Миди на пара с маслено - чесново - магданозен топинг- Steamed Mussels with Butter-Garlic-Parsley Topping
Слънчевите дни се редуват. Чувам жуженето на пчели. Край морето бадемите са разцъфтели. Терасата ми ухае на зюмбюли, репичките и руколата, които засях ден след ден извисяват нови листенца. Почистих прозорците и пускам през тях цял ден топъл и слънчев въздух. Пролетта идва. И с всеки изминал ден сме по-близко до пролетта и лятото. Менюто някак неусетно се нарежда свежо, леко, пролетно-лятно. Виждайки пресните миди в магазина изобщо не се поколебах. Приготвянето им е много, много бързо. Вече знаете как приготвям Миди с ориз - Mussels with rice . Забелязах, че лятото тази рецепта беше дълго време в 10-те най-четени. Надявам се и този начин на приготвяне, който ви предлагам сега да ви допадне. Ако не може да намерите миди с черупки, става да се приготви и със замразени. Сервирани с черупките за мен са в пъти по-очарователни. Да гледам нюансите на синьото ми доставя голямо удоволствие. Синьото е студен цвят, но гледайки черупките ми беше приятно лятно и топло...:)
Порции:
Най- добре 2. Може и повече, но ще бъдат по-малки. В този случай предвидете и препечени филийки за отопяване на соса...:))
* 1 кг миди миди
* 300 мл бяло вино
* 2-3 дафинови листа
* дръжките от магданоза за топинга
* няколко стръка лющян(девесил) пресен или замразен или сушен, ако не обичате или искате да разнообразите аромата-сложете естрагон-много интересна подправка със запомнящ се аромат и като че ли малко използвана.
* 1 цял лук, разрязан на 4
за топинга:
* 1 връзка магданоз, ситно накълцана
* 1 с.л. хималайска сол
* 125 гр краве масло
* 5-6 скилидки чесън -накълцани са ситно
* кората на 1 лимон или лайм настъргана
* сок от лимон
Приготвяне:
Измиват се много старателно мидите, и се отстраняват водорасли и други излишни неща. Мидите, които са отворени също се отстраняват.
Лукът, дафиновите листа, лющяна или естрагона, дръжките от магданоз и бялото вино се поставят в тенджера. Заврете сместа и изсипете мидите. Покрийте с капак и след 3-5 минути отворете. Готвенето продължава докато всички миди, или повечето се отворят. Неотворените се хвърлят. Не варете повече. Дръжте на топло.
За топинга:
Стопете маслото в тиган. Накълцайте чесъна на ситно, магданоза също.
Запържете накълцания чесън в маслото , докато чесъна леко се позлати .
Отстранете от огъня . Добавете магданоза, лимоновата кора и сок на вкус и разбъркайте.
Извадете мидите от тенджерата и поръсете с ароматния топинг. Поръсете леко със сол , и сервирайте.
Ще ви харесат и
Запържете накълцания чесън в маслото , докато чесъна леко се позлати .
Отстранете от огъня . Добавете магданоза, лимоновата кора и сок на вкус и разбъркайте.
Извадете мидите от тенджерата и поръсете с ароматния топинг. Поръсете леко със сол , и сервирайте.
Ще ви харесат и
О, Бети, колко очарователно лятно излъчване има в твоите снимки! И като прибавим топлото време почти напълно се пренасяме няколко месеца напред :)
ОтговорИзтриванеДа си призная мидите не са ми от най-предпочитаните морски храни, но ако имах една порция пред мен, със сигурност щях да опитам без колебание - този топинг абсолютно ме зариби (или замиди) :)
Изпращам ти поздрави с пожелание за топла, почти пролетна вечер!
Албенче, ще се радвам да си осигуриш една порция, но гледай да е по-голяма, че няма спиране....
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!
Обожавам и миди, обожавам да съм и в твоята компания, Бети! Освен да дойда с един пролетен букет и да ти го поднеса, друго не виждам... Сърдечни поздрави и нека в душата ти винаги да е пролетно-лятно. :)
ОтговорИзтриванеГери, благодаря за букета и настроението! 3>
ИзтриванеПрегръдка!
Срази ме с тия миди! Тотално се размечтах за лято, плаж, вечери край запален огън и лежерни следобеди! Ах, колко е далеч лятото! .....но ще си потърся миди, заради усещането, което ще ми донесе ястието с тях!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Бети!
Завиждам ти, че си толкова близо до морето!
Близко съм, но не чак толкова, че всеки ден да му се наслаждавам.Вчера водих майка ми в болница във Варна и се разходихме малко край морето, чух вълните и докоснах пясъка и водата.
ИзтриванеБлагодаря, Сандра!
Любими, любими ... а поднесени така от теб, мога да ги ям всекидневно Бети :)
ОтговорИзтриванеПропуснах да кажа че чух жуженето на пчелите и усетих аромата на зюмбюлите в публикациятата ти! Колко хубаво обличаш чувствата си с думи!
ОтговорИзтриванеУсмихнат поздрав!
Дани, при теб пролетта вероятно е в пълна сила! :))
ИзтриванеБлагодаря ти!
Миди с масло и чесън-е какво по-вкусно и много любимо...освен може би миди с доматен сос и чесън.
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение,Бети,веднага го приветствам с пълна шестица!
С пожелание за успешен петък с повече усмивки!
Може би, може би... Очаквам лятото с нетърпение!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Усмивки в петъчния ден!
Страхотни снимки, Бети! А предложението за мидите много ми хареса! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеПети, благодаря ти! :))
ИзтриванеWyglądają "NIEZIEMSKO" !
ОтговорИзтриванеPoruszyłaś moje soki trawienne :) Jak dla mnie to powiew lata...
Tak, absolutnie powiew lata, zapach morza ....:)
ИзтриванеEmbrace!
Ummmm Bety, si marido ve estos mejillones, no deja ni uno, con lo que le gustan. Feliz fin de semana.
ОтговорИзтриванеDisfrute! Y usted está asegurando su algo?
ОтговорИзтриванеBuen final de la semana para usted!
Enjoy! And you're making sure its something?
Nice end of the week to you!
Да си призная никога не съм опитвала миди, но като гледам тези снимки и като чета какви аромати съдържа това блюдо едвам се сдържам да не си грабна едничка, ей така за проба. При теб пак изкушения, Бети! :) Ама и аз съм упорита - отдавам им се (макар и визуално) :) :) Прегръдка, миличка и хубав петък!!
ОтговорИзтриванеРуми, Руми, крайно време е да опиташ миди! Надявам се лятото да пробваш :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Yummy! I love mussels and on your pictures they are pure poetry.
ОтговорИзтриванеThanks for your lovely comment
ИзтриванеI'm happy to see you again!
Много обичам миди, а твоите изглеждат чудно вкусни, Бети!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубави почивни дни!
Ив, а при теб има и много видове миди!.....
ИзтриванеПрегръдка!
Много обичам миди, задушени, на пилаф...и твоите са страхотно апетитни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Жани, благодаря ти!
ИзтриванеWill have to give this a try :).
ОтговорИзтриване