понеделник, 12 март 2012 г.

Горещ шоколад - .......хубавото на лошото време......



Хубавото на лошото време е, че е подходящо за гушкане - с топло одеялце, хубав филм и  е идеалният момент, без угризения, и дори е препоръчително, да си направим  горещ шоколад. Наистина зимата вече много, ама много ми омръзна! Липсата на слънце, сивото ниско небе, липсата на цветове действа депресиращо и едно от нещата, които ни носят усещането за добро настроение е шоколада-това е научно доказано.Горещия шоколад- този който обичам аз и ще ви представя днес, е с много богат, плътен вкус и може с различни добавки да ви накара да се пренесете в далечно топло Мексико. Рецептата, без претенции е адаптирана по вкусовите ми възприятия след изпиването на литри-не наведнъж:-)) в едно кафене.Бях очарована от различните вкусове, гъстота на шоколада и текстурата,  при пиене.



Продукти за две чаши - като тези на снимката .Ако предпочитате по-големи-удвоете количествата.

* 200 мл. пълномаслено прясно мляко
* 200 мл. млечна сметана-аз използвах  с 30 % маслесонст
* 3/4 супена лъжица царевично нишесте- придава необходимата плътност и гъстота
* 80 гр.черен шоколад-аз използвах Нестле -черен-64% какаова маса.

Ах, този шоколад, въпреки,че беше на най-долния рафт, ме привлече с необяснима сила, вземайки го в ръката си, докосвайки опаковката , го поисках още повече - добре са си свършили работата дизайнерите на опаковката, а това, че като го отвориш те очакват много на брой квадратчета е допълнителен бонус...и не е само това- вътре има рецепта ....



****
 по желание :
-1-2 супени лъжици захар

Идеи, с които може да разнообразите вкуса на горещия шоколад, всеки път, когато решите да си приготвите:

- щипка чили за по- сгряващ ефект
- или леко запечени лешникови ядки
- или бадемови, в този случай бихте могли да капнете 1 капка бадемова есенция
- щипка канела и/или кардамом
- захаросани портокалови корички и няколко капки портокалов ликьор или есенция
-разбита сметана и шоколадови стърготини
- Бейлис/ Baileys-1-2 лъжички за чаша




Приготвяне:

Ако е възможно затоплете чашите, в които ще сервирате горещия шоколад  и дръжте топли.

1. Сложете в малка тенджера 3/4 част от млякото, сметаната и ако сте решили да добавите захар.Загрейте докато се стопи захарта и започне да ври.

2 През това време разбъркайте в останалата 1/4 част от млякото царевичното нишесте до гладка смес.

3. Към заврялата млечна смес добавете шоколада, предварително начупен, намалете огъня и бъркайте докато се разтопи шоколада.Добавете разтвореното нишесте и отново бъркайте докато се сгъсти сместта.При бъркането лъжицата остава трайна следа, а и самата лъжица се покрива със сместта.

4.Ако искате да добавите чили, или някаква есенция сега е момента. Добавете и разбъркайте. 

5. Изсипете в предварително затоплените чаши и сервирайте със сметана или поръсени ядки..







 .Може да се възползвате от някое от другите предложения и докато изпробвате всички- слънцето със сигурност ще се появи....Направете си чаша горещ шоколад и мрачното време няма да ви тежи, дори ще спрете да го забелязвате....Това е едно от чудесата на шоколада!



28 коментара:

  1. Еха, Бети!!!
    Любима топла напитка си ни приготвила днес;)
    Аз грабвам едната чаша и ще си я пийна на закуска, че сега ми е малко късно за шоколад. Иначе го обожавам и снимките ти също!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Искам чаша шоколад....и още няколко неща заедно с нея...
    Много примамваща рецепта ни предлагаш,Бети-благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Аууууу Бети страхотийка!!! Благодаря за рецептата. Непременно ще пробвам.
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, толкова вкусен и плътен течен шоколад!
    Вълшебство!
    И като гледам слънцето през прозореца...
    ароматът е по-силен!
    Благодаря за доставеното удоволствие!
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Прелест! Бети много красиво и вкусно! И добре поднесено и описано, аз само с царевичното нишесте бих се разминала, че става още по хранително, пък през зимата излишните оплътнения ми дойдоха в повече :))
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви момичета!

    С вашите думи и настроение денят наистина е слънчев!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотен е , Бети! Скоро ще взема и аз да се поглеза с такъв:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка, благодаря ти!
      Непременно си направви-бързо се получава, а удоволствието е голямо!
      Хубав ден!

      Изтриване
  8. Много изкусително, Бети!
    Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудни снимки, размечтах се...

    ОтговорИзтриване
  10. Колкото красиво,толкова и изкусително!Чак усетих вкуса по небцето си!Великолепно питие!С всеки от изброените аромати!
    Прегръдки и...жалко,че пак няма да се видим :( !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси!
      И аз съжалявам, че и този път няма да се видим.

      Изтриване
  11. Искааам :) кой би могъл да устои на тази чаша :)

    ОтговорИзтриване
  12. И за мен! И за мен чашка :) Записвам си и аз рецептата за спасяване в това все още твърде студено по моите критерии време! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда изумително вкусно!

    ОтговорИзтриване
  14. Габи,Зори,

    Благодаря ви!
    Днес даже вали сняг и е мрачно,този шоколад, наистина е едно малко и много вкусно удоволствие, което напълно заслужаваме :-))

    ОтговорИзтриване
  15. Неделя сутрин е вкъщи времето за пиене на горещ шоколад, без значение има ли слънце или не :-)! А тази чашка така привлекателно си я снимала, че със сигурно ще ти опитам рецептата :-)!
    Поздрави и хубави почивни дни, Бети!

    ОтговорИзтриване
  16. Дени, радвам се, че са ти харесали снимките и се надявам да ти хареса и шоколада!
    Хубави и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шоколадът се получи изключително вкусен и определено си струва да се приготвя по-честоq отколкото онзи разтворимия в пакетче :-)

      Изтриване
  17. Дени
    ,благодаря ти,че сподели!Наистина е много по-вкусен от този от пакетчетата.Радвам се, че ти е допаднал!

    ОтговорИзтриване
  18. Бети, би ли върнала отговор на l.slokoski@goodfood.bg?
    Бихме искали да публикуваме рецептата ти в нашата рубрика BG blogs :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. lois,радвам се,че ти е допаднало предложението ми.Ще се радвам да публикувате на страниците на любимото ми списание!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  19. Нищо, че вече е топло, и аз искам шоколад:)
    Чудесен е, а снимките са страхотни!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, няма знамение от времето...горещия шоколад носи уют и удоволствие....

      Хубав ден!

      Изтриване