото на Илиян Димитров:

Здравей, Бианка !
За нас е голямо удоволствие да ти съобщим, че си номинирана сред финалистите в категориите „Сладко удоволствие” (Най-добър блог с рецепти за торти) и „Визуално пиршество” (Блог с най-добро визуално представяне на рецептите (food styling))  на Годишни награди за кулинарни блогове за 2014 г. - инициативата, с която ще отпразнуваме 4-тия рожден ден на Кулинарен Блоговодител."

Благодаря на Блоговодител за оценката! 

Ако, сте пробвали мои рецепти, ако ви вдъхновявам, ако харесвате това, което правя и показвам в блога си, ще се радвам да ме подкрепите, като дадете своя глас на страницата  за наградите.   Необходимо е да се регистрирате, което става бързо и лесно.  


Сега да преминем към бонбоните с боровинки и лавандула. 





Харесвам всички сезони, но пролетта и лятото не са ми достатъчни, наслаждавам се на багрите на есента, които компенсират застудяването, а зимата ми е мноооого дълга.
Леко захладня ( надявам се да е леко, не мога да се настроя още за студ ).
Есента напомня за себе си , с хладните  утрини, с кратките, но хладни дъждове..., а като вали ни се иска нещо топло - сгряваща супа  , чай с бисквитки.и освен желанието за тези затоплящи, ароматни и питателни неща,  в мислите ми се промъква нещо шоколадово. В такива моменти се появява и желанието ми да правя шоколад. Тук може да видите Бял веган шоколад с коледни аромати. Коледен календар Ден 11-и. Christmas Spices Vegan White Chocolate. В коментарите там съм написала как замених бялата  пудра захар. Сега направих тези бонбони - кошнички от черен шокола с  мусов пълнеж, гарнирани с боровинка и лавандула. Вкусни, с аромат отпращаш мислите ми в топлите летни дни. Тези бонбони ще бъдат оценени от любителите на черен шоколад. Използвала съм сурови продукти, с естествени подсладители и никакви животински. На всички у дома много ни харесаха и скоро отново ще приготвя. Използвах сурово какао и какаово масло Гайо, които получих от Farmhopping.















Продукти:

за шоколадовите кошнички
за около 16-18 броя

* 50 г какаова паста
* 60 г какаово масло Гайо
* 20 г лукума на прах
* 20 г брашно от рожков
* 2 с.л. течно кокосово масло
* 2 ч.л. сурово какао
* 1 ч.л.  ванилови зърна на прах
* 1 ч.л. агаве сироп

* хартиени или  силиконови капсули за бонбони



Аз направих и няколко мини шоколадчета за декориране.



за пълнежа

* 6 фурми без костилки
* 3 с.л. кокосово масло
* 1 авокадо
*1/4 ч.л. сушени лавандулови цветчета
* 1 ч.л. брашно от рожков
* 2 ч.л. сурово какао
* 2 с.л. от сместа за кошнички-толкова ми остана
* 50 г боровинки

За декорация:
*  около 16-18 боровинки - колкото са кошничките или повече, ако желаете
* цветчета лавандула



Ако искате по-твърд пълнеж добавете 2 с.л. стопено какаово масло или какаова паста



Ако използвате алтернативни подсладители, вероятно познавате този продукт (  тук трябваше да напиша лукумата, но не ми звучи благозвучно ) Ако не сте използвали лукума ще спомена само, че е перуански плод, Пресен плод не съм виждала в България, продава се под формата на прах. Плодът се изсушава при ниски температури ( този факт ми припомня, че си мечтая да пуснат на нашия пазар прах от боровинки, малини, ягоди, получен по същия начин, замислила съм им страхотни приложения) и се смила фино. Вкусът напомня леко на кленов сироп. Притежава много хранителни качества - фибри, витамини, минерали -желязо, цинк, калции и е с нисък гликемичен индекс. Ако не ви допада вкусът на стевия, може да пробвате лукума.





Приготвяне:

1. Настържете с нож или ренде какаовата паста и масло. Поставете в стъклена или керамична купа, заедно с кокосовото масло. Купата поставете над тенджера с гореща вода. Може и на котлона на степен 1или 2 . За да няма излишен стрес, а главно продуктите да останат сурови, което предполага темеператури около 45 С, препоръчвам водната баня. Целта е парата от тенджерата да затопли стените на купата и по този начин маслата да се стопят. Разбърквайте докато сместа се стопи и стане еднородна.



2. Добавете останалите съставки и старателно разбъркайте до тяхното усвояване и получаването на гладка смес. Ако не ви допада вкуса на рожков, може да използвате допълнително количество какао. Ако не сте пробвали, направете си напитка, подобна на горещо какао, но използвайте само брашно от  рожков (приготвя се от сушените шушулки растението) . Вкусът оприличавам на препечената тиква. Идеално подхожда за разни напитки, кремове и други десерти с тиква, допълва се перфектно с фурми. Това са няколко идеи, да добиете представа за вкуса. Когато опитате, на вас ще ви хрумне къде да използвате. Добавете лукумата на два пъти. Опитайте, възможно е да ви е достатъчно сладко . Оставете да се охлади до степен да остава по стените на капсулите.

3. С чаена лъжичка сипете шоколад в една капсула и с въртеливо движение разнесете количеството по стените. Процедирайте по този начин с всички капсули. Поставете във фризера за 5 минути. Повторете покриването на капсулите още веднъж. Отново охладете. Може да се наложи и трети път, ако първият път сместа е била по-топла и покритието съответно по-тънко. По-бързо става ако приберете половината кошнички и когато направите втората партида да извадите първата и да продължите.  След като покриете стените толкова пъти, колкото искате оставете още за 5-10 минути във фризера и после внимателно отстранете хартиените капсули или извадете от силиконовите. Дръжте шоколадовите кошнички в хладилника.

4. Направете пълнежа. Във високия съд към пасатора поставете фурмите, 50 г боровинки  и авокадото. Пасирайте докато се получи относително гладка смес. Добавете кокосовото масло и останалите продукти. Пасирайте до съвършено гладка копринена смес.

5. За по- лесно пълнене на бонбоните, поставете сместа в торбичка или малък пош и шприцовайте сместа в шоколадовите кошнички.





6. Украсете с боровинки и лавандула. Съхранявайте в хладилник.



Надявам се, че не съм ви уморила с многобройните снимки, но продуктите, ароматите и готовите бонбони са толкова омайни, че ми се искаше да вкарам някак тяхното вълшебство в снимките...

Коментари

  1. Бианче,
    страхотни бонбони, не съм използвала лукума, но трябва да я изпробвам.Прекрасна публикация.Честито за номинацията, напълно го заслужаваш, прекрасен е блогът ти.Рецептите са чудесни, снимките - нямам думи.
    При мен всичко е на бързо, правя снимки вечер, след работа.Но явно нямам и такъв талант като теб.Просто трябва да взема пример, какви талантливи хора се раждат на тази земя !
    Поздрави и ще се развам когато спечелиш ! Такава наслада за очите и за небцето е твоят блог !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, толкова мил коментар си ми оставила! Благодаря ти! Благодаря и за чудесните думи, които ми оставяш всеки път!

      Изтриване
  2. Бети, черпя се с едно такова странно за мен бонбонче:)), щом е с шоколад - ще ми се хареса:)
    Научих от тази публикация името ти - красиво е и съответства на натурата ти - артистична!
    Колкото до номинациите - честито, желая ти успех.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти хареса, Веси, със сигурност! Благодаря за пожеланията!

      Толкова съм свикнала, всички да се обръщат с Бети към мен....

      Изтриване
  3. Бети, поздравления за заслужените номинации!
    Винаги съм се възхищавала преди всичко от стилните ти и красиви публикации!
    Снимките са ти неверояно интересни и с непродражаем стил!
    Пожелавам ти успех, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, трогната съм от думите и сърдечността ти!
      Благодаря ти с прегръдка!

      Изтриване
  4. Betty felicidades por los premios que te concedieron, bien merecidos ya que tus recetas son bellas y deliciosas, como estos dulces de chocolate que se ven irresistibles.
    Un beso

    ОтговорИзтриване
  5. Bety, this is great news that you were nominated for this! I can see why......you have so many good recipes, and all your dishes look amazing. When you photograph them, they always look so delicious. I love blueberries and chocolate, so I think I would really like these. And the lavender adds a special touch.

    I'm so happy for you, congratulations.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dearet Sheri your comments are always so nice! Grateful for the kind words and your friendship!

      Изтриване
  6. Моите поздравления, Бети и успех -
    заслужаваш приз за всяка една номинация,
    и новото ти предложение потвърждава това...
    Страхотна идея, наситена с вкус, аромат и представяне в твой стил -
    адмирации за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, винаги си много мила! Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  7. Wonderful pics! A feast for the eyes, and surely yummy too :-). Have a nice weekend! Nata xxx

    ОтговорИзтриване
  8. What a great blog, I love the pictures.
    Gaby
    www.stylishsalat.com

    ОтговорИзтриване
  9. -`✺´-
    Festa para os olhos, festa para o paladar!
    Apresentação maravilhosa!!!!

    Que seu fim de semana seja doce e
    cheio de surpresas agradáveis!
    Beijinhos.
    -`✿´-

    ОтговорИзтриване
  10. These look so tasty!
    xx

    http://www.mybeautrip.com

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, много красиво и сигурно ужасно вкусно! Да си призная повечето продукти са ми непознати на вкус.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати, наистина са вкусни! Получиха се чудесни бонбони - черен шоколад с деликатен привкус на боровинки. Ще се радвам да опиташ! Жалко, че не мога да ти изпратя.

      Изтриване
  12. Lovely little jeweles. I could imagine them as a perfect dessert for an autumn garden party.

    ОтговорИзтриване
  13. Хм, визуално пиршество - именно това определение изниква в съзнанието ми всеки път, когато посетя блога ти, Бети. Ще гласувам за теб, заслужаваш да спечелиш.
    Ани

    ОтговорИзтриване
  14. Бети, поздравления! Абсолютно заслужени при това!
    От няколко дни не се бях отбивала при теб и чувствах липса на творчество и красота, но сега се заредих за още няколко дни :)
    Поздрави и да не спираш да ни радваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сърдечно ти благодаря! Много си мила!

      Изтриване
  15. Димитринка Манчевасептември 17, 2015

    Красота и изящество! Отново!
    Обожавам черен шоколад, но в комбинация с боровинки и лавандула не съм пробвала. Звучи ми свежо и опияняващо!
    Успех на конкурса и кажи кога да чакаме резултати!

    ОтговорИзтриване
  16. Никак не биха ми омръзнали снимките ти и с всяка следваща долавям по-близо аромата и вкуса на бонбоните. А аз много обичам бонбонки:). Вълшебни приказни снимки, Бети! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Радвам се, че се появи! Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  17. So beautiful and i like it for my b-day!!! I love it!
    Please visit my fashion blog - http://www.tailerofstyle.com will glad to see you!)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни