Веган шоколадов мус с аквафаба - Vegan Aquafaba Chocolate Mousse



Няма сезон за ефирен, разтапящ се в устата шоколадов мус. Винаги е  посрещнат с радост, предизвиква въодушевление и удоволствие . Името на десерта идва от френската дума mousse - пяна. Има различни варианти за приготвянето му според продуктите, които използваме. Най-важното за всички мусове е да има лека, въздушна текстура. Тя се постига когато към кремът , приготвен от шоколад или плодове се добави разбита сметана или яйчни белтъци, може  и двете. Понякога за по-богат вкус и плътност се добавят и жълтъците. В някои случаи се добавя желатин или агар агар за стабилизиране. Сладките мусове могат да бъдат ароматизирани с мента или други ароматни билки, подправки. Солените от своя страна могат да бъдат пиканти. Каквито и съставки да използвате, за да наречете вашия десерт или солено произведение "мус" , трябва да включите съставка/и, която да задържа въздушни джобчета и да придава пухкавост , лекота и ефирност. Необходимо условие е известно време десертът да се охлади.
Много пъти съм приготвяла мус, използвайки яйца , сметана и шоколад. Още по-богата текстура и вкус се получава, когато към сместа се добави глюкоза - какво и как съм приготвила по този начин може да видите тук и тук.
По различни причини има хора, които не употребяват яйца , мляко и млечни продукти и не могат да си приготвят този страхотен десерт. След няколко опита постигнах съвършената текстура и вкус, без да използвам нито яйца, нито сметана. Още когато приготвих за първи път веган целувките с нахутена вода, така наречената аквафаба, разбрах, че скоро ще направя и мус. Когато тази вода се разбие се държи точно като яйчен белтък. Днес ви представям шоколадов мус без животински продукти, приготвен само от две основни съставки- черен шоколад и нахутена вода. Добавих малко лимонов сок при разбиването, така, както процедирам, когато разбивам и яйчни белтъци- разбиването е по-кратко и пяната е по-стабилна. Добавянето на ванилията е по желание, шоколадът и без друго е силно ароматен. Единственото необходимо условие е да имате търпение и да охладите за няколко часа десерта. По - надолу в рецептата съм описала точно как съм приготвила. Гарантирам, че ако спазите последователността на приготвяне ще имате същия лек, ефирен, прекрасен мус. И още нещо- ще забележите, че в продуктите няма подсладител. Може да добавите - какъвто пожелаете - кленов или друг сироп, или мед, стевиа, захар, каквато пожелаете. Ще опиша по-долу на кой етап може да прибавите.



Продукти:

* 210 г черен шоколад аз използвах Lindt 85% какао
* 200 мл аквафаба
* 1 ч.л. смлени ванилови шушулки
* 1 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

1. На водна баня (водата не бива да кипи, а само да къкри ; съдът, в който е шоколада не бива да докосва водата) разтопете шоколада, предварително начупен на парченца. Не е необходимо да са много дребни, но се сещате, колкото по-малки са -толкова по-бързо ще се разтопят. Не бъркайте докато не се разтопи шоколада. Когато вече е мек, свалете съда от огъня и  разбъркайте до равномерно гладка текстура. Ако добавяте някакъв сироп или мед или стевиа добавете сега и разбъркайте. В този момент добавяме и ванилията и отново разбъркваме.  Оставете леко да се охлади до около 40 С. И без термометър може да определите. Температурата на човешкото тяло е около 36,5, това означава, че трябва да усещате шоколада леко топъл.

2. Докато разтапяте шоколада разбийте нахутената вода с лимоновия сок на пяна- използвайте чист стъклен, керамичен или стоманен съд. Отначало разбивайте на бавни обороти и когато започне да се оформя пяна - на по-бързи. Скоро ще видите че се образуват меки връхчета и бъркалките оставят следи . Ако решите да добавяте захар,(гледайте да е по-фина ) сега е момента. Продължете да разбивате докато не усещате кристали когато разтриете между пръстите си малко от сместа. Също така ще забележите , че връхчетата са по-стабилни. Вижте постъпкови снимки тук. Но тази смес не може да се използва за целувки. Предполагам , че за да подсладите муса ще използвате 1-2 лъжици захар.

3. Какво следва? Имаме разбита пяна от аквафаба. Имаме шоколад, разтопен и леко охладен. Важен момент е обединяването на двете съставки. Тъй като едната съставка е много тежка, а другата изключително лека, трябва да направим смесването постепенно и внимателно, като целта е лека, въздушна смес. Към шоколада започваме да добавяме лъжица по лъжица от нахутената пяна. След добавянето на всяка лъжица внимателно разбъркваме, докато шоколада поеме пяната. Отначало ще ви се стори, че пяната буквално се разтваря в шоколада и нищо не остава от пухкавостта и. Това е така, но постепенно, прибавяйки всяка следваща доза пяна и разбърквайки внимателно с движения, вкарващи въздух в сместа ще видите, че шоколадовата смес става все по-лека и по-лека. По този начин, запомнете- лъжица по лъжица, прибавяме половината от нахутената пяна.
След това към чистата нахутена пяна добавяме шоколадовата смес на няколко пъти като отново разбъркваме с широки, обръщащи движения. Разбъркваме фино докато сместа стане еднаква на цвят. Разпределяме в чаши и поставяме в хладилника за няколко часа или една нощ. Ако искате да поръсите с настърган шоколад, може да го направите веднага след сипването на сместа в чашите.



Количеството готов мус е около 450 - 500 мл, което аз разпределих в 4 чашки.

Това е- лесно и бързо. Ако следвате съветите ще имате този прекрасен мус. Ах, как ще ви се радват всички, на които го поднесете. :)  Запазвайте нахутената вода, дори в момента да не решите да я използвате - замразете я.

Друга рецепта с аквафаба/ нахутена вода  е : Веган целувки с нахутена вода - aquafaba 

Надявам се тази рецепта да ви хареса, толкова, колкото и на нас у дома. Ако я направите,  зарадвайте ме като споделите в Instagram, използвайте  @vkusnosbety за да я видя.

Последвайте ме в Instagram , където споделям интересни места и снимки на това, което отглеждам в градината  и храната, която приготвям за семейството ми. Благодаря ви!

Коментари

  1. Анонименавгуст 25, 2018

    Чудесна рецепта, скоро ще баде направена! Въпрос - ако съдът, в който е шоколада не бива да докосва вода, то това значи, че съдовете са три - един с вода директно на огъня, в него друг без вода; и във втория без водата трети (за да не докосва водата) и най-накрая съда с шоколада, така ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Два съда са достатъчни, просто дъното на съда, в който е шоколадът не докосва дъното. Аз поставям една голяма тенджера с вода -около два-три пръста и над нея-друга тенджерка - по-малка, в която съм сложила начупения шоколад. Дъното на тази тенджера-по-малката не докосва водата. Друг вариант е на дъното на тенджерата с вода да се постави някаква купа- керамична с дъното нагоре и върху нея да се постави съда с шоколада. Целта е шоколада да не се готви, а просто да се разтопи от топлата пара, която се издига от къкрещата вода. Шоколада не се разбърква, преди да се разтопи. Само се проверява дали е омекнал.

      Изтриване
  2. Страхотен мус Бети, ще го пробвам.Чудесна рецепта, великолепно изпълнение.
    Поздрави и усмихнато и ведро лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Ели! Хубави, слънчеви дни! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Thank you for sharing this recipe.

    All the best Jan

    ОтговорИзтриване
  4. Това ще приготвя и аз, чудесно е, мерси Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ще се радвам да си приготвила и да ти е харесало!

      Изтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. А как се прави нахутената вода?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Единият начин е да се прецеди готова консерва от нахут-течността, която се съдържа в буркана. Другият е да се свари нахут и водата от варенето да се редуцира до консистенцията на суров яйчен белтък- за да е плътна и гъста пяната. Ако искаш може да погледнеш рецептата в блога - веган целувки от аквафаба.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни