събота, 21 септември 2013 г.

Обърнати мъфини със смокини, без брашно - Figs upside down muffins without flour




 Малки кексчета без брашно. Сочни, без да са напоени, с лек ориенталски вкус. Ако обичате сиропираните, сладки, ориенталски сладкиши, ще ви допадне, особено ако добавите и мед при сервирането. Аз не си падам по тях. Обичам само кадаиф и винаги си го приготвям, като редуцирам значително захарта. Когато за първи път направих Портокалово бадемов сладкиш без брашно. Orange almond gateau without flour. 

 много ми допадна текстурата- влажна и сочна. И докато там използвах кисели плодове-лимони и портокали, тук смокините бяха сладки като мед и затова още намалих захрта. За източен привкус добавих аромат на роза и поръсих обилно с шамфъстък. Опитах и с мед. Изглежда красиво, но на мен ми идва в повече сладостта. Приготвих ги два пъти. Първия път добавих съвсем малко- на върха на ножа, смлян кардамом, но не ми допадна и замених с аромат на рози. Получи се точно каквото очаквах- лек, сочен десерт с ароматни смокини и розов нюанс, които се допълниха от вкуса на шамфъстъка.



Продукти:


* 200 г бадемово брашно или фино смлени сурови бадеми
* 4 яйца, разделени
* 1 ч.л. лимонов сок
* 100  г захар
* 100 мл олио от гроздови семки
* 6 черни смокини
* 2 ч.л. бакпулвер
* други 10-12 смокини
* 50 мл вода
* 2 с.л. сироп от рози
* 2-3 капки розова есенция
* 100 гр. шамфъстък
* няколко лъжици мед, по желание



Приготвяне:

1. Шесте смокини се нарязват и се поставят в тенджерка с 50 мл вода. Оставят се да къкрят около 5 минути. Достатъчно е да омекнат, за да могат да се пасират до гладка смес. Оставят се настрани.

2. Фурната се включва на 160 С с обдухване.

3. Бадемовото брашно се разбърква с бакпулвера.  




4. Белтъците се разбиват на сняг с лъжичка лимонов сок. Постепенно се добавя захрта. Разбиването продължава. Добавят се с разбиване един по един жълтъците. Добавя се олиото, като разбиването продължава. 

5. Към яйчената смес се добавя бадемовото брашно, като се разбърква на ниска скорост или със силиконова шпатула или дървена лъжица. Добавят се и пасираните смокини, розовия сироп и есенция. Разбърква се до хомогенна смес. 


6. Останалите смокини се нарязват напречно на колелца с дебелина около 5 мм и се поставят на дъното на силиконови формички за мъфини. Не е необходимо да се мажат.

7. С помощjа на лъжица за сладолед се разпределя тестото в подготвените формички. Пълнят се почти до ръбчето. Пече се в загрята до 160 С градуса фурна с вентилатор за около 20 минути.Пробвате с клечка след 15 минути. Опечените кексчета, леко са отделени от стените и повърхността е  приятно запечена до светло кафяво.


8. Оставете кексчетата да се охладят в силиконовите формички и тогава обърнете на решетка. Ако е необходимо си помогнете с лъжица, която леко се прекарва между кексчето и ръбчето на формата. Не са залепнали, но препоръчвам, за да не се отчупи някое парченце и да наруши целостта на кексчето.



9. Сервират се  с шамфъстък. Може да капнете малко мед.

36 коментара:

  1. Малки бижута, Бети... Но безценни, защото носят твоята магия.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, не мога да се нагледам на тази красота, какви идеи за снимки, какви красиви снимки и колко вкусни модели! Просто нямам думи! Невероятна си, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много си мила! Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Оригинална и красива публикация, Бети! При теб винаги има нещо различно, нещо, което ме грабва и радва окото, като тези малки кексчета, кацнали като есенни плодове на оголено дърво. Страхотна си и много ме радваш! Сърдечни поздрави и прегръдки! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря сърдечно за комплимента ти!

      Изтриване
  4. Бети, предполагам, че са с невероятен вкус!
    Много ми допаднаха!
    Снимките винаги са прекрасни!
    Прегръдка и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много са вкусни наистина! Благодаря ти!

      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  5. Каква красота!!!... Всичко ме захласна (както винаги). И снимките, и рецептата, и представянето, и настроението, което носят снимките! Мисля, че си имаш доживотен фен, Бети :)
    Вълшебен уикенд ти желая :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, с една топла прегръдка ти благодаря за емоцията, която ми носят думите ти!
      Уикендът беше вълшебно заплетен в аромати на зеленчуци и плодове:)

      Изтриване
  6. Eres genial cocinando y creando!!!!! Que bueno debe estar. Feliz fin de semana y besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Querida Maria, gracias de todo corazón por tu comentario preciosa!

      Изтриване
  7. Изглеждат просто неустоими. Като гледам продуктите, мога да отгатна колко са вкусни!

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, ех, ах и т.н., мога да продължа по този начин дълго време! Прекрасни, напомни ми за едни мъфини със смокини, още утре ще ги направя, благодаря! Прегръдка!
    ...приказни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, благодаря!
      Радвам се, че съм ти напомнила за нещо вкусно!

      Изтриване
  9. Бети имаш такъв естетически усет, толкова оригинални идеи за food stiling, че аз искрено ти се възхищавам!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, сърдечно благодаря за прекрасните ти думи! Винаги се радвам на твоето посещение!

      Изтриване
  10. Your wedding photographer possess a few staff photographers, if someone is sick or god forbid injured.
    Most photographers offer three to five different package deals plus many regions this
    has become a market norm. Rose Haller, Chief Creative Officer & Editor-in-Chief).


    my homepage; bridal photography

    ОтговорИзтриване
  11. Genuinely no mattеr іf ѕomeone
    doesn't understand then its up to other viewers that they will assist, so hеre it tаkes placе.



    mу homepаge: Paint brush

    ОтговорИзтриване
  12. Много, много ми харесват, Бети -
    изглеждат нежно красиви, ароматни и фини...
    Благодаря за чудесна рецепта и удоволствието от прекрасните снимки,
    поздрави, слънчева и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина имат нежна текстура, Дианка.
      Аз ти благодаря за думите!

      Изтриване
  13. Страхотно представяне на мъфините :)

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте името ми е Тициана да намеря този блог много интересен и пълен с полезни съвети в кухнята и в същото време много смешно. От днес вашите последователи + грама. Ще ви бъда благодарен, ако си прекарал с мен да ми стане читател фиксирани и да ми даде някакъв съвет за новия си приключение в интернет. Здравейте http://lacucinadipitichella.blogspot.it

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Тициана!
      Добре дошла! Благодаря за твоя прекрасен коментар, и вниманието!

      Изтриване
  15. I don't еven knoω how I enԁed up herе, but I thought thіs ρoѕt wаs good.
    I do not know ωhо you are but ԁefinitelу you arе
    gоing to а fаmouѕ blogger
    if you are not аlreadу ;) Ϲheeгs!


    Also vіsit my ωeblοg; Artist

    ОтговорИзтриване
  16. Вие сте артист и по-скоро творец. Защото втората дума, аз лично, свързвам със създаването на нещо смислено и добро, за другите хора, за себе си. Усеща се, че сте добър човек. И от тук творчеството Ви става Добротворчество- най-ценната форма на труд- пак според мен. :) Бъдете здрава и много щастлива! И все така щедра в споделянето! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,...анонимен!
      Благодаря за добрите думи!
      Обичам красотата и я виждам, стремя се да я виждам във всичко, което ни заобикаля. И се опитвам да създавам... Радвам се, когато хората харесват нещата, които правя, усмихват се, става им приятно и се вдъхновяват, и....споделят това с мен.

      Изтриване
  17. :) Не се колебайте в обръщението- Анонимен е името ми, в случая. Ако съобщението ми към Вас беше критично щях да напиша и трите си имена.:) Просто исках да знаете, че за още някой Вашата работа има значение. Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      По броя на посещенията всеки ден разбирам, че на много хора им е интересно това, което публикувам и това ме радва. А изказаните, написаните мнения ме усмихват, стоплят и правят денят ми слънчев!

      Изтриване
  18. Ехааа, Бети, много красиво!
    Не само обърнатите кексчета изглеждат апетитни, но и твоята картина с тях е уникална!
    Невероятен артист си ти!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря ти за думите!
      Радвам се, че ти харесват!
      Поздрави!

      Изтриване