вторник, 10 октомври 2017 г.

Меки тиквени, безглутенови бисквити - два варианта - Soft Pumpkin, gluten-free Cookies - two variants


Тези дни имам удоволствието да експериментирам с чудесни продукти на фирма COCOFINA . Започвам с едни меки тиквени бисквити. Приготвих за следобедното кафе. Денят беше мрачен, неспирно дъждовен, с други думи - бисквитен. С падането на температурите често пека тиква. Част от нея хапваме с тахан, ядки, а от останалата винаги приготвям нещо ново и интересно. Този ден реших да вложа в  бисквити. След изпичането на първите- използвах  безглутеново брашно и видях как изчезват , реших да приготвя още веднъж, като сменя някои от съставките- ей така, за експеримента, за идеята, за да получа нов вкус . Вторите бисквити се получиха по-кокосови и с по-продължителна мекота и влажност.



 На следващата снимка са бисквитите от първия вариант, приготвени с безглутеново брашно.


Първи вариант

* 260 г тиквено пюре(от предварително печена тиква без захар)
* 50 г разтопено кокосово олио COCOFINA
* 1 с.л. портокалов сок
* 30 г кокосова захар COCOFINA
* кората на 1 портокал или добро качество портокалова есенция или етерично масло
* 170 г безглутеново брашно
* 1 ч.л. сода за хляб
* 1 ч.л. канела
* 1/4 ч.л. сол

Приготвяне :

1. Загрейте фурната на 190 С. Застелете тава с хартия за печене.
2. Комбинирайте първите пет съставки в купа.
3. Пресейте останалите четири съставки и добавете към течните. Разбъркайте до еднородна смес.
4. Загребвайте топки от сместа с помощта на лъжица за сладолед среден размер. Изравнете с нож или обратното на обикновена лъжица. Поставяйте топките/полусферите в тавата на разстояние 3-4 см.  Печете около 10-15 минути. Хапнете леко топли.

Докато първите бисквити са вкусни най-много, когато са леко топли, или до ден-два след изпичането, то следващия вариант запазват своята влажност, мекота, вкус и очарование няколко дни след приготвянето им.

Ето ги и вторите. Приготвени с кокосови стърготини вместо с брашно.



Втори вариант:

* 300 г тиквено пюре (от предварително печена тиква без захар)
* 50 г тахан от кашу
* 1 с.л. портокалов сок
* 30 г кокосова захар COCOFINA
* кората на 1 портокал или добро качество портокалова есенция или етерично масло
* 150 г кокосови стърготини
* 1 ч.л. сода за хляб
* 1 ч.л. канела
* 1/4 ч.л. сол

Приготвяне :

1. Загрейте фурната на 190 С. Застелете тава с хартия за печене.
2. Комбинирайте първите пет съставки в купа.
3. Разбъркайте  останалите четири съставки и добавете към течните. Разбъркайте до еднородна смес.
4. Загребвайте топки от сместа с помощта на лъжица за сладолед среден размер. Изравнете с нож или обратното на обикновена лъжица. Поставяйте топките/полусферите в тавата на разстояние 3-4 см.  Печете около 10-15 минути. Хапнете охладени. Съхранявайте в стъклен буркан на стайна температура до 3-4 дни. Възможно е повече, у дома свършиха на третия ден Нямаше никаква разлика във вкуса.



Първият ден, когато изпекох и двата варианта ми харесаха и едните и другите бисквити. На следващия и на третия ден първия вариант с безглутеновото брашно, изглеждаха по-сухи и не толкова меки. Кокосовите, както казах по-горе останаха меки, с приятен кокосов вкус и аромат.

4 коментара:

  1. Интересна комбинация на тиква с кокос. Заинтригува ме, ще ги пробвам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Юлия, ще се радвам да пробваш и да споделиш!

      Изтриване
  2. Наистина много добра комбинация на любими продукти за мен. Благодаря ви за прекрасната рецепта и поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Димитър! Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване