сряда, 28 септември 2011 г.

Кулички от патладжан, просо и соева кайма-веган и без глутен








В този пост ви предлагам една много вкусна веган рецепта, без глутен с индийски привкус.Може да бъде предястие или лека вечеря, или обяд.Често правя различни плънки със соева кайма за различни зеленчуци или мусаки. Експериментирам и вместо ориз и булгур използвам киноа и други безглутенови семена и зърна.Днес ви представям един продукт,който сме свикнали да възприемаме като храна за папагалчета и други птички.Просото, освен че не съдържа глутен и е подходящо за хора, алергични към глутена, съдържа  магнезий, фосфор и неразтворими фибри.Тези му съставки го правят изключително полезна храна, която предпазва сърцето ни......Повече информация тук и тук

 Продукти:

* 1 патладжан с по-удължена форма
* 1 чаена чаша просо или киноа
* 1 чаена чаша соева кайма
* 1 средно голяма глава лук -ситно нарязан
* 3-4  кръгли домата с диаметър колкото е диаметъра на патладжана
* 2 супени лъжици настърган джинджифил
* 1 чаена  лъжичика чили или сладък червен пипер
* 1/2 връзка магданоз
*  1/2 чаена лъжичка черен пипер
* 1/2 чаена чаша олио

За украса:

* клончета босилек
* люти чушки

Приготвяне:

1.Патладжана се нарязва на дискове, дебели около 1 см.Ако е необходимо се накисва за  30 минути в подсолена вода.
2.Междувременно накисвате соевата кайма с вряша леко подсолена вода и оставяте да набъбне.
3.Нарязвате доматите на дискове по 1 см дебели и отделяте тези, които съвпадат по големина с патладжанените кръгчета..Останалите нарязвате на кубчета.
4.Сотирате лука и джинджифила в 1/2 от  олиото.Добавяте чилито.Разбърквате.Добавяте просото и разбърквате на няколко пъти.Наливате 2 1/2 чаши вода.След като заври, покривате и оставяте да къкри на съвсем слаб огън.10 минути след завирането добавяте нарязаните на кубчета домати и оставяте докато просото поеме водата.и се свари.Ако е необходимо доливане на вода-доливайте само гореща вода.
5. Докато просото се готви-включете грила.Отцедете и подсушете патладжанените  парчета. Наредете ги в тавичка, застлана с хартия..Намажете с помоща на четка или напръскайте със зехтин.Запечене леко,колкото да омекнат. Обърнете и запечете оше толкова.Оставете настрана
6. По същия начин направете с доматите или ги запечете без мазнина в тефлонов тиган.Оставете настрана
7. Загрейте останалото олио и разбъркайте в него соевата кайма.Поръсете с черен пипер.
8.Смесете просото със соевата кайма, добавете ситно нарязания магданоз.
9. Поставете в чинийка кръгче патладжан, с помоща на ринг сипете отгоре, като притискате от плънката.Внимателно освободете и поставете отгоре кръгче домат.Украсете отгоре с босилек.Поднесете с люта чушка.

Обясненията са много по-дълги от правенето на това ястие, което може да направите по свой вкус като заменяте продуктите,с такива каквито обичате.



С тази рецепта участвам в колекцията''Време е за тиквички и патладжани ''
 http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html

3 коментара:

  1. Не мога да повярвам, че съм "проспала" тези кулички?!?!?
    Фантастични са и веднага си ги прибавям в списъкът с желания!

    ОтговорИзтриване
  2. Не мога да повярвам колко много хора са ги проспали, та са останали некоментирани цели 4+ години. Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. :) Радвам се, че ги откри. Много са вкусни.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване