Сурови крекери с чиа - Raw Chia Crackers



Тези крекери са хрупкави и апетитни и по нищо не отстъпват на приготвените с брашно.  Здравословни се, защото запазват максимално активни полезните съставки на продуктите, тъй като вместо печене на високи градуси са сушени. Лесни за приготвяне, без специално оборудване и с вече популярни продукти. Подправките могат да се заменят с други. Ако нямате търпение или време може да увеличите градусите, в този случай активните съставки няма да са толкова активни :) . Уверявам ви, че сушенето, макар и малко по-продължително като време си струва и хрупкавината е същата. Ако съм ви заинтригувала вижте рецептата. Правих ги няколко пъти и на всеки етап ще напиша как съм процедирала.


Продукти:

* 50 г чиа
* 200 мл филтрирана вода за накисване на чиата
* 1/4 ч.л. хималайска сол
* 100 г бадемово брашно или пулп от бадемово мляко
* 1-2 ч.л. едро чили
* 1-2с.л. грубо стрито семе от копър или айован
* 50-70 г белено конопено семе
 * 2 с.л. олио


Приготвяне:

1. Накиснете чиата с водата. Разбъркайте. Оставете около 30-40 минути или повече. Разбъркайте 1-2 пъти. Може да оставите и цяла нощ.

Единият път накиснах и оставих цяла нощ. Реших, че искам повече да се усеща чилито и го добавих към чиата и водата. Точно според очакванията ми, готовите крекери бяха по-пикантни. Количеството чили зависи от вашия вкус, както и от лютивината. Ако не обичате люто или не сте сигурни за  степента на лютивост, намалете количеството.


2. Чиата трябва да е поела водата и да е станала гелообразна.


3. Добавете останалите съставки.


4. Разбъркайте с лъжица. Тестото е меко и гъвкаво и бъркането не е никак трудно. Съставките се смесват бързо.


5. Оформете с лъжицата топка. Не е необходимо да месите с ръце.


6. Поставете тестото върху хартия за печене. Покрийте със стреч фолио. Загрейте фурната с обдухване на 40-50 С.


7. Разточете в едната посока. После в другата. Ако се налага премествайте фолиото. Отлепя се лесно, без по него да полепва нищо.



8. Изрежете излишното. Оформете в квадрат или правоъгълник. От тези продукти изпекох около две тави много тънки крекери.





9. Отново разточете  възможно най-тънко. Това е важно, от една страна за да изсъхнат по-бързо, от друга за да имаме супер тънки хрускави крекери. Аз разточих с дебелина около 2-3 мм. Отстранете дебелите части отстрани и пак придайте правилна форма.



10. Отстранете внимателно фолиото.



11. С ножа за пица нарежете бъдещите крекери. Пренесете внимателно листа в тавата. Поставете във фурната. Пригответе по същия начин и следващата тава.



Могат да се сложат и двете тави едновременно. Може да отворите 2-3 пъти за да излезе парата. Не е задължително. Ако не държите на сушенето, може да опечете в по-силна фурна и за по-кратко време. Времето за сушене е около 2-3 часа. Може и повече, зависи от градусите, дали използвате обдухване, дали отваряте фурната , дали използвате пулп от бадеми и съответно колко е влажен той, или сухо бадемово брашно. Не съм кръжила непрекъснато около фурната, върших си друга работа и от време на време отварях да проверя колко са изсъхнали.

 Дори да оставите във фурната за повече от 4-5 часа, на температура 40 С те няма да изгорят. Единият път ми се наложи да изляза за неопределено време. Изключих фурната и като се върнах отново я включих на 50 С и довърших сушенето.

Готовите крекери охладете и поставете в добре затваряща се кутия или стъклен буркан. Ние почти веднага ги хапнахме и затова направих втора доза. А в следващите дни още няколко.



Коментари

  1. Wow! These look incredible. I've heard about these before and never knew how easy it was to make. Thanks for sharing :)

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  2. Определено ме заинтригува!Попринцип съм по нездравословните рецепти, но тези крекери ме изненадаха много приятно. В най-скоро време ще ги приготвя.
    Поздрави, Бети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светли, ще се радвам да ти харесат! Има страшно много здравословни и вкусни неща :)

      Изтриване
  3. Бети,сякаш дочух хрускането на тези толкова фини крекери,страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, много хубава идея! Аз обичам крекери и редовно си приготвяме и различни видове разядки вкъщи, но ми се иска да избягвам брашното. Сигурна съм, че идеята за пикантни крекери ще се приеме доста радушно :)
    Хубав последен работен ден и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз имам някои безглутенови в блога, а тези нямат никакво брашно и същевременно са много вкусни. Дъщеря ми ги определи като новия ни хляб- ние си падаме по препечените филийки. Стават с всякакво "мазило"отгоре :)

      Изтриване
  5. Бети,
    прекрасни са крекерите.Интересно е тестото за тях.Не съм правила, но ще изпробвам тази рецепта.Хареса ми.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, супер лесно е. И няма цапане :) Ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
  6. Hello dear Bety!
    Your crakers look so delicious and healthy!
    Very interesting recipe!!
    Have a lovely weekend!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
  7. I'd like to try them;) xoxo

    http://glampond.blogspot.it

    ОтговорИзтриване
  8. Oh, this is an idea! So far I was only eating chia with milk and oat flakes for breakfast. Time to try something new.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравословни, вкусни и хрупкави! Какво може да иска повече човек!
    Приятни почивни дни, Бети!

    ОтговорИзтриване

  10. ✿‿⎠
    Visual de saudável... tudo de bom!!!
    Bom domingo! Boa semana!
    Beijinhos.
    ╰✿╯

    ОтговорИзтриване
  11. Отново ме изненадваш с креативна рецепта и ме предизвикваш да я опитам. Чудесно предложение, Бети! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ, Нели! Благодаря ти!

      Изтриване
  12. Hello Betty,
    I love such Crackers. I eat them with milk.
    Thanks a lot for sharing this rezept,
    Nice Greetings,
    Christine

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, напоследък не следа какво блогвате, но случайно попаднах на твоите крекери и реших да ги направя. Пропуснах конопеното семе, чилито и семето от копър, добавих 1 с.л. ленено семе и се получиха повече от чудесни! Вече са любими на детето!!!
    Поздрави, Петя

    ОтговорИзтриване
  14. Трудничко е да се грижиш за храненето на дете с непоносимост към определени храни, още по-трудна става тази задача с настъпването на учебната година, когато поне две хранения на ден се случват в училище. Тези крекери са ми спасението веднъж седмично - ако ги приготвям по-често ще омръзнат, колкото и прекрасни да са! Сега започвам да правя новата доза за новата седмица. Благодаря за хубавата рецепта.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Бети, олиото задължително ли е?
    Благодаря и поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не съм ги правила без. Ако искаш сложи само 1 лъжица. Следващия път опитай без.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни