Еклери Тирамису - Tiramisu Eclairs


Някой иска ли еклер? Днес, утре или който и да е ден, винаги може да кажете " Обичам те" на любимите си хора с тези прекрасни еклери. У дома винаги им се радваме. Определено са сред обичаните сладкиши у дома. Харесваме ги защото има безкрайни варианти за пълнеж и глазура. Тези, които направих вчера са вариант на класическите- с шоколадова глазура и пълнеж от сладкарски крем. Как ги промених и направих с вкус на друг любим десерт? С малко кафе( може да се използва и заместител на кафе), Марсала и маскарпоне добиха вкус на друг любим десерт-тирамису. Поръсеното какао беше завършващия щрих на моите тирамису-еклери. Заместила съм всички млечни продукти с растителни. Яйцата - не съм. Съмнявам се, че точно в тази рецепта ще работят известните заместители като чиа, ленено семе, пюре от ябълки, банан и т.н. Така че, тази рецепта не е за вегани, но може да се използва от хора, които ограничават или изключват млечните продукти от менюто си. И тъй като вкусът на тези еклери е тирамису ще дам линк към това много вкусно и сполучливо  Сурово, веган тирамису. 

Бързам към рецептата. Ще  дам точни указания, които ще помогнат на всеки да приготви вкусни еклери. Някой ден, ех, някой ден, при повече време, ще направя и постъпкови снимки, придружени с най-подробни указания и обяснения кое как и защо се прави, точно както е описано.  Засега ще е напълно достатъчно да се придържате към инструкциите, които ще напиша.

Класически еклери

около 24бр, 10см черупки


Подготовка: 25 минути

Гответе: 35 минути

Общо: 1 час 30 минути


Продукти:

240 мл вода

115гр несолено масло

1 супена лъжица захар

¼ чаена лъжичка сол

125гр универсално брашно, пресято

4-5 големи яйца при стайна температура


Инструкции

1. Загрейте фурната до 190 C . Застелете тава с хартия за печене.

2. В средна тенджера комбинирайте водата, маслото, захарта и солта. Бавно загрявайте сместа на умерен огън, като често разбърквате, за да се разтвори захарта и маслото да се разтопи. След като захарта се разтвори и маслото се разтопи, увеличете котлона до средно силен огън и оставете сместа да заври. 

3. Веднага щом сместа заври, махнете тенджерата от огъня и добавете брашното наведнъж. Бързо разбъркайте сместа с дървена лъжица, докато се усвои цялото брашно.

Върнете тенджерата обратно на котлона и намалете  силата на огъня на умерена. Гответе тестото, като непрекъснато бъркате с дървена лъжица. Тестото ще започне да се оформя на топка. Продължавайте да бъркате още 3-4 минути, докато на дъното на тигана се образува лека коричка. Това става след около  2-3 минути.

4. Преместете тестото в купа и го разбъркайте няколко минути с миксер на ниска скорост, докато сместа стане на стайна температура, около 1-2 минути. (Можете да го бъркате и с дървена лъжица!) Разбъркването помага на тестото да се охлади равномерно, което е важно за правилното разтваряне на яйцата без те да се сготвят още при докосването на тестото.

5. Добавете яйца едно по едно, като разбивате добре след всяко добавяне. Това ще помогне за по-бързото усвояване на яйцето в тестото. Това е важно, тъй като може да не се наложи да добавите всички яйца. Разбърква се добре след всяко добавяне и се остъргва отстрани на купата, ако е необходимо. Тестото трябва да е гладко и лъскаво, достатъчно рядко и пластично, за да падне бавно в панделка, но твърде течно.

6. На този етап тестото е готово за поставяне в пош и шприцоването в какъвто размер искате. 

7. Преместете тестото в голяма сладкарски пош с кръгъл или звездовиден накрайник( вижте снимката). Шприцовайте 10 см ленти или 5-см кръгчета на 6-7см една от друга. За да осигурите равномерно оформени черупки за сладкиши, е важно да поставите черупките равномерно. Ако нямате накрайници и пошове, използвайте полиетиленово пликче, на което след като напълите с тесто, отрежете отвор в единия ъгъл. 

Кръглият накрайник за сладкиши също работи за еклерите, но дългите сладкиши се пекат по-равномерно, когато са поставени със звездовиден връх.

Дръжте поша под ъгъл 45 ° и накрайника с постоянен натиск. Оформете края на всеки еклер с влажен пръст за да изглежда красив и завършен всеки еклер. 

8. Печете 30-35 минути, или докато черупките се надуят и станат златистокафяви, по един лист за печене. Не отваряйте вратичката на фурната през първите 25 минути.

9. След първоначалните 30 минути бързо отворете вратичката на фурната и направете малка цепка отстрани на черупките, като използвате малък остър нож за сдвояване. Това позволява на парата да излиза и помага за изсушаване на вътрешността на черупките на сладкиши. Печете още 5 минути или докато черупките станат хрупкави и златисто кафяви.

10. Прехвърлете черупките върху решетка и охладете напълно, преди да напълните. Ненапълнените кори за сладкиши могат да се съхраняват при стайна температура за 1 ден или да замразят до 2-3 месеца.


Кремът за пълнене на еклерите може да бъде направен предния ден или от вечерта преди печенето на черупките. 

Както споменах по-горе, използвах обикновен сладкарски крем, който овкусих с кафе. Може да използвате безкофеиново или дори заместител на кафе  като инка. У дома не обичаме прекалено сладки десерти и затова съм използвала малко количество захар. Вие може да увеличите количеството, като я удвоите например.

Крем за пълнене на еклерите

Активно време: 20 минути

Общо време: 50 минути плюс 2 1/2 часа охлаждане


Сладкарски крем

500 мл мляко, аз използвах растително

6 жълтъка

70 гр захар, аз използвам светла тръстикова

2 супени лъжици брашно

2 супени лъжици царевично нишесте

200 грама масло, аз използвах кокосово олио

1 ч.л. ванилов екстракт

щипка морска сол

4 ч.л. разтворимо кафе на прах или заместител на кафе

1-2 с.л. Марсалала или уиски -опции


Инструкции:

1. В тенджера оставете млякото да къкри леко.

2. В средна купа разбийте жълтъците заедно със захарта на светложълт крем. Добавете царевичното нишесте, солта и екстракта от ванилия, докато се смесят и не останат бучки.

3. Бавно разбийте 1/2 чаша горещо мляко в яйцата; отначало ще бъде гъста сместа, но ще се разреди, когато добавите цялото мляко. Продължете да добавяте горещо мляко, 1/4 чаша наведнъж, докато се добави около половината от млякото и сместа стане гореща на допир. Разбъркайте закалената смес от яйца и мляко обратно в горещото мляко на котлона. Продължете да разбърквате постоянно на умерен огън, докато сместа се сгъсти и започне да прави мехурчета (внимавайте, тъй като може да пръска). Продължете да готвите  една минута, за да се свари добре крема. Добавете виното Марсала или бърбън (ако желаете). Накрая добавете маслото на кубчета и бъркайте докато се получи еднородна смес.

4. Изсипете сладкарския крем в контейнер или топлоустойчива купа, притиснете на повърхността  пластмасово фолио, за да предотвратите образуването на коричка, и охладете поне 2 часа или за една нощ.

Когато сте готови за сглобяване на еклерите пригответе шоколадовата глазура и крема за шприцоване отгоре от маскарпоне.


Шоколадова глазура

200г черен шоколад

120г масло, аз използвах кокосово олио


Инструкции

1. Поставете начупения шоколад и кокосовото олио в купа, удобна за загряване. Поставете купата на водна баня докато шоколадът и олиото се разтопят. Разбъркайте и оставете настрана. Глазурата трябва да е течна за да покриете еклерите, когато те вече са напълнени с крем.

Може да приготвите и непосредствено след като ги напълните с крема.


Крем Маскарпоне

100 мл сметана с масленост поне 30%, аз използвах кокосова сметана

250 г сирене маскарпоне, аз използвах накиснато кашу, което пасирах гладко с 3 с.л. кокосово олио и кокосовата сметана по-горе. Може да използвате и готово растително крема сирене

1 чаена лъжичка паста от ванилия

Какао на прах на прах за поръсване


Инструкции:

1. Добавете бита сметана и ванилия в голяма купа за смесване. Разбийте до меки върхове с помощта на ръчен миксер.

2. В друга купа добавете сирене маскарпоне и разбийте до твърди върхове.

3. Добавете разбита сметана към сиренето маскарпоне и разбъркайте добре.

 За маскарпоне от растителни продукти: 

Пасирайте гладко 250 г кашу, накиснато от предната вечер, заедно с кокосовата сметана, разтопено кокосово олио. Ако се наложи може да добавите една, две лъжици затоплено растително мляко или вода. Оставете крема леко да се охлади за да е удобен и стабилен за шприцоване. 

Сглобяване

1. За да съберете еклерите, разбъркайте студения сладкарски крем до гладка смес. Поставете в пош за по удобно и равномерно пълнене на еклерите. Пълненето може да стане така:

- Като използвате   специален връх за пълнене.Използвайки дупките на всеки край, които сте направили, когато еклерите са излезли от фурната. Напълнете черупките, докато започнат да се чувстват тежки. Не препълвайте или кремът може да започне да излиза навън.

- Може да направите от долната страна на всеки еклер три отвора и със специалния накрайник да напълните крема.

- Ако нямате накрайник може да отрежете внимателно капачето. Наистина внимавайте да не счупите при рязане капачетата, особено, ако черупките са стояли един два дена на стайна температура. Напълнете ги с крем, който сте поставили в торбичка и след това сте отрязали единия ъгъл, както при шприцовенат на еклерите.

2.  Потопете горната част на всеки напълнен еклер в глазура, оставяйки излишъка да изтече, след това поставете изправено върху решетка и оставете глазурата да стегне. Ако не сте сигурни с потапянето, разнесете по капачето с лъжица равномерно от глазурата. Ако сте отрязали капачетата, потопете само капачетата от горната страна в глазурата. 

3. Поставете малък кръгъл накрайник в пош и напълнете с крем маскарпоне. Шприцовайте  малки кръгчета в един ред.

Поръсете леко с прах от какао.

Сервирайте веднага или охладете до 6 часа. 

Ще се радвам, ако приготвите и споделите впечатления тук, във Fb или в Инстаграм. Последвайте ме @vkusnosbety за да знаете кога съм публикувала нова рецепта. Понякога публикувам рецептите само в Инстаграм. Споменете ме, за да видя вашето изпълнение. На разположение съм за въпроси относно рецептата и приготвянето и.

Ако нямате време да приготвите еклерите, ето един десерт, който със сигурност ще впечатли вашите хора, а ще отнеме само 5 минути за приготвяне и 5 минути за декориране. Веган е и много вкусен! Шоколадов мус само с две съставки





Коментари

  1. Твоите публикаци винаги са изпълнени със свежест, вкус и красота! Прекрасно е и усещането, което оставят в мен всеки път. Еклерите ти са великолепни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Кате! А твоите коментари винаги ми пълнят сърцето с радост!

    ОтговорИзтриване
  3. Маслото в сладкарския крем, кога и къде се слага, защото липсва в описанието?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Маргарита! Мой пропуск и веднага добавям в описанието. Маслото се прибавя накрая и се бърка докато се усвои напълно от крема.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни