понеделник, 11 февруари 2013 г.

Ябълков мини пай "роза" - “Rose” Apple Pie Bites



 Много бързо, лесно и  само с 4  продукта може да направите тези симпатични мини пайчета- рози. Направих ги по тази рецепта

Необходими са ви :

* 1 пакет бутер тесто- прясно или замразено, но оставено да се отпусне в хладилника
* 5-6 червени ябълки
* 2-3 с.л. захар
* 1 ч.л. канела 


Приготвяне:

1. Премахнете семенниците с уред за почистване на семките. (Предполагам се досещате един цилиндричен, с който могат да се отстраняват и семките на пипера.)
2.Поставете на печката тенджерка с вода да заври.


3. Нарежете ябълките на тънки кръгчета, ако имате ренде може да прецизирате дебелината на филийките.Най-добре да бъдат 3-4 мм. Ако нямате ренде ще успеете да отрежете по-тънки парченца, ако разполовите ябълката и нарежете всяка половина на тънки слайсове. По-малките, по-дебелите парченца се отстраняват.Похапвате ги или използвате в салата или на сок.  Ако ябълките са сорт, който бързо потъмнява може да приготвите предварително купа с вода, в която сте изстискали лимонов сок.

4. Когато сте готови с всички ябълки, започнете да ги попарвате в горещата леко вряща вода.Съвсем за кратко. Необходимо е парченцата ябълка едва да омекнат за да не се чупят при сгъването  по-късно. Поставяйте да се отцеждат в гевгир.

5. Когато сте готови с всички ябълки, нарежете бутер тестото на ленти. Авторката на рецептата съветва да не се разгъва рулото, а да се нареже,  за еднаква ширина на лентата, като руло и всяко парченце  да развиете и да наредите ябълковите парченца. На мен ми се струваше, че ще станат твърде дълги ленти и си нарязах ленти от разгънато тесто. Използвах ножа за пица. Лентите са широки около 2,5-3,00 см

6. Загрява  се фурната на  220 С.
 


7. Поръсва се всяка лента тесто с разбърканата захар с канела.Ябълковите парченца се нареждат с леко застъпване върху лентата тесто, като горната част с кората излиза от линията на тестото на около 1,5 см. Внимателно се завива на руло.



 В долната част тестото се събира, леко се прищипва, така, че розичката да стои изправена. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние едни от други.


 Рулото не бива да е прекалено стегнато, за да не остане неопечено в центъра, но не трябва и да е прекалено хлабаво, за да не се разтвори при печенето прекалено.  Когато сте готови с първата тава, поставете да се пече. Готови са за около 15 минути. Тестото трябва да се е надуло, по типичния за бутер тесто начин, а листенцата на "розичките" да са се зачервили. Не са необходими някакви супер умения и тренировки. Моите розички се получиха всички както трябва още от първия път.



Следващия път ще опитам вместо с бутер тесто, с тесто за пай .

36 коментара:

  1. Бети, прекрасни са! Аз правя такива розички, но със саламче и също са хем вкусни, хем ефектни - идеални за предястие! Поздрави и хубава вечер, мила!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, и аз помислих, че мога и с шунка да ги направя, но щерката в момента е на прочистване, а аз пък не ям месо и направих само с ябълки...
      Благодаря ти и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Бети, страхотни са ябълковите розички! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Чудесна рецепта, Бети! Усетих приятният аромат на канела :) а снимките са радост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За това ги направих...:)
      Лучи, благодаря ти!

      Изтриване
  4. Много красиви са се получили! Правила съм и сладки и солени, забождам ги с клечка при печенето, за да не се разтварят, но твоите и без клечка са станали перфектни. Който го може си го може!:) Прекрасно предложение, както винаги! Много са красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми харесаха в публикацията на Аня, на която попаднах отдавна, но не съм виждала другаде. И още тогава направих, но не снимах.Радвам се, че ти харесват.
      Благодаря, за хубавите думи, Кате!

      Изтриване
  5. Ти си направо в РОЗА(о)ва стихия. Прекрасни са! Поздрави и успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пламена, благодаря!
      Така се случи, но наистина много обичам рози.
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Май розовата вълна те е обгърнала отвсякъде - но пък резултатите са чудесни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май, май...а далече е май!
      Благодаря ти Гергана!

      Изтриване
  7. Чакам с нетърпение следващото ти предложение!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Надявам се да ти допадне...Джуркам го сега :)

    ОтговорИзтриване
  9. Хайде сега, Бети, уреди домашните месоядни с такива розички със салам :) Чудесна закуска са.
    Много са апетитни, като знам и колко са вкусни, ще ми се да си грабна две-трички :)

    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ще ги уредя, :)
    Благодаря, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, решила да си да ни оправиш светогледа тия дни- отново много красиво. Благодаря, имам нужда напоследък, че нещо само ми вдигат кръвното хората;)))
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Дай ги насам тия хора, Марте!
    Дишай и се опитай да доловиш друг приятен звук, освен гласовете, които ще се ОПИТАТ да ти вдигат кръвното...:)
    Ти си един много позитивен човек със страхотно чувство за хумор!

    Аз ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, невероятни розички!
    Лесно и ефектно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Бетиии…чудесни са:) И тези рози са прекрасни както и кокосовите!
    Записвам си и тях:)
    Сърдечно благодаря че споделяш такива красоти с нас!

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, радвам се, че ти харесват!:)))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Красиви са! По традиция всичко е красиво при теб, Бети! И аз съм правила такива розички (и с ябълки, и със салам), но тестото беше друго и по-скоро ставаха за декорация, отколкото за хапване. Ще опитам с бутер тесто.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,
      Много мило е това, което си написала!
      Благодаря и хубав ден!

      Изтриване
  17. Много са красиви ,Бети !И тези ми грабнаха сърцето както кокосовите :) !
    Хубав вторник ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Ив!
      Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  18. Бети,много красиви и ефектни!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря ти!
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  19. Бети, разкошни са! Страхотна идея.

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря, Дени!
    Идеята не е моя, но съм доволна от изпълнението си...:)

    ОтговорИзтриване
  21. Разкошни са ти се получили, Бети! От много време се каня да ги направя, но само се каня :))

    Хубава седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина!
      И на теб усмихната и спорна седмица!

      Изтриване
  22. Идеята е велика, толкова неща ми дойдоха на ум, ще се използва! Много ми хареса! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, тези розички са много идейни, може баница, салати, хлебчета, ...,мда, както се казва много хляб има в тях....Ще очаквам с интерес твоите идеи.
      Прегръдка!

      Изтриване
  23. Съвсем на скоро и аз мярнах тази рецепта и технология нейде,ефектно става,а и със сигурност вкусно!Много са красиви розите ти,Бети!Но аз съм се запътила още по-назад!

    ОтговорИзтриване
  24. Аз не съм ги виждала никъде, но идеята с розите е ...като се сетя например за доматените рози , с които украсяват салатите в ресторантите...
    А рецептата на Аня, все пак е от юли 2011 . Вярвам, че е обиколила света.

    ОтговорИзтриване