събота, 13 август 2016 г.

Пълнен пипер с киноа и амарант - Quinoa, Amaranth Stuffed Red Bell Peppers




Една от традиционните рецепти за лятото с пипер е пълнен пипер, обикновено с ориз в разновидности с добавка от различни зеленчуци и/ или яйца и сирене. Несъмнено вкусно. Аз напълних с киноа и амарант заради безспорно повечето нутриенти съдържащи се в тези семена.


Продукти:

* 7-8 бр. червен пипер
* 1 1/2 ч.ч черна киноа ( около 200 г )
* амарант 3/4 ч.ч.
* 4 чаши гореща вода
* 1 голям жълт лук
* 2 големи моркова
* 1 ч.л. едросмлян черен пипер
* 1 ч.л. мащерка
* 1 връзка магданоз
* 5-6 с.л. олио
* 1 ч.л. хималайска сол
* 2 чаши доматен сос или 3 чаши ситно нарязани или пасирани/настъргани пресни домати




1. Отрязват се капачета на пипера - дръжката с част от месестата част на пипера(на снимката горе). Семките се почистват. 



 2. Лукът и морковът се нарязват на ситно. Поставят се в тенджера със загрятото олио. Когато се задушат/омекнат се добавят киноата и амаранта. Сместа се разбърква около 2-3 минути. Добавя се горещата вода. Отначало първата чаша и след като се абсорбира от киноата се добавя следващата чаша.  Посолете и поръсете черния пипер. Покрийте с капак и оставете да къкри на тих огън. Накрая добавете мащерката. Разбъркайте.


3. Напълнете пиперите с чаена лъжичка. Поставете в тавичка. Затворете с капачетата. Добавете доматения сос или настърганите пресни домати. Напръскайте с малко олио.



 4. Печете на 180-200 С до омекване и леко препичане на пиперите (горе на снимките) . Сосът се редуцира.







5. Поднесете с прясно нарязан магданоз.


16 коментара:

  1. These look absolutely delicious and healthy! I'm saving this recipe. Thanks for sharing :)

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  2. Знам, че ботанически е по-правилно плодовете на растението пипер да се наричат пипер, но употребата на тази дума винаги ме е стресирала :D или поне откакто се омъжих за добричлия, преди това не бях срещала думата в разговорна реч. А колкото до рецептата - и у нас минахме на киноа вместо ориз преди време заради хранителна непоносимост у едното дете. Киноата има една специфична горчивина, с която се справям чрез предварително накисване за една нощ, неколкократно изплакване и изхвърляне на първата вода при варенето. След като кипне във втората вода, просто изключвам котлона и я оставям така за 15-20 минути и всъщност няма нужда от повече готвене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) А за мен винаги е било странно, че някъде чушките и пипера се наричат по един и същ начин :). Не съм усещала тази горчивина, за която споменаваш, Ани, може би защото обичам да усещам горчивината в някои зеленчуци (като радичиото), още преди да знам за ползите на съставката, на която се дължи. Радвам се, че си намерила начин да се справиш с тази малка пречка :)... Много често и аз накисвам киноата и след това готвя за кратко.

      Изтриване
  3. Бети,
    само в твоят блог може да се прочете това правилно наименование на червените и зелени пиперки - пипер.Както е по нашия край и на книжовен български език.Всички други рецепти в интернет назовават пиперките чушки - странно защо ? А чушките са си малките, лютите чушки, които са съвсем различни от пиперките за печене или пълнене.Много вкусна, интересна плънка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, предполагам и в други блогове, които се списват от добруджанци се среща. За мен е странно и объркващо обратното- чушките и пипера да се наричат просто чушки.
      Радвам се, че ти допада ястието! Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Интересни, определено вкусни и много свежи пълнени пиперки. Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много ни харесват и на нас, Кате! Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Looks delicious

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  6. Здравословен прочит на любима лятна рецепта,Бети!У дома едва ли бих приготвила специално,но ако имах възможност бих излапала една порция,толкова са апетитни,особено в този прекрасен сет чинии!Щастливо изпращане на лятото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, вкусът не е толкова необичаен :) Може да опиташ някой път да замениш част от ориза с киноа - бяла, за да не личи много :) Знам, че хората ти у дома са традиционалисти, но може и да бъдат очаровани :) Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  7. Хубава идея, Бети. И аз съм правила подобниа, ама снимките ти са фантастични.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, знам, че и и ти си по ескпериментите :) Благодаря ти, радвам се, че ти харесват снимките!

      Изтриване
  8. Здравей, Бети 😀 Свърши отпуската и за днес съм решил да приготвя тези пиперки. Искам само да попитам с каква консистенция трябва да е пълнежа, след засичане не става ли сух. Покриваш ли поне в началото чушките с фолио. Благодаря. АЗ съм Demerits Siromahov

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И моята, за съжаление. Плънката е напълно готова, не изсъхва, тъй като е защитена от пипера и капачето му. Не ги покривам. Врвмето е достатъчно дс омекнат и да се запекат, а сосът да се редуцира. Резултата е това на снимката. Да ти е сладко.

      Изтриване