сряда, 25 октомври 2017 г.

Печена тиква с хрупкава коричка - Vegan Pumkin Crisp





Топло, меко и хрупкаво,тиквено, канелено съвършенство. Този сладкиш ще ви очарова. Поднесете с топка кокосов или ванилов сладолед или кокосова сметана, полейте с мед или кокосов нектар и ще имате превъзходен десерт или закуска дори. Подгответе предварително и опечете докато вечеряте. Така ще го имате топъл и уханен точно навреме. Избрах тикви Хокайдо защото ми е най-лесно да ги почиствам- малки и удобни за белене, рязане и почистване. Харесвам и текстурата им, когато са опечени- нежна и копринена. 



Продукти:

* 680 г почистена и обелена тиква Хокайдо
* 2 ч.л. канела
* 5-6 с.л. вода
* 1 с.л. кокосов нектар Cocofina

за хрупкава коричка

* 40 г овесени ядки ( гарантирано безглутенови, ако е необходимо)
* 20 г кокосово брашно
* 40 г фино смлени лешникови ядки
* 20 г фино смлени орехови ядки
* 1 ч.л канела
* 60 г едро нарязани орехи
* 30 г  кокосов нектар Cocofina
* 30 г стопено кокосово олио Cocofina

1. Фурната се загрява на 170 С
2.Обелената тиква се нарязва на зарове с  приблизителни размери 2-25 см зарчета.


Поставят се в купа, поръсват се с канела, кокосов нектар и се разбърква. Поставят се в тавата. Добавя се водата.



3.Всички съставки за хрупкавото покритие се смесват и разбъркват с вилица. Разпределят се равномерно върху тиквата.


4. Печете около 40-45 минути. Проверете след 25-та минута. Ако хрупкавата коричка започне да се запича  и покафенява повече, покрийте тавичката с хартия за печене. Опитвайте с клечка за зъби или вилица дали тиквата е готова.



5. Поднесете топъл с топка сладолед или кокосова сметана.



Полейте сладоледа с 1-2 лъжички кокосов нектар или мед, ако предпочитате.



Всяка лъжичка от този десерт е много вкусна съчетава мека ароматна тиква, хрупкави ядки и топящ кремообразен сладолед.

5 коментара:

  1. Hello Bety, this looks so delicious and it something I never would have tried had I not seen it on your blog.
    Pumpkin does cook down to a sweetness... thank you for your beautiful photos and recipe :D) Cheers, Sue

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    интересно и красиво есенно предложение.Веднага ще го изпробвам, тази година имаме много тикви цигулка.Само веднъж съм използвала Хокайдо, но цигулките са засяти в градината ни.Много лесно, красиво и вкусно.
    Поздрави и честит празник Димитровден ! Да са живи и здрави всички именници !

    ОтговорИзтриване
  3. It looks delicious and new for me. I want to try it!
    xx

    http://www.mybeautrip.com

    ОтговорИзтриване
  4. This looks so Yummy, Bety. And you always make your desserts look amazing by your wonderful photos. The drizzle on top sounds fantastic.

    Wishing you sweet November days coming up.

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  5. This looks so yummy! :)

    I will follow you back as soon as the bug with gfc button is fixed. ♡

    starshinebeauty.blogspot.com

    ОтговорИзтриване