Ризото с чери домати и босилек - Cherry Tomatoes, Basil Risotto




Ризото ( Risotto ) е традиционно италианско ястие, което се приготвя с ориз. Използва се ориз с обли зърна - най-често арборио или карнароли.



Накратко, оризът се запържва в зехтин или зехтин и масло, добавя се на порции  бяло вино, вода (или бульон ) и се готви при непрекъснато разбъркване. Накрая за по-креместа текстура се добавят масло, сметана, пармезан . Могат да се добавят зеленчуци, гъби, морски дарове. Има много разновидности и вкусове, но общото е начинът на приготвяне и крайната текстура - креместа, със сос и в същото време зрънцата ориз трябва да са цели, крехки и леко твърди - al dente. Поднася се непосредствено след приготвянето. Важи правилото, че вие чакате ястието, а не то вас. Приготвянето е сравнително бързо - отнема около 20 минути- разбира се, ако всички продукти са около вас и не снимате. :)  Ризото може да се приготви почти от всичко- зависи от вдъхновението ви и наличните продукти. Най-важни са оризът- арборио, лук, чесън и вино. Приготвих това ризото с черита от градината ми- учудващо устойчиви са тези малки доматчета- обрах последните преди около две-три седмици, сложих в кошници и държа на терасата- държат се добре - свежи и вкусни. Направих го веган - без масло, пармезан и сметана. Стана много вкусно и ароматно. Добавих градински босилек, прясно смлян черен пипер, чесън, шалот. Накрая завърших с една смес, с лек аромат на сирене - смлени бадеми с хранителна мая. Често поръсвам зелените салати с нея. Освен това поръсих с кедрови ядки и свеж босилек. Не ми липсваха маслото и пармезана.  Ето продуктите, които използвах.






Продукти:
2-3 порции

* 3 малки шалота
* 3 скилидки чесън
* 35 мл зехтин
* 1 чаша (200 мл  ) ориз Арборио
*  1 чаша бяло вино
* 3-4 чаши зеленчуков бульон или вода
* 1 - 1 1/2 ч.л. сол, ако използвате вода
* 1 ч.л. прясно едро смлян черен пипер
* 5-6 свежи листа босилек
* 2 чаши чери домати - различни цветове
* 1 ч.л. доматено пюре
* 2 с.л. кедрови ядки - по желание
* 3-4 клонки чери домати - за сервиране
* допълнително свежи листа за гарниране
* веган поръска вместо пармезан - смлени бадеми с  хранителна мая

Приготвяне:

1. Нарежете шалота на ситно. Отделно накълцайте или пресовайте чесъна.



2. Нарежете част от доматите. Много вкусни бяха тези черита, които оставих цели при сотирането. В устата се разпукват с наситен доматен вкус.

3. Загрейте олиото, добавете шалота, разбърквайте и гответе докато стане прозрачен.

4. Добавете доматите - всички- нарязаните, на клонките и целите. Гответе още 3-4 минути като внимателно разбърквате. Добавете чесъна, черния пипер, разбъркайте. Извадете доматите на клонки и заделете за сервирането.



5. Добавете ориза и разбъркайте добре- около минута.

6. Налейте половината вино и разбъркайте докато се усвои от ориза. Добавете другата половина и разбъркайте докато се усвои. Добавете доматеното пюре, разбъркайте.

7. Добавете една чаша от бульона/водата и разбърквайте докато се усвои. Добавете още половин чаша и отново с разбъркване гответе докато оризът поеме и това количество. По Продължете с добавянето на малки части бульон или вода. Със сигурност ще добавите три чаши, възможно е и четири.   Ако използвате вода, добавете солта. Гответе докато оризът е готов. Опитвайте- оризовите зрънца трябва да са набъбнали, добре оформени (не разварени) , леко твърди. Ястието трябва да има сос. Имайте предвид, че ако оставите в тенджерата след готовност и за времето, което престоява в чинията оризът поема от соса/бульона. Затова е добре да има идея повече сос за по-кремообразен и сочен вкус и да поднесете веднага.

8. Накрая добавете ситно нарязания босилек, черен пипер. Разбъркайте.

9. Разпределете в чиниите, сложете от заделените клонки чери домати, босилеково листо, кедрови ядки и пармезан истински или ядковия-веган заместител.





Поднесете с добре охладено бяло вино.

Коментари

  1. Вълшебница си ти :)
    много обичам ризото, трудно е да ограничиш маслото и пармезана :) на мен не ми се получава ограничаването, добре че не правя често :)
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е трудно, да, особено маслото. Но това ризото се получи страшно вкусно и без тях. Дори мислено не съм сравнявала с евентуалния вкус :)
      Сега ми е предизвикателство да сменя и ориза.
      Благодаря, Зори!

      Изтриване
  2. Тази последната снимка, направо ме плени! Изкусително поднесено ризото, впечатляващи цветове, свежестта на продуктите така умело си показала, че все едно всичко е пред мен, дори усещам аромата. Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече едва се удържах, въпреки, че опитвах няколко пъти за готовността... Много вкусно се получи и се радвам, че се усеща! Благодаря ти много за коментара, Кате!

      Изтриване
  3. Бети,
    чудесно, вкусно и красиво ризото.А чери доматките наистина са много трайни и за студените месеци на годината - прекрасни.Засявам ги в градината и аз въпреки,че обичаме едрите и вкусни домати.Бети, въпрос на придобиване на навици е преходът и смяната на маслото и пермезана.По време на пости предимно, но след това може да се използват тези продукти без проблем.Важно е само маслото да не се загрява.
    Ех, чудесни са снимките, винаги се възхищавам !Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Ели! Когато готвя с масло обикновено го добавям в края, преди сервиране. А ако пържа, винаги смесвам с олио и загрявам на по-ниска температура или използвам гхи.

      Изтриване
  4. Много ми хареса това предложение, Бети. А какъв сорт са оранжевите доматчета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, тези доматчета си ги захванах от семенца на купени чери доматчета от Лидл.

      Изтриване
    2. Много пъти съм се изкушавала и аз да направя така с домати, които са ми харесали в магазина, но ме възпира това, че обикновено производителите-доставчици за големите вериги отглеждат хибридни сортове зеленчуци. Е, ти си рискувала и си имала късмет!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни