Алабаш, фенел карпачо - Kohlrabi, Fennel Carpaccio



 Предполагам, че алабашът е познат зеленчук, най-малкото защото се отглежда у нас. Колебанията ми са свързани с това, че виждам да се продава, а никога не съм виждала хора да си пазарят от него :). Ако не сте го опитвали още само ще спомена че 100 г от него имат само 30 калории. Той е растение кръстоска между диво зеле и дива ряпа. Съдържа , натрий, калий, калций, магнезий, фосфор и селен, витамини А и С и холестерол 0.
Днешната салата е с алабаш и фенел. Идеално си подхождат. Предлагам един по-различен поглед към този зеленчук, към който по мое наблюдение, както казах,  рядко се посяга. Вероятно заради твърдостта му. Приготвих карпачо. За карпачото съм писала, тук и тук, и мисля, че всички ще се съгласите, че е едно изискано блюдо. Изискано и вкусно, с малко усилия може да предложите на семейството си това карпачо от алабаш и фенел. У дома всички му се зарадваха.



Продукти:

* алабаш
* фенел
* шарен пипер - прясно, едро смлян
* зехтин
* лимонов сок


Приготвяне:

Алабашът се обелва и настъргва на възможно най-тънки слайсове с ренде или белачка за зеленчуци. Ако искате допълнително накъсайте всяко кръгче на по- малки парченца, както направих аз.  Фенелът също се рендосва. Моят в случая беше съвсем млад, от една фермерска градина. В чиния небрежно се нареждат алабашът и фенелът. Поръсва се щедро лимонов сок, зехтин и по-пестеливо едро смления черен пипер. Допълнително се поръсват зелени листа от фенела.



Следващият път, когато погледът ви се спре на бяло-зелените или лилави закръглени алабаши, вземете един и опитайте тази салата. Няма да се разочаровате.
А вие как приготвяте пресния алабаш?

Коментари

  1. Olá,
    que belo prato, alimenta com sua beleza.
    Bjos

    ОтговорИзтриване
  2. What an amazing recipe! Thanks for sharing

    Kisses,
    http://lestyleetmoi.blogspot.com.es/

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,
    алабашът е много вкусен и богат на витамини зеленчук.Използваме го редовно през зимата, нарязан на тънки слайсове и леко посолен.Засяваме го всяка година.Но точно в тази комбинация не съм го опитвала.Алабашът е и много траен, цяла зима можеш да го използваш, съхранен в черни найлонови торби.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Не бих се изморила да гледам тази красота тук, Бети! Прелестни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, Кате, много си мила! Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  5. Чудно предложение, Бети! Докато гледах снимките се замислих колко би ме затурднило снимането на карпачо, а ти си го направила превъзходно! Алабаш не съм пробвала и ми беше много интересно да прочета за него. Трябва да видя и тук как се нарича и да го опитаме. :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алекс! Не ми е любимият зеленчук, но открих вкусен и атрактивен начин за поднасянето му! Ще го приготвя и в някакво ястие.. Макар и родственик на зелето има доста по-слаб аромат от него.
      Поздрави!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни