Сурова супа от фенел и авокадо с понзо соев сос - Raw Fennel and Avocado Soup with Ponzo Soy Sauce




  Все по-осезаемо се усеща идването на зимата. Студените вечери миришат на печки, на студ. Дните са къси и оскъдното слънце не топли.  Събрах най-най-последните доматчета от градината, прибрах морковите, цвеклото, целината, дюлите, мушмулите, плодчетата физалис. Далеч съм от мисълта, че ще се изхранваме само с реколтата от градината, но удоволствието от това сам да засадиш, отгледаш и събереш нещо е несравнимо удовлетворяващо и вълнуващо.  До първия сняг ще се радвам на рукола, глухарчета, магданоз, листа от резене, репички, коприва, спанак. С малки изключения тези зелении могат да се събират дори под снега.
     Една от хубавите страни на зимата е, уютът на топлия дом, ароматите на топли супички, яхнийки, десерти, бисквити , чайчета, горещ шоколад. Всички изброени ми носят така необходимия комфорт, необходим за преживяването на студа с оптимизъм и добро настроение, но добре знам, че истинската енергия и здраве получавам от суровата храна. Макар да липсва лятното изобилие и през този студен сезон има достатъчно разнообразие и винаги намирам начин всеки ден да включа сурови продукти в менюто.
     Докато берях листа от глухарчета, коприва и магданоз за седмичните салати, видях избуялите искрящо зелени, сочни и свежи листа на резенето. Набрах и от тях с идеята да поръся над някоя супа или салата. По-късно купих няколко глави  фенел - обичам финия  аромат и често приготвям салати с него, имах и листа- обещаваща свежест, каквото и да решах да приготвя. Вече у дома, докато сортирах зеленчуците ми хрумна да приготвя сурова супа от накиснатите грудки чуфа, като включа  ароматното резене, да добавя  новият за мен соев сос с лимонова нотка на Kikkoman - Ponzu. Опитах го като част от дресинг в няколко салати и реших, че с деликатния си лимонов аромат и умами вкус, ще подчертае нежния аромат на студената ми супа от фенел/резене. Получи се точно според очакванията ми.
     Тази супа може да се поднесе вместо салата, при желание може да се украси празнично и да присъства на трапезата в специален ден. Ще се радвам да я опитате. Приготвянето е бързо и лесно.



Продукти:

за две порции

* 350 мл мляко от чуфа **
* 1 глава фенел
* 2 репички
* 1 авокадо
* 2-3 ч.л. соев сос Ponzo на Kikkoman
* 1/4 ч.л. прясно смлян бял пипер
* 2 с.л. зрънца нар
* листа резене/фенел
* 2 стръка чивас

** Ако отворите линка ще прочетете как да си приготвите сами мляко от чуфа, популярно още с името тигрови ядки или земен бадем. Естествено безглутенов продукт и макар, че е известно и като тигрови ядки, всъщност не е ядка, а грудка от тревисто растение. Леко сладни и има аромат на бадеми и лешници  във восъчна зрялост.
Може да замените с бадемово мляко, лешниково, от динкел, овесено или от кашу.


Начин на приготвяне:

Запазете част от зелените листенца на фенела, резен авокадо и едната репичка за поръсване отгоре. Пиперът, стръковете чивас, зрънцата нар също са за декорация и допълнителен вкус.
Останалите продукти поставете в блендер и пулсирайте до гладка смес. Опитайте на вкус и добавете още соев сос, ако е необходимо. Този сос освен, че не е много солен, има вкус и аромат на лимон.
Разпределете супата в купички и украсете със ситно нарязано авокадо, репички, стръкове резене или заделените листенца от главата фенел, черен пипер,семенца нар и чивас.
Поднесете веднага.


Коментари

  1. Непременно ще опитам тази сурова супа Бети, страхотна е.Да, и мен ме зарежда със здраве много повече суровата отколкото готвената храна.Но понякога особено в студената зима приготвям зеленчуци на пара или постни крем - супи.Чудесно е наистина когато човек сам произведе със собствени усилия зеленчук, плод или ядка.А насладата след като вече оберем продукцията е несравнима.
    Поздрави и успешна и спорна седмица и леки предстоящи пости !

    ОтговорИзтриване
  2. Que bela receita, adorei.
    Aqui os dias começaram a esquentar demais.
    Abraços

    ОтговорИзтриване
  3. Звучи добре, даже за моя канибалски вкус:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни