Разядка, дип или плънка с орехи, хляб и чесън - Walnuts, Bread and Garlic Dip/Spread


Днешното предложение научих преди много години от леля ми с името салата с хляб и орехи.
Скоро приготвих без да добавям олио, кисело мляко. Използвах малко тахан, квасен хляб от пълнозърнест лимец, изостанал и вече сух и орехи. Получи се чудесен дип, пастет, нещо за мазане или за плънка на гъби. Колебаех се как да го нарека, определено не е салата, така че вижте и го наречете както искате. Тъй като не ядем много често хляб се случва да изсъхне и да не мога да нарежа. Първият път, когато се случи ми хрумна да "свестя" хляба като го залея с вряла вода. Поставих го в тенджера с плътно затварящ се капак, залях го с вряла вода и затворих тенджерата. На другия ден хлябът беше омекнал и разбира се по краищата(периферията) направо мокър, но можех да нарежа на филии, които да се хапват нормално, все едно хлябът е пресен. По мокрите части могат да се изрежат и да се приготви този дип или филийките да се поставят в тостера. Същата технология използвах и сега .
Съвсем условно продуктите, които използвах.



Продукти:

* 1/2 сух хляб- аз използвах пълнозърнест хляб с квас от лимец
* 2-3 с.л. сусамов тахан
* сол - на вкус
* 3-4 скилидки чесън  или на вкус
* 200 г орехи

1.Хлябът се залива с гореща вода, така че половината да се покрие. Оставате под похлупак, докато се охлади и хлябът омекне и попие по-голямата част от водата. Той ще поеме, колкото е необходимо. При пасирането ще имате нужда от допълнително количество.



2. Поставяте хлябът, нарязан на филии в дълбок съд, удобен за пасиране, може и в тенджерата. Добавете орехите, солта, тахана и чесъна. Пасирайте до гладка смес, добавете още вода- студена, сол на вкус, ако е необходимо, докато постигнете желаната гъстота и вкус.. Може да добавите и лимонов сок или ябълков оцет, ако желаете.



Хапнете просто така, или с гъби, може да напълните гъби и да запечете, или да направите рулца с грилован патладжан или тиквички.




Коментари

  1. Доста интригуващо предложение, Бети. Снимките ти са приказни, с хлебчето ми е любима. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    правя и аз тази разядка, но без тахан.Ще го добавя, чудесно постно, много вкусно предложение.Използвам този пастет за плънка на патладжани и печени пиперки.
    Поздрави и честит Никулден ! Да са живи и здрави всички именници !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни