Шоколадови кексчета с касис и люлякови цветчета - Chocolate cupcakes with black currant filling and lilac flowers on top








Скоро градът ще потъне в магията на ароматните люлякови облаци. Десетки преливащи нюанси на любимия цвят на феите- лилаво....Милиони малки цветчета разпръскват вълшебния аромат...докосват умовете ни, усмихват ни и избутват далеч в съзнанието ни грижи и проблеми...поне за малко. В един такъв момент "видях" тези кексчета и ги направих. Споделих в приятни минути на чаша чай с приятелки.

Зарадвайте се и вие, ако не с люлякови нощи, то с люляков следобеден чай.




Приготвих едни много шоколадови кексчета - сочни, ухаещи на шоколад, с топяща се в устата  текстура и кадифен шоколадов крем. За пролетна свежест във всяко кексче сложих по лъжица домашен конфитюр от касис. Неговият аромат и вкус беше в хармония и баланс с богатия шоколадов вкус.









Кексчетата са като тези като намалих малко захарта и използвах само кокосова. Във всяко кексче, както казах, сложих по лъжица домашен конфитюр от касис, който е приготвен без добавяне на захар, но за него ще разкажа налято. Ако нямате конфитюр от касис, подходящ заместител е конфитюр от вишни или ягоди.












Продукти:
за 24 броя
печени в капсули с диаметър 5 см и височина 3,5 см

Важно условие за да се получите толкова мъфина е да пълните чашките точно 3/4 от обема им. Получават се съвсем леко заоблени от горе и много удобни за декориране-независимо дали ще украсявате като мен или ще шприцовате някакъв крем отгоре.Също така е важно да НЕ печете с обдухване-има опасност при надигането леко да се закривят.Т.е. издигнатата част да не е точно в средата. Ако все пак ви се получи няма нищо фатално-изравнете, като отрежете изпъкналата част с нож след пълното изстиване.




Продукти:
за около 24 -30 мъфина

 * 
180 грама пресято брашно
 * 280 грама кокосова захар
 * 1 / 2 чаена лъжичка сол
 * 65 грама  холандско или чисто какао на прах

 * 1 чаена чаша гореща вода -200 мл
 * 1 чаена чаша соево мляко - 200 мл
 * 1/2 чаена чаша олио-например от гроздови семки - 100 мл
 * 2 големи яйца
 * 1 ч.л. ванилов екстракт 

 * 1  1/2 чаена лъжичка бакпулвер
 * 1  1/2 чаена лъжичка  сода бикарбонат

Приготвяне:

1.Сложете в купата захарта, пресейте отгоре заедно брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата.Разбъркайте добре, докато стане еднообразна суха смес.
2. В друга купа смесете яйцата, млякото, олиото, ванилията - разбъркайте с  тел за разбиване на яйца или леко с миксера.
3. Включете фурната на 200 С-БЕЗ обдухване. Ако фурната ви загрява по-бавно, включете като започнете с приготвянето на сместа.
4. Към сухите съставки добавете мокрите и разбъркайте до еднородна смес.
5. Добавете на няколко пъти горещата вода към сместа и разбъркайте, само колкото да се поеме водата от тестото.Виждате,че е доста течно, това не бива да ви притеснява.За по-голямо удобство, аз изсипвам тестото във висок съд с улей и с него наливам във формите.
6. Пълнете формичките до 3/4 от височината им.Това ще ви гарантира не много изпъкнали мъфини и точно 24 на брой. Ако някъде сте сипали малко повече отнемете с лъжица.

7. Печете 19-20 минути , като след 18-та пробвате с клечка- не бива да има полепнали влажни трохи. Клечката трябва да е чиста.Извадете и оставете на решетка да се охладят. Заредете следващата доза.



След пълното охлаждане на кексчетата с помощта на нож или специално приспособление за издълбаване, отстранете част от центъра на кексчето. Запазете издълбаната част и с малко от ганаша, оформете бонбони на клечка - Pops.
За пълнежа на кексчетата - леко затоплете конфитюр от касис или друг плод с леко кисел, свеж вкус -  например от вишни или  ягоди и ревен. поставете по една - две чаени лъжички.

За шприцования крем:

* 500 гр черен шоколад
* 600 мл млечна сметана 30% масленост
* 100 гр меко масло
* 1 с.л. какао

Приготвяне:

Този крем е добре да се приготви преди да започнете приготвянето на кексчетата, тъй като има изчакване за стягането му.
Шоколадът се начупва и се поставя в стъклена или порцеланова купа. 
Сметаната се загрява до кипване и се изсипва върху шоколада. Оставя се за 3-4 минути и се разбърква с шпатула до пълното разтваряне на шоколада. Разбъркването е продължително, но сместа трябва да бъде гладка, еднородна и без бучици. Покрийте купата със свежо фолио и оставете да се охлади до стайна температура.
Разбийте мекото масло с какаото. Тъй като какаото е много леко, първоначално приобщете какаото към маслото с леко разбъркване на ръка. Към този крем лъжица по лъжица добавете при непрекъснато разбиване шоколадовия ганаш. 
Поставете сместа в голям пош, на който сте поставили звездовиден накрайник и шприцовайте всяко кексче. 

Цветчетата, предварително измити и добре отцедени върху кухненска хартия наредете върху крема. Поръсете с едро нарязани шамфъстъци. Приберете в хладилник.


Може да съхраните цветчетата в хладилник за няколко дни, като ги наредите между навлажнена кухненска хартия и поставите в закрита кутия.













На вас как ви действа люляковият аромат? Какво ви кара да правите?

Коментари

  1. Красива люлякова феерия, гарнирана с вкус на шоколад = разкош!
    Поздравления, Бети! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Подейства ми носталгично Бети ... вече много години нито съм докосвала, нито помирисвала люляк. Май този храст го нямат испанците. Поне тук където съм.
    Но след тази красива гледка, ще заспа със спомена за аромата на цветовете му :)
    Кексчетата са един разкош, като всичко докоснато от теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, там има други красоти, но и на мен би ми липсвал люлякът. Цъфтежът му е част от пролетните ми изживявания.Дали не може да си засадиш храстче някъде за да му се радваш на пролет...

      Изтриване
  3. In love with your cupcakes...
    Congratulations.
    Best regards

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни кексчета Бети.Люлякът чудесно се вписва в украсата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Колко много красота, ухание и вкус лъха от твоите кадри, Бети! Възхитена ме оставяш за кой ли път?! Най-топли поздрави и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Цветчетата могат ли да се хапват - виждам, че са обилно поръсени мъфините? Снимките са чудесни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, могат.
      От тях се приготвя сироп, желе, сладко, могат да се захаросват.

      Изтриване
  7. Това е истинска пролетна градина! Голяма красота, Бети! Голяма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолиии, благодаря ти за прекрасния коментар!

      Изтриване
  8. Son espectaculares tus pastelillos,no tengo ninguna duda de que tendrán un sabor bueno,pero lo que más llama la atención es lo preciosos que te han quedado con las flores.
    Besos

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам пролетните ти публикации, много харесвам люляка, за съжаление все още не съм видяла тази пролет и ти благодаря за тази красота! Прекрасни снимки, вълшебни, зареждащи кадри! Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, преди малко се прибрах от гората и в момента имам ваза на терасата с люляк, прекрасно ухание, .... Надявам се скоро да се докоснеш до люляковия аромат!

      Изтриване
  10. Amazing photos:)

    http://shizasblog.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  11. Много нюанси на лилавото при теб,Бети-приказно е и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни са! Зеленото на шам фъстъка е онзи финален щрих, който прави визията съвършена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ани за прекрасния коментар!

      Изтриване
  13. Толкова са красиви, че да ти е жал да ги опиташ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иви, и са мноого вкусни. Щеше да ми е свидно,ако бях моделирала цветчетата с часове, а тези толкова съвършени ги е създала природата в изобилие...:)

      Изтриване
  14. Ох...кара ме да въздишам...че не мога да творя такава красота...
    Малко е да се каже, че са прекрасни - и кексчетата, и снимките, Бети!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни