Портокалово-ванилови кексчета с портокалов ликьор- без брашно - Orange-vanilla scented mini bundt cakes with orange liqueur-without flour




Миналата година когато направих Портокалово бадемов сладкиш без брашно. Orange almond gateau without flour. бях очарована от вкуса. На всички ни се хареса у дома. Правила съм този сладкиш няколко пъти. 
През лятото направих и Обърнати мъфини със смокини, без брашно - Figs upside down muffins without flour. 

Ако още не сте ги опитвали, направете си. Ще останете очаровани.


Сега адаптирах рецептата и изпекох тези кексчета.


     Продукти:   (за около 15 бр )

   *
4 яйца
   *
100 гр пресята пудра захар 

   * сока и настърганата кора на един портокал
  
* ванилия шушулка
   *
130 гр бадемово брашно или бланширани, смлени бадеми
   * 
25 грама разтопено масло
   * 
3-4 с.л. портокал ликьор

   * по желание няколко кумкуата, нарязани на парченца за дъното на формичките, ако позволяват това.
Аз нямам достатъчно с отвор в средата и затова изпекох и няколко други, на дъното на които поставих парченце кумкуат (както при смокиновите)

 



  Начин на приготвяне:

  1. 
Загрейте фурната на 180 градуса .

  2. Подгответе силиконови формички  печене.

  3.  Разделете яйцата.Разбийте жълтъците с 2/3 от количеството захар до получаването на бледожълт крем.Добавете семенцата от ваниловата шушулка и портокаловата кора.Добавете разтопеното масло и бадемите.

  4. С чисти бъркалки разбийте белтъците на сняг. Отначало на пяна, после се добавя захарта и се разбива до твърд сняг. Добавете белтъчния сняг към сместа, лъжица по лъжица като разбърквате. Сместа трябва да остане лека. 
 


  5. Напълнете  силиконовите формички до  2/3 от обема им .




6. Печете около 12-15 минути. Най-сигурния начин да проверите готовността е пробата със суха клечка.  


 7. Изчакайте минута две и отделете кексчетата от формите. Полейте ги с помоща на лъжичка с портокаловия сок или с портокаловия ликьор. Поръсете с останалата портокалова кора. Когато се охладят напълно и преди да поднесете може да поръсите с пудра захар. Може да приготвите и глазура от пудра захар и портокалов сок или ликьор. Разреждайте постепенно и непрекъснато разбърквайте глазурата, докато придобие желаната гъстота. Имайте предвид, че когато засъхне цветът на глазурата, върху кексчето става по-наситен- в случая бял.


 




Коментари

  1. Прелестни кексчета! Непременно ще опитам!
    Правих и портокаловия сладкиш, с варените портокали и много, много ми допадна. Тогава не споделих. Правя го сега и благодаря!
    Правиш ужасно заразяващи снимки!
    Валентина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Валентина,
      Много мило, че споделяш! Надявам се, че и тези кексчета ще ти допаднат!

      Изтриване
  2. Веднага си взимам от тези с пудрата захар,докато другите не са ги разграбили!И как иначе,щом ми ухаят на любимия ми портокалов аромат,прелестни са,Бети!
    Прегръдка и хубав вторник,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти допадат и тези кексчета!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Тъкмо разглеждах сърмичките в тези красиви чинии, така добре използвани от теб при декорирането на ястието! И хоп, появи се и десертът - великолепни кексчета! И тъй като не съм от опитвалите ги до този момент, си записвам рецептата :)
    Ароматна портокалова седмица, Бети! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, надявам се да ти допаднат-леки и ароматни са.
      Благодаря ти за пожеланието! И аз се надявам да е слънчева и портокалова седмицата.

      Изтриване
  4. Прекрасни кексчета, Бети! Много красиви и слънчеви! Ако Роси вземе с пудрата, аз грабвам с глазурата :)!
    Чао! Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, всички са много вкусни!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Ах каква вкусотия! непременно ще ги опитаме :)
    Благодаря за идеята, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, ще се радвам да ги опиташ и да ти допаднат! А ти вероятно се радваш на био портокали :}

      Изтриване
  6. Това са кексчетата! Няма други! Браво Бети, великолепна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли! Допадна ми тази текстура.

      Изтриване
  7. Великолепни са, независимо в каква форма са изпечени и с какво са украсени!
    Хубава вечер, Бети!

    ОтговорИзтриване
  8. Заразителни снимки на страхотни кексчета! Прегръдки, Бети, грабвам каквото е останало!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, вече няма нищо за пробване! Но ако си направиш у дома ще има достатъчно :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Чудесни са, Бети! Сигурна съм, че ще ми харесат на вкус, а на вид, вече ме впечатлиха! Свежи, ефирни и много нежни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Бетиии, защо ме изкушаваш така с тези невероятни кексчета!!?? Как да започне човек да се ограничава от към калории при тази ситуация, кажи ми :) ! Прекрасни снимки (както винаги)! Прегръдка, миличка и хубав ден ти желая!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, предлагам да ги опечеш, да хапнеш едно, а другите за другите у дома или съседки. У вас ще остане приятния аромат и ще има за теб много усмивки! Аз много често така правя.
      Прегръдка!

      Изтриване
  11. Портокал, ванилия и бадеми -
    фантазия от вкус, аромат и неустоима визия - прекрасни кексчета, Бети!
    Благодаря за чудесната рецепта, сърдечни поздрави и успешен ден.

    ОтговорИзтриване
  12. Красота и фантазия от вкусове ... Бети, кексчетата ти са чудесни!
    Търкалят ми се в кутията за плодове няколко кумкуата които бях купила за декорация и не знаех какво да ги правя ... ще се възползвам от идеята да ги сложа отдолу на формата :)
    Слънчев поздрав!

    ОтговорИзтриване
  13. Отново много добро съчетание на любими мои продукти, Бети. Асоциирам ги с лимоновите кексчета с лимонова бяла глазура и натрошени виолетки, които правя доста често. Имам един въпрос - не прочетох дали се добавя бакпулвер, от какво ще се получи обема им, само от разделянето на белтъците от жълтъците ли? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей Радост!
    Радвам се, че ти допадат лимоновите кексчета!
    Надявам се, че и тези ще ти харесат. Няма бакпулвер, обема се получава от разделянето на яйцата и разбиването на белтъците на сняг. Понякога използвам този начин и не добавям бакпулвер.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни