Чипс от кейл и целина със соев сос и сусам - Kale and Celery Chips with Soy Sauce and Sesame




Продукти:

* целина - 1 средна глава
* кейл - 3-4 големи листа
* 2 с.л. соев сос Kikkoman
* 2 с.л. сусамово олио
* по 2 с.л. бели и черни сусамови семена




Начин на приготвяне:

Първо се подготвят зеленчуците. Освен използваните от мен целина и кейл по същия начин може да се приготви чипс от цвекло, моркови, гулия, сладки картофи.
Целината се измива добре с четка, подсушава се и се реже с ренде тип мандолина/ренде Бьорнер на възможно най-тънко.
Листата от кейл- измити и подсушени се почистват от грубата дръжка.
В 2 купи  се разбъркват по една супена лъжица соев сос и сусамово олио. В едната купа поставете листата от кейл и добре разбъркайте с пръсти, като се стараете всяко листо да бъде покрито със сместа.



Поръсете с двата цвята сусамови семена. Разпределете листата в тавичките на дехидрататора и сушете на 45 градуса до хрупкавост на листата. На тази температура  съставките запазват качествата си на сурови.  Ако искате по-бърз резултат може да увеличите температурата. Имайте предвид, че кейла става хрупкав за кратко време, за разлика от целината. 



Повторете същото и с целината. Сушенето на целината е значително по-дълго, но полученият чипс е много ароматен.



Така приготвения чипс е подходящ за всеки изблик на глад по всяко време на деня и много вкусен към зеленчукови супи, особено ако ви липсва нещо хрупкаво към тях. 

Коментари

  1. Бети, отново изненадваш с предложение! :))
    Много ми харесва винаги, когато погледна при теб. Толкова интересни и нестандартни хапвания, поднесени така, че човек да скочи от стола и да започне да забърква!

    Прегръдки, мила Бети :)

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова интересно, че бих опитала.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни