Пиратска торта за Борис - Pirate Cake for Boris




Имам си един мъничък почитател - Борис. Миналата година направих за него торта с колички. Тогава ви разказах колко много го обича баба му. Всяко дете си има любими герои, книжки с приключения. С тях развива въображението си, много често опознава света и научава нови неща.  Тази година Борко е запленен от пиратски приключения. Баба му естествено знае това и за да го зарадва, тортата за рождения му ден в Добрич е на пиратска тема. Надявам се да му е донесла удоволствие и изненада. Желая му да е здрав, да мечтае, да играе, да опознава света!


Тортата е с боровинков вкус. Планинските боровинки придадоха този приятен наситен цвят.


Аз също имах изненадка за Борко. Една малка метална кутийка  с бонбони на пиратска тема. Попаднах съвсем случайно, помислих, че той ще се зарадва и я взех.






Продукти :

блатове:

* 10 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
* 2 белтъка
* 220 г сурова захар(светла)
* 250 г бяло био пшенично брашно
* 2 бакпулвера (д-р Йоткер)
* 1 с.л. лимонов сок
* кората на един лимон
* 7 с.л. олио от гроздови семки
* 7 с.л. гореща вода

крем между блатовете:

* 700 г боровинки
* 60 г кафява захар
* 3 с.л. лимонов сок
* 2 пак. желатин (д-р Йоткер)
* 150 мл сок от сливи
* 500 г извара(използвах фина немска)
* 500 г маскарпоне
* 1 с.л. ванилов екстракт

крем за измазване преди покриване на тортата с фондан:

* 250 г краве масло, на стайна температура
* около 400 г пудра захар, пресята
* 3-4 с.л. млечна сметана





Приготвяне на блатовете:

Изпекох двата блата едновременно в две тавички, съответно с диаметър 20 см и 15-16 см.
Намазват се тавичките с меко масло и се поръсват с брашно. Излишното количество се изтупва, като се обърне тавичката.
Брашното и бакпулвера се пресяват заедно.
Фурната се загрява на 180 С.
В чиста купа, най-добре стъклена или керамична/метална се разбиват белтъците с лимоновия сок на твърда пяна. Добавя се по малко половината от захарта. Разбиването продължава докато сместа се втвърди, стане лъскава и  образува твърд връх.
Отделно се разбиват жълтъците с останалата захар докато увеличат обема си на бледожълт мек крем.
Към белтъците се добавят жълтъците, добавя се брашното, като разбъркването е на бавни обороти и е само докато  брашното се усвои. Добавя се олиото, след всяка лъжица се разбърква и накрая горещата вода. Сместа се разпределя в двете форми, които се пълнят около 3/4 от обема им. В голямата сложих малко повече от 3/4.
Пекат се в загрятата фурна, върху решетката, поставена на дъното на фурната. Малката тава извадих след 35-40 минути, а голямата след 1 час и 15-20 минути. Пробва се с дървено шишче за готовност. След пробождане  по клечката не бива да има полепнали трохи.
Готовите блатове се държат около 15 минути във формите и се обръщат върху решетка за окончателното им охлаждане. Разделете всеки блат , след пълното охлаждане с помощта на конец, или нож за хляб на 3 равни части. Вероятно ще се наложи да изравните отгоре леко изпъкналата част. Запазете за други сладкиши или кейк попс .

Докато блатовете се охлаждат пригответе соса от боровинки и крема.
Накиснете желатина в сока от компот(може и вода или друг сок) докато набъбне
Поставете боровинките, лимоновия сок, захарта в малка тенджерка и загрейте като разбърквате докато се стопи захарта. Варете на умерен огън около 5-7 минути. Заделете 1/3 за сиропиране на блатовете. Към останалата част добавете накиснатия желатин и разбъркайте докато се разтвори. Течността не бива да е вряща, но ако сосът е изстинал, може леко да загреете. Махнете от огъня и оставете леко да се охлади, но не да се желира. Помнете, че не бива да допускате варене, тъй като желатинът ще загуби желиращите си качества.
В купа разбийте изварата, добавете маскарпонето, ванилията и охладения боровинков сос с желатин. Изварата и маскарпонето не е необходимо да са със стайна температура. Но и двете трябва да са с еднаква температура. Аз ги извадих от хладилника непосредствено преди разбиването, за да ми се стегне кремът по-бързо и да е подходящ за пълнене на тортата.
Пригответе две плоски чинии или подложки, една малка и една голяма, поставете по един блат. Поставете регулиращи се рингове около всеки блат. Загрейте заделения сос за сиропиране. Поръсете всеки блат равномерно и намажете със сгъстен крем. Ако сте начинаещ в правенето на торти разделете крема, така че да е достатъчен и равномерно разпределен. Поставете блат отгоре, поръсете с боровинков сос и отново с крем. Поставете третия блат отгоре, покрийте със стреч фолио и приберете за 7 до 24 часа.

С маслото, сметаната или мляко и пудрата захар пригответе гладък мек крем за измазване на тортите преди да ги покриете с фондан.

Готовите торти се освобождават от ринга, обръщат се върху подложките, където ще украсявате тортите. Измазват се гладко, ако е необходимо два пъти и отново се прибират за стягане в хладилника.

Украсяват се с добре размесен(за еластичност) и разточен фондан.


Коментари

  1. Bety, what a delightful cake. You did a fabulous job! The Pirate theme is fun and popular with the kids. And there is even what looks like sand on the cake, how funny. What a special cake you made and all the creativity that went into it.

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  2. Да е жив и здрав Борис, а тортата е невероятна, Бети, бих я разглеждала с часове, за да не пропусна някой детайл. Харесва ми и изборът на основа, страхотен вкус. Поздрави, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, Кате, толкова си мила! Сега като я гледам на снимките си мисля, че по-добре щеше да е ако вълните по втория етаж не са такива рошавички, но... Важното е, че момченцето, този сладък Борис е бил много щастлив. Това толкова много стопля!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни