вторник, 12 август 2014 г.

Редукция от дренки - Reduction of cornel




На всички е познат изразът " ...той/тя е " стара къща"..." Както в една стара къща, в която са живели поколения хора има всичко, което може да ти дотрябва, така има хора, които имат неща, аз бих казала и идеи, за всякакви случаи и ситуации. Днешното ми предложение за редукция от дренки е с разнообразни приложения и е много удобно човек да го има подръка. Може да се използва за салати, за сладоледи, сиропи, за сладкиши и други видове десерти, за сосове за печива. Ако обръщате внимание на етикетите на продуктите, които купувате, сигурно сте се натъкнали на съставка  плодов концентрат. Не знам в промишлеността как се произвежда, аз у дома приготвям по начина, по който ще опиша по- долу. В зависимост от сочността на плода, от който ще приготвям концентрат действам по два начина. От сочни плодове, като грозде, малини, къпини, портокали, нар, изтисквам бистър сок и го редуцирам до желаната гъстота чрез варене. От по-твърди плодове като круши, дюли, дренки, с помоща на варене с малко количество вода, извличам техния вкус, аромат и цвят. След това прецеждам и редуцирам/сгъстявам бистрия извлек.

В момента започват да зреят дренките, предполагам, че са се появили и на пазара. Ние имаме няколко дървета и освен няколкото компота и желе, това е начинът да  оползотворя богатата реколта.

Рецептата е по-скоро ориентировъчна и може да се изпълни с плодове и количества според вашето желание и възможности. Винаги, когато ви останат някакви плодове, от които имате големи количества и нямате време да приготвите нещо, или да ги съхранявате може да си приготвите такъв плодов концентрат. Усетът и кулинарният ви вкус, ще ви подскажат къде да използвате.

Продукти:

* дренки
* вода, колкото да покрие плодовете в тенджерата
* меласа на вкус

Меласата може да замените с кафява захар или да добавите сок от сладки плодове.

Приготвяне:




1. Поставяте плодовете в тенджера. Заливате ги с вода, колкото да ги покрие. Варите докато плодовете омекнат и леко се обезцветят.

 

Съответно цвета и вкусът са преминали във водата.

 

2. Прецеждате през гевгир. Не пасирайте и не притискайте плодовете. Целта е да имаме бистър сок.


 

3. Върнете бистрия извлек в тенджерата и варете, докато се редуцира на половина. Добавете меласа на вкус и бъркайте докато се разтвори. Ако желаете варете до по-голяма гъстота.
Аз редуцирах наполовина. От две чинии сок направих една с редукция.

4. Поставете  горещата редукция в шише и запечаттайте. Съхранявайте на хладно. Аз имам маза. За всеки случай може да стерилизирате за 5 минути.По-удобно е, ако използвате по-малки шишета или бурканчета за да използвате за различни случаи.


Приложения:

-може да приготвите балсамов оцет
- да използвате за желе, конфитюри от по-сладки плодове
- да добавите в сос към яхния или печено
- да направите лимонада
- да прибавите към плодови сиропи
- да използвате когато глазирате плодови тарти, торти или пастички

Плодовата маса, която остава след варенето може да се претрие през цедка и да се използва за направата на мармалад, като се смеси със сливи или други червени плодове.

5 коментара:

  1. Oh Bety, I have never heard of cornel before. From your pictures, it looks similar to the cherry. The color is the same, and I am wondering what it tastes like? It sounds like there are many ways to use this. You always amaze me with your cooking skills.

    love,
    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Sheri, the cornel like cherry only being pitted. The taste is very sour and tart and I'd rather likened to the taste, which is the pomegranate. In Bulgaria is common in deciduous forests, and many people grow it in their gardens. This is the first flowering tree. Furthermore, there is a custom of its branches are made " surovaknitsi"- decorated cornel twig used by children to tap people's backs when wishing them a Happy New Year Here you can see how it looks surovaknitsata.https://www.google.com/search?q=%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0&client=firefox-a&hs=vJx&rls=org.mozilla:bg:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=nlPqU9GEOoLIyAPiy4BA&ved=0CHAQsAQ&biw=1665&bih=823

      Изтриване
  2. Бети, страхотна си, както винаги! Дренки и ние тази година имаме много и мама изсуши една част, направи компот, но може да направя и тази твоя рецепта, като гъст сироп ли е на вид и вкус? Поздрави, мила, вълшебни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, тази година има много дренки по дръвчетата! И сега започват да зреят при нас.
      Кате, можеш да го превърнеш в сироп, ако сложиш повече меласа или захар. Аз го сгъстявам до гъстота на сироп, но го оставям доста по-кисел и после според къде ще реша да вложа, добавям още меласа или захар. Не го снимах в шише, защото щеше да се вижда само нещо тъмно. То и сега не е много ясно на снимките каква е консистенцията.... Аз си приготвям повечко, и ползвам наистина много през всички месеци. Добавям в сорбета и оцет или за желирани бонбонки. Не изисква много суетене.
      След няколко дни, със следващите набрани дренки ще приготвя желе.

      Благодаря ти, Кате! Много си мила!

      Изтриване
  3. Бети , аз използвам дренките в съчетание с други сладки плодове като ги заливам с вода и оставям да ферментират.Леко ферментиралата течност подслаждам по вкус.Но ние правим сироп като запечатваме натуралният сок , без никакви добавки.Варим го много кратко / с капачката надолу/ за 5-6 мин.Водата стига до ръба на капачката.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване