вторник, 2 август 2016 г.

Елдени питки с орехи и розмарин - Buckwheat Bread with Walnuts and Rosemary



За първи път приготвям печиво само с елдено брашно. Със сигурност ще има още печива само или с преобладаващо количество елдено брашно. Включвала съм варена елда в състава на безглутенови кексчета с коприва и елда (опитайте ги, много са вкусни) - елдено брашно в друга безглутенова смес за шоколадово-бананови мъфини. Правих една гъбена каша с елдено брашно, също много вкусна. Включвала съм елдено брашно в крекери и в други мъфини. Характерно е, че има изявен аромат, както варената  или накисната елда. 
Днешните питки са направени само с елдено брашно. Освен това кисело мляко, орехи, мисля, че много подхождат на елдата, а и аз обичам хлябове с орехи . Добавих и розмарин, пак любим аромат. Мащерка също би била подходяща, но в розмарина има свежест и леко ухание на смола, които много ми харесват.




Продукти:

* 150 г брашно от елда
* 250 г кисело мляко
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 1/2 ч.л. сол
* 1 ч.ч. едро нарязани орехи
* 1 ч.л. ситно нарязани листа от пресен розмарин

1. Първите четири съставки се слагат в купа, обърква се с вилица тесто. Добавят се орехите и розмарина. С ръка се омесва рядко тесто.

 2. С лъжица за сладолед се загребват топки от тестото и се слагат върху напръскана с олио хартия за печене.


3. Пекат се 50 минути в предварително загрята фурна на 180 С.

4. Охладете на решетка.




5. Вкусни са и без нищо леко топли или напълно студени.

Ето как изглеждат  отвътре.



За да се насладите максимално хапнете с някакво сирене и мед. Аз хапнах с камамбер, орехи и мед.






4 коментара:

  1. Много добра идея,както винаги,Бети!Прекрасна комбинация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, радвам се, че ти харесват!

      Изтриване
  2. Бети,
    не съм използвала брашно от елда, но по твоята рецепта за тези вкусни хлебчета ще опитам.Сама ли правиш брашното и от каква елда - зелена или кафява.Защото има разлика в аромата и вкуса.Чудни са станали хлебчетата с този розмарин, а меда и сиренето прекрасно ги допълват.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Брашното, което използвах е готово, пълнозърнесто. Сигурна съм, че е от кафява леща - аз я предпочитам заради наситения аромат и вкус.

      Изтриване