Тарталети без печене с крем от манго и лайм





Една рецепта, която ме привлече с това, че се използват природни, растителни продукти и се приготвя без термична обработка.Имах гости вегетарианци и приготвих различни ястия и десерти за тях,които скоро ще поместя тук.Бяха излезли на разходка и щяха да минат н а чай след  час у дома.Справих се навреме,дори с почистването...
Рецептата е изумително лесна и бърза.За мангото можете да прочете изчерпателна информация тук.Мангото би могло да се замени с праскови.Фурмите, които използвах бяха меки и не се нуждеха от накисване,не се сетих да направя снимка.Карамболът е друг екзотичен плод, който харесвам не само заради оригиналната форма, а и заради свежия вкус на зелена ябълка.

Подложка:

* 1 чаша фурми, без костилки. 
* 1 чаша  кокос 
*  щипка сол

 
Смилат се всички съставки в блендера до еднородно тесто, може да се наложи да използвате вилица, за да смесете идеално, или да използвате ръцете си. Натиснете в голяма форма за пай, или в 7 малки.Тъй като исках да направя за всеки индивидуална тарталета, използвах тези на снимката.


Тестото е много лепкаво и гъсто, за  да постигна перфектна форма и да нямам проблем с изваждането, използвах алуминиево фолио,върху което разстлах с навлажнени пръсти тестото.



Сложих готовите тарталети да се стегнат във фризера за около 20 минути или докато направя плънката.

Манго - лайм пълнеж:


 
* 2 узрели манго 

 * 1 чаена лъжичка  сок от лайм или лимон
 * настъргана кора  от един лайм
* 1/2 чаена лъжичка агар-агар
* по желание сироп от агаве или друг естествен подсладител*
* 1 карамбол за украса
* Тъй като фурмите са много сладки, дори плънката да ви се стори леко безвкусна, при ядене сладостта във всяка хапка е балансирана.

Обелете и нарежете мангото на парчета,смелете с блендера,  добавете сока и кората и пасирайте до гладка смес.Тъй като се получи по-рядка смес отколкото очаквах, леко загрях пюрето, поръсих с 1/2 чаена лъжичка агар-агар и когато се сгъсти го махнах от огъня.Необходими са няколко разбърквания,без дори да завира пюрето.Веднага охладих и насипах в охладените кошнички,на които предварително махнах фолиото.*


Надявам се да ви допадне рецептата.Да  ви е сладко!

*В оригиналната рецепта се слагат и 4-5 лъжици кокосово масло ,всичко се пюрира и се охлажда в хладилника за няколко часа.Тъй като аз нямах кокосово масло, а трябваше всички продукти да са вегетариански, а нямах и време, използвах агар-агар за сгъстяване на плънката.Това е вегетариански продукт-алтернатива на желатина.Извлича се от водорасли.Много по -бързо" стяга" от желатина и ако можете да си намерите, горещо го препоръчвам.Тук можете да прочетете повече.

Източник: Karolina Eleonora

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни