петък, 25 януари 2013 г.

Портокалово бадемов сладкиш без брашно. Orange almond gateau without flour.


Наситен портокалов аромат и вкус.
Сочна и лека текстура.
Приготвянето, печенето, яденето му е една ароматерапия...получавате неусетно жизнерадостно настроение.
Това е един невероятно  вкусен сладкиш. У дома не остана и троха. Направих втори за да го снимам.
Правих преди време една морковена торта без брашно, не и е дошло ред да публикувам тук...Когато видях  на Дани, веднага разбрах колко вкусен ще бъде.Направила съм малко изменения, замених зехтина с олио от гроздови семки и тъй като нямах цели бадеми, които да смеля сложих бадемово брашно, което всъщност са много фино смлени бадеми. Намалих захарта. За още по- наситен портокалов вкус на дъното на формите сложих портокалови парченца. Едната тавичка изчезна почти топла. Другата след като се охлади. А аз направих нов-този който виждате на снимките.


 Продукти:


* 200 г бадемово брашно или фино смлени сурови бадеми
* 4 яйца, разделени
* 130  г захар
* 100 мл олио от гроздови семки
* 1 портокал
* 1 лимон
* 2 ч.л. бакпулвер
* други 2 портокала
* 3-4 с.л. захар (2с.л. агаве сироп или 1с.л. стевиа)  и 250 мл вода

Добре би било цитрусите да са био или да не са третирани корите с вредни вещества.

Приготвяне:

1. Портокалът и лимонът, предварително много добре измити с четка, сода и гореща вода се надупчват, например с нож или вилица и се слагат да се сварят на тих огън в малко вода за около час.

2. Портокалът и лимонът се разрязват на две, отстраняват се семките и се слагат в блендера. Смилат се.



3. Другите два портокала също се измиват добре. Ако желаете може да отстраните с най- финното ренде, външния слой на кората. Нарязват се на тънки кръгове. Ако ви дразни леко горчивия вкус на корите, можете да процедирате както като се прави сладко от портокалови корички и да бланширате във вряща вода резените, като внимателно ги вадите с решетъчна лъжица. След тази процедура слагате водата и 4-те лъжици захар да заврат и пускате резените портокал. Оставяте да поврат на тих огън около 20 минути. Внимавате да не изври течността. При мен и двата пъти течността се редуцира и парченцата ми бяха сухи. Ако при вас не се получи така, отцедете парченцата в гевгир. Наредете ги на дъното на формата или формите, в които ще печете сладкиша. Аз използвах една 17 см-ова и една 22 см-ова. Използвах две форми, защото тази от 22 см  е за тарта и всъщност е много плитка. Изпеченият сладкиш се получи с височина 3 см. Но вие може да използвате друга по-дълбока форма. Тъй като и двете ми форми бяха керамични, нямах притеснения за отделянето на сладкиша, но за всеки случай, на едната форма застлах дъното с хартия за печене. И от двете форми сладкишите се отделиха без проблем.

4. По принцип, когато за някакъв сладкиш яйцата трябва да се разбият на пухкав бледожълт крем, или до побеляване, винаги разбивам първо белтъците на сняг. Понякога добавям и лъжичка лимонов сок. Добавям захарта по малко, като не спирам разбиването. Получава се гъста твърда маса като за целувки. Тогава добавям жълтъците. Така направих и сега. Добавих олиото като разбивах сместта.


5. Бадемите  се смесват с бакпулвера. Добавят се към яйчената смес. Към нея се добавя и пасираната цитрусова смес.

6. След разбъркване, колкото сместта да се хомогенизира се изсипва в подготвените тавички за печене върху наредените портокалови парченца. Пече се в загрята до 160 С градуса фурна с вентилатор за около 45 минути.Пробвате с клечка след 30 минути, особено, ако печете в по-плитка форма. Охладете преди да обърнете.






 







Горещо ви препоръчвам да опитате този сладкиш. Дали ще изберете слънчев ден и ще се насладите на първите слънчеви лъчи на открито или в мрачен ден ще пуснете слънчевия аромат у дома ще решите вие.

51 коментара:

  1. Чудесен е ,Бети ! Винаги е така с портокала , като малко оранжево слънце и много ароматно :) !
    Снимкте са върха , както винаги ! Елегантни и с много топла атмосфера !
    Хибав следобед ,Бети !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря ти!
      Хубава вечер на теб! Тук вече е мрак и студа отново ни обхваща!

      Изтриване
  2. Наистина изпрати слънчице в мъгливия ден с този уханен и ярък сладкиш! Непременно ще пробвам! Прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай Игличе и няма да го забравиш никога!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Бети! :) Обичам сладкиши без брашно :) Този така си го описала и наснимала, че си мисля след работа да мина за бадеми и портокали и утре да го забъркам, хем че имах други планове за храната пре уикенда :) А каква е идеята на варенето на портокала и лимона?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Придават влажност и допълнителен аромат...Както морковите или ябълките в съответните кексове..и понеже лимонът и портокалът са твърди е необходимо термична обработка и пасиране за да се хомогенизират. В оригиналната рецепта, Дани не е използвала вътрешността на лимона, но аз я използвах.Варенето е докато омекнат плодовете. Докато с върши човек това, онова и те готови, ...а какъв аромат се носи..
      Получи се страхотен сладкиш, не може да се спре човек с едно парченце..Ще се радвам да ти хареса, Кате.
      Благодаря и приятна вечер!

      Изтриване
  4. Бети, радвам се!
    По рецепта е зехтин, но аз сложих слънчогледово олио :)
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и аз се радвам, че го направих и благодаря, че сподели рецептата!
      Аз изхолзвам само студено пресован зехтин и затова само в сурово състояние. А този за готвене нещо не ми харесва и в сладкиши обикновено слагам или слънчогледово олио или от гроздови семена.
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  5. Чуден сладкиш Бети, още сега ще го опитам, тамън се заредих с портокали и си купих ситно мляни бадеми :)
    Прегръдки и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви,благодаря!
      Ще се радвам да споделиш, как ти е харесал.
      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  6. Бети,чудесен портокалов сладкиш за уйкенда!А снимките,изкушаваши,както винаги!Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Ммм, само мога да преглъщам и да си мечтая кога ще го направя! :)
    Прекрасен е, Бети!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря!
      Мечтите идват, след като го похапнеш :)

      Изтриване
  8. Бети, страхотен е! Обадих се даже да поръчам да ми се купят бадеми :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Ани!
    Да споделиш дали ти е харесал!

    ОтговорИзтриване
  10. Поредното нежно изкушение с портокал и бадеми -
    страхотно изглежда, Бети!
    Чудесен сладкиш, снимки и презентация,
    сърдечни поздрави и ароматни почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана,
      благодаря за милите думи!
      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  11. wow!:) i love this type of cake - orange <3

    ОтговорИзтриване
  12. Бети,
    ей това е! Много слънчево и ароматно сладкишче. Бадеми в това състояние продават наблизо, така че се залавям;) Хубава вечер и дано прогнозата за времето не се сбъдне по вашите ширини!

    ОтговорИзтриване
  13. Много ме подтиска мрачното време и студа, добре, че имам запаси от продукти и с ей такива сладкишчета си вдигам настроението...
    Благодаря Марти!

    ОтговорИзтриване
  14. Бетинка, мисля си, че този сладкиш би преборил по-успешно от лекарствата грипа, с който се боря в момента :) Слънчев, ароматен и със сигурност вкусен. Сърдечни поздрави от София!

    ОтговорИзтриване
  15. Да, Габи, слдкишът ще ти донесе добро настроение, а то ще излекува грипа!
    Благодаря ти!
    Бързо оздравяване!

    ОтговорИзтриване
  16. Бети, каква идея ми даваш само, златна! Ще го приготвя в най-скоро време!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се!
      Сърдечно благодаря!

      Изтриване
  17. Апетитен, нежен и ароматен сладкиш! Чудесна комбинация!
    Вети, чудесни снимки на този слънчев десерт!
    Поздрави и приятна почивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много ти благодаря за ласкавите думи!

      Изтриване
  18. Чудесен, слънчев сладкиш, Бети!
    С това дъждовно време в последните два дни този сладкиш направо ме стопля :)) и се чудя дали да не се хващам да правя, но преди малко заложих още чийз-кейкчета, че мерака е голям и ще чакам да отшуми.
    Поздрави и хубави събота и неделя на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А при нас вече сняг и не спира...
      Сладкишът наистина си струва да се опита..после следва пристрастяване..:)
      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  19. Ох, че е хубаво, великолепни снимки и ми ухае чак до тук, обичам такива сладкиши! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  20. И аз да те похваля, Бети, ама си го заслужаваш. Чудесно предложение, ще се пробва някой път.
    Винаги ми е харесвал вкуса на цитруси в сладкиши а това с парченцата, плод на дъното, а после отгоре - и аз го правя честичко, защото допълва още повече вкуса на десерта.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, Гергана!
    Всъщност парченца не се усещат вътре.Сварените портокал и лимон са пасирани. Но пък е идея да се добавят и озахарени парченца.

    ОтговорИзтриване
  22. Бети, приказен сладкиш! Докато те четях си представих как ухае, усетих вкуса му..., абе влиза в списъка "ще се прави".

    Поздрави! Топъл и усмихнат неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня,радвам се че си го харесала! И ще се радвам да го направиш!
      Усмивки и на теб!

      Изтриване
  23. О,това е разкошно просто! Дано утре имам време да го направя, силно изкушена съм! Представям си какъв вкус има, с това бадемово брашно и аромат! Супер е! С пожелания за хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти, мила!
      Наистина е много ароматен и вкусен!
      Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
  24. Този сладкиш Бети, е като грейнало слънчице:) Невероятен е и предполагам колко е вкусен!
    Аз съм правила подобен но вместо с портокал с ананас.Божествени са печивата с бадемово брашно:)
    Хубав ден с прегръдка Бети!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, благодаря ти!
    Наистина е много вкусен!
    Хубав ден и на теб, мила Дани!

    ОтговорИзтриване
  26. Бети, този сладкиш и при мен чака реда си. Още щом го видях при Дани го пожелах на мига, но за съжаление трябваше да проявя воля и да го отложа малко във времето. Твоят пак ми върна онова състояние на желанията:) Изглежда превъзходно! Харесва ми идеята с шайбичките портокал. И аз ще му се насладя някой ден :) Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, не отлагай, много е вкусен!
      Благодаря ти и хубава нова седмица!

      Изтриване
  27. Изглежда възхитително и съм сигурна, че е божествено вкусен!

    ОтговорИзтриване
  28. Бети,още с първите изречения си го описала неимоверно точно!
    От всички аромати май портокаловия ми е фаворит,наред с ванилията и канелата,ама те са една идейка по-назад.
    Сладкишът е божествен,нежен,и толкова красиво-слънчев!
    Ще опитам и аз някой път твоя метод на разбиване,значи казваш не спадат белтъците като ги разбиеш в последствие с жълтъците?Винаги ми е много досадно отделното разбиване,непременно ще опитам по твоя начин.
    Сърдечен поздрав и спорна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  29. Не само, че не спадат белтъците, но разбитата маса е значително по-пухкава и по- бързо се разбива, отколкото ако разбиваш яйцата заедно. Всъщност жълтъците просто ги прибавям и разбивам с миксера за кратко, после брашното и т.н останалите продукти по рецепта.Жълтъците си стоят в една чашка-т.е. нямаш допълнителни съдове за миене.
    Благодаря ти, Роси и спорна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей, Бети, току-що го направих и стана невероятен /това е точната дума/. Страхотен, изключителен. Аз разбих яйцата заедно обаче /тъй като малко ме домързя/, пак стана изключително висок и пухкав. Вече споделих рецептата ти с приятелки, така че благодаря ти, да знаеш, че съм ти фен, нищо, че не ти пиша. Снежана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, много се радвам, че ти е харесала рецептата!
      На мен ми се струва, че става по-бързо бухването, ако разбия белтъците на сняг и после добавя жълтъците. Може и да е субективно.
      Благодаря, че сподели радостта си!

      Изтриване
  31. Анонименмарт 01, 2013

    Бети,дали ще стане със смлени лешници тази вкусотия!Благодаря!Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Даниела!
      Предполагам, но лешникът е по-ароматен. На мен не ми се връзва аромата на лешник с портокал. Ако го направя с лешници ще заменя портокала с круши.

      Изтриване
  32. Анонименмарт 02, 2013

    Бети,стана много вкусно и с лешници,че до нас бадемите бяха само солени.Мерси за вкусните сладкиши,които предлагаш!Даниела

    ОтговорИзтриване