Портокалово-ванилови кексчета с портокалов ликьор- без брашно - Orange-vanilla scented mini bundt cakes with orange liqueur-without flour
Миналата година когато направих Портокалово бадемов сладкиш без брашно. Orange almond gateau without flour. бях очарована от вкуса. На всички ни се хареса у дома. Правила съм този сладкиш няколко пъти.
През лятото направих и Обърнати мъфини със смокини, без брашно - Figs upside down muffins without flour.
Ако още не сте ги опитвали, направете си. Ще останете очаровани.
Сега адаптирах рецептата и изпекох тези кексчета.
Продукти: (за около 15 бр )
* 4 яйца
* 100 гр пресята пудра захар
* сока и настърганата кора на един портокал
* ванилия шушулка
* 130 гр бадемово брашно или бланширани, смлени бадеми
* 25 грама разтопено масло
* 3-4 с.л. портокал ликьор
* по желание няколко кумкуата, нарязани на парченца за дъното на формичките, ако позволяват това.
Аз нямам достатъчно с отвор в средата и затова изпекох и няколко други, на дъното на които поставих парченце кумкуат (както при смокиновите)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса .
2. Подгответе силиконови формички печене.
3. Разделете яйцата.Разбийте жълтъците с 2/3 от количеството захар до получаването на бледожълт крем.Добавете семенцата от ваниловата шушулка и портокаловата кора.Добавете разтопеното масло и бадемите.
4. С чисти бъркалки разбийте белтъците на сняг. Отначало на пяна, после се добавя захарта и се разбива до твърд сняг. Добавете белтъчния сняг към сместа, лъжица по лъжица като разбърквате. Сместа трябва да остане лека.
5. Напълнете силиконовите формички до 2/3 от обема им .
6. Печете около 12-15 минути. Най-сигурния начин да проверите готовността е пробата със суха клечка.
7. Изчакайте минута две и отделете кексчетата от формите. Полейте ги с помоща на лъжичка с портокаловия сок или с портокаловия ликьор. Поръсете с останалата портокалова кора. Когато се охладят напълно и преди да поднесете може да поръсите с пудра захар. Може да приготвите и глазура от пудра захар и портокалов сок или ликьор. Разреждайте постепенно и непрекъснато разбърквайте глазурата, докато придобие желаната гъстота. Имайте предвид, че когато засъхне цветът на глазурата, върху кексчето става по-наситен- в случая бял.
Прелестни кексчета! Непременно ще опитам!
ОтговорИзтриванеПравих и портокаловия сладкиш, с варените портокали и много, много ми допадна. Тогава не споделих. Правя го сега и благодаря!
Правиш ужасно заразяващи снимки!
Валентина
Благодаря, Валентина,
ИзтриванеМного мило, че споделяш! Надявам се, че и тези кексчета ще ти допаднат!
Веднага си взимам от тези с пудрата захар,докато другите не са ги разграбили!И как иначе,щом ми ухаят на любимия ми портокалов аромат,прелестни са,Бети!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав вторник,мила!
Роси, радвам се, че ти допадат и тези кексчета!
ИзтриванеПрегръдка!
Тъкмо разглеждах сърмичките в тези красиви чинии, така добре използвани от теб при декорирането на ястието! И хоп, появи се и десертът - великолепни кексчета! И тъй като не съм от опитвалите ги до този момент, си записвам рецептата :)
ОтговорИзтриванеАроматна портокалова седмица, Бети! Поздрави!
Албенче, надявам се да ти допаднат-леки и ароматни са.
ИзтриванеБлагодаря ти за пожеланието! И аз се надявам да е слънчева и портокалова седмицата.
Прекрасни кексчета, Бети! Много красиви и слънчеви! Ако Роси вземе с пудрата, аз грабвам с глазурата :)!
ОтговорИзтриванеЧао! Хубав вторник!
Ив, всички са много вкусни!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Ах каква вкусотия! непременно ще ги опитаме :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята, поздрави!
Жани, ще се радвам да ги опиташ и да ти допаднат! А ти вероятно се радваш на био портокали :}
ИзтриванеТова са кексчетата! Няма други! Браво Бети, великолепна рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли! Допадна ми тази текстура.
ИзтриванеВеликолепни са, независимо в каква форма са изпечени и с какво са украсени!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Бети!
Тили, благодаря ти!
ИзтриванеЗаразителни снимки на страхотни кексчета! Прегръдки, Бети, грабвам каквото е останало!
ОтговорИзтриванеИгличе, вече няма нищо за пробване! Но ако си направиш у дома ще има достатъчно :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Чудесни са, Бети! Сигурна съм, че ще ми харесат на вкус, а на вид, вече ме впечатлиха! Свежи, ефирни и много нежни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Кате!
ИзтриванеБетиии, защо ме изкушаваш така с тези невероятни кексчета!!?? Как да започне човек да се ограничава от към калории при тази ситуация, кажи ми :) ! Прекрасни снимки (както винаги)! Прегръдка, миличка и хубав ден ти желая!!
ОтговорИзтриванеРуми, предлагам да ги опечеш, да хапнеш едно, а другите за другите у дома или съседки. У вас ще остане приятния аромат и ще има за теб много усмивки! Аз много често така правя.
ИзтриванеПрегръдка!
Портокал, ванилия и бадеми -
ОтговорИзтриванефантазия от вкус, аромат и неустоима визия - прекрасни кексчета, Бети!
Благодаря за чудесната рецепта, сърдечни поздрави и успешен ден.
Красота и фантазия от вкусове ... Бети, кексчетата ти са чудесни!
ОтговорИзтриванеТъркалят ми се в кутията за плодове няколко кумкуата които бях купила за декорация и не знаех какво да ги правя ... ще се възползвам от идеята да ги сложа отдолу на формата :)
Слънчев поздрав!
Отново много добро съчетание на любими мои продукти, Бети. Асоциирам ги с лимоновите кексчета с лимонова бяла глазура и натрошени виолетки, които правя доста често. Имам един въпрос - не прочетох дали се добавя бакпулвер, от какво ще се получи обема им, само от разделянето на белтъците от жълтъците ли? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравей Радост!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допадат лимоновите кексчета!
Надявам се, че и тези ще ти харесат. Няма бакпулвер, обема се получава от разделянето на яйцата и разбиването на белтъците на сняг. Понякога използвам този начин и не добавям бакпулвер.