Тройно кокосови мъфини с малини - Triple Coconut Muffins with Raspberries
Обичам слънцето, пролетта, лятото, топлината, цветята, плодовете, песента на птиците... Целият пъстър, ароматен и звучен свят, който ни заобикаля и завладява след зимата. ..На зимата гледам като на необходимата почивка на природата. А вероятно и за нас- като изключим битовите неудобства с падането на неочаквано големи/малки количества сняг в зависимост от това къде сме-в града или на ски курорт. Зимата освен очарователните бели, дантелени картини ни носи и уюта на дългите зимни нощи в домовете ни с любимите хора. Уют, направен от толината на огнищата, от аромата на подправките на печивото във фурната, от усмивките и споделените вечери. Точно за такива вечери, съботни и неделни сутрини и обеди съм си замразила слънчеви летни плодове.Често слагам по една шепа в смутита, които много обичаме целогодишно. Много често правя и
пай ,
Ето какви кексчета направих с малини, които съчетах с нежния аромат на кокос. Не са много сладки, но за това пък много ароматни и вкусни. Правят се бързо. Опитайте ги.
Продукти:
за около 10 - 11 мъфина
* 150 гр пълнозърнесто брашно
* 60 гр. захар
* щипка сол
* 2 ч.л. бакпулвер
* 50 мл или 1/4 ч.ч стопено кокосово масло и охладено на стайна температура
* 1 голямо яйце или заместител за веган вариант-1 с.л. ленено брашно , размито с 3 с.л. вода
* 150 мл кокосово мляко, не много гъсто, с консистенция на прясно мляко
* 1/2 шушулка ванилия-семенцата
* 40 гр кокосови стърготини
* 150 гр малини-замразени или пресни
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С
2. Смесете в една купа сухите съставки.
3. Смесете в друга купа течните съставки- кокосовото масло, мляко, яйцето и ванилията. Разбийте леко с вилица или тел.
4. Прибавете мокрите към сухите съставки и разбъркайте. Тестото е гъсто. Добавете кокоса и 2/3 от малините. Разбъркайте. Не размразявайте малините, така, те ще запазят форма и ще бъдат равномерно разпределени в кексчетата. Ако използвате свежи, разбъркайте внимателно. Разпределете сместа в капсулите за печене. Останалите малини разпределете отгоре, върху кексчетата, като леко притиснете.
5.Печете 18-20 минути. Или до суха клечка. Извадете и прехвърлете мъфините върху решетка за окончателно охлаждане.
На част от кексчетата поръсих трохи от блендиран пресен кокос.
В един магазин за здравословни храни видях да се продават кокосова захар и кокосово брашно. Бих опитала с тях за още по кокосов вкус и аромат. Изпробвах да заменя захарта с мед, като го добавих към течните съставки. Пак бяха вкусни.
Броят на мъфините зависи от големината на капсулите и от това колко ги пълните. Вторият път ги направих 12 броя.
Чудесни са, Бети, комбинирала си много любими продукти! ;)
ОтговорИзтриванеСякаш е лято при теб, само ми липсва един приятен и далечен, отдавна недоловен, шум на вълни... Ех, дано това лято ги чуя!
Използвам случая да кажа и за коментарата при Рони относно захарта - много се радвам, че постигаш това. Надявам се и аз да намалям захарта с времето, защото със сигурност ще си помогна така.
Поздрави, Бети! :)
Ще ги чуеш, Гери!
ОтговорИзтриванеАз по принцип обичам сладки неща.Просто се промени усета ми към сладостта. Не ми допадат интензивно сладки неща, а когато е възможно заменям бялата захар.
Поздрави и хубава неделя.
Така ги изпипваш тези твои постове с думи и снимки, Бети, че всеки е по-красив от предишния! Обичам кокосови неща! Мъфинките са чудни!
ОтговорИзтриванеПрегръдка! Хубава неделя!
Ив, благодаря ти!
ИзтриванеХубава нова седмица!
Бети, как изкушаваш с любимите ми плодчета! При теб е слънчев ден!
ОтговорИзтриванеДа, радвам се на слънцето тия дни!
ИзтриванеВсеки път пристигам с любопитство, оставам с удоволствие и си тръгвам с наслада! Благодаря ти за поредната порция красота! Прекрасна нова седмица, Бети!
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря, Кате!
ИзтриванеКопирам коментара на Катето, защото е абсолютно верен и за мен, Бети! Напомни ми, че и аз замразих какви ли не дребни плодчета лятото. Крайно време е да ги вложа в нещо! :)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица от мен :)
Тези малки плодчета ми помагат да преживея зимата :)
ИзтриванеБлгадора ти, мила Тики!
Кокос, ванилия и малини -
ОтговорИзтриваневълшебна комбинация, Бети и вълшебен резултат...
Сърдечни поздрави, усмихната и успешна нова седмица!
Диани, благодаря ти!
ИзтриванеМного си мила!
Ароматът на кокос ме пленява моментално,Бети!Повече от прекрасни,вкусни и нежни са кексчетата ти!Представям си каква кокосова магия са!Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЗнам, Роси, че обичаш кокос :)
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи!
Поздрави!
Yum yum yum, they look so delicious!
ОтговорИзтриванеGreat combination of flavors :) I wants to eat them all ;)))
Мила Бети, днес попаднах на тези прекрасни мъфини! Толкова свежо и красиво предложение! Радвам се, че открих блога ти, покрай една приятелка, която ни почерпи в офиса с тези малки съкровища! Мисля да приготвя и изненадам майка ми за 8-ми март. Имам едно въпросче. Дали мога да заменя кокосовото масло с краве масло, тъй като не знам дали ще мога да си купя дотогава кокосово масло. И мога ли да изпека сместа като кекс?
ОтговорИзтриванеЩе ти бъда благодарна за отговора!
Хубав ден! Бъди здрава!
Поздрави, Марияна!
Не виждам причинан да не може да се замени с краве масло, както и да се опече като кекс. Ще се наложи да увеличиш времето за печене. След 20- тата минута пробвай с клечка. Вероятно ще се наложи по-дълго печене.По принцип печивата с краве масло, а и с кокосово докато са топли изглеждат меки, когато са топли, но след като изстинат се втвърдяват. Изчакай кекса да изстине и тогава го извади от формата. А нея-кексовата форма можеш предварително да намажеш с масло и да посипеш с брашно или кокосови стърготини или да покриеш с хартия за печене. Така ще избегнеш евентуално разкъсване и нарушаване на целостта на кекса. Можеш готовия кекс да украсиш със захарна глазура, както ти написах при въпроса ти за тройно лимоновия кекс.
ИзтриванеУспех!