Салата с тученица и авокадо - Salad with avocado and purslane




  Днес искам да ви представя салата с един " зеленчук",който аз познавам от дете и  се изненадвам, че много хора не са и чували,че се яде. Аз го познавам от моята баба. Всъщност, както се вижда от заглавието става въпрос за тученицата.Повечето хора я смятат за плевел.Тя е обаче "интелигентен и цивилизован " плевел-няма да я намерите из гъстите треви и сред големите бурени.Тя се появява когато сте почистили градинките,и има достатъчно светлина.Обича леките песъчливи почви,често може да се види между плочките или от слънчевата страна на къщите да излиза от тесни цепнатини и да се радва на слънцето.Има малък корен и лесно се отскубва,въпреки многото разклонения.
Ето я и нея :
Тученицатата в България се води за бурен, а по цял свят е ценен зеленчук, който се култивира и продава и то на висока цена. В Германия например тя е по-скъпа от гроздето, а в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите.
Допреди няколко десетилетия този зеленчук се е оценявал по достойнство. Днес обаче е напълно забравен, макар че е разпространен като бурен из цялата страна. За широкото му използуване в миналото говори фактът, че се е култивирал въпреки изобилието му в диворастящ вид. Тученицата помага за  подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти, от рак. Богат е на ненаситени мастни киселини и каротин. Тя има лечебен ефект при диабет, инфаркт и дори рак, доказаха преди време учени от САЩ. Много от механизмите на това действие още не са изяснени. Установено е, обаче, че мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега-3 в рибеното масло. Вероятно те пазят съдовете от склероза и така предпазват и от инфаркт. Тези  ненаситени мастни киселини почистват кръвоносните съдове както топлата вода и сапунът мият мазнините.Тученицата съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Листата й са сочни и вкусни, целулозата й е нежна. Появява се късно напролет, когато повечето листни зеленчуци вече вретенят и не са годни за консумация. Може да се бере до появата на първите слани.За диабетиците например рецептата е много лесна - режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио. Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре. Не е приятна за варене, при замразяване става лигава, най- доброто е да се използва прясна.Оригиналният източник на информацията по-горе е на д-р Атанас Михайлов и можете да видите тук.
На английски е purslane.Ето и малко инфо на английски за това растение .
Тученицата има и по-представителна  роднинка-направо красавица-Калдаръмчето За него обаче нямам информация дали се яде.

 


Салатата,която ядяхме като деца,беше с краставици, копър,малко чесън,олио и оцет или пък с кисело мляко.Аз ще ви предложа един по-различен вариант, с който аз понякога вечерям.
Първо пригответе дресинга:


Дресинг-този дресинг ми е един от любимите

    * 1 / 3 чаша вода
     прясно изтискан  лимонов сок-от около 1/2 лимон
    * 1 / 2 чаша кашу или орехи,може и бадеми(накиснати до омекване-поне няколко часа)
    * няколко стръка копър
    * 1 скилидка чесън
    * 1 / 4 чаша зехтин или орехово масло, понякога изполдвам от тиквени семки
    * морска  сол и черен пипер на вкус
 
    *  1/2 чаена лъжичка горчица
 



Поставете всички съставки в блендера и разбийте до гладка смес.Опитайте и добавете ако трябва сол или лимонов сок.

салата

    * 1-2 домата, нарязани на парчета
    * 1  нарязано на кубчета авокадо
    * 1-2 чаши тученица, нарязана
  

Зеленчуците и тученицата се смесват.Поливат се с дресинга. Поставят се в чиния,украсява се с маслини, ако желаете.





Надявам се, да ви допадне тази вкусна салата с този толкова достъпен и полезен зеленчук.





След получена информация за Fеldsalat (Valerianella locusta) от мои читатели, на които съм много благодарна, потърсих информация с латинските наименования на растенията и реших да редактирам тази публикация. На опаковките нямаше латинското наименование на това растение, а в интернет попаднах на информация, че е едно и също растение. Малко ме озадачи вкуса разликата във вкуса-фелд салатата има фин орехово-лешников  вкус, а тученицата, която познавам от дете е киселичка и с няколко идеи по-месести листа. Има и известна разлика във формата на стъблото и листата.


А ето тук може да прочете на английски за тученицата (Portulaca oleracea)


Салата, приготвена по-горе може да се приготви и с фелд салат и тученица. И с двата зеленчука ще имате вкусна и свежа салата. Тученицата в България е достъпна и с е намира навсякъде. Търсила съм семена за фелд салата, но без успех, а може би ще ви е  забавно, да ви разкажа, как тази година си купих пакетчета семена от лавандула, засях ги и зачаках да израстнат. Израсна предимно тученица, което за мен беше пак ок, но лавандулката се броеше на пръстите на едната ми ръка.Семенцата много си приличат. Някой път може пък да попадна на фелд салат.

Коментари

  1. Бети, за мен определено беше много интересна тази рецепта. Познавам това растение, но винаги съм мислела, че е вид плевелна трева и съм го махала от саксиите и почвата. Признавам, че дори и името му не знаех. Ще се отнасям с по-голямо уважение към него отсега нататък. А вкусът му с какво може да се сравни? Презентацията много ми хареса. И между другото имаш прекрасен сервиз - завидях ти благородно за него:)! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Гуинет,радвам се,че съм била полезна и че ти е било интересно.Когато бях малка не ми е хрумвало да питам защо тученицата се яде или откъде баба ми знае.Все едно да питам защо доматите...Но по-късно,когато ме пращаха да пазаря зеленчуци се чудех защо не се продава.И си беряхме от баба.Вкуса е леко,много леко киселичък и е хрупкаво като краставица. Всъщност аз хапвам, а покрай мен и семейството ми доста неща, които другите ни познати не знаят,че се ядат.В Германия,това,което ядохме бяха малки стръкчета с по 5-6 листенца.Възможно е да продават в МЕТРО,но предполагам внесено от някъде и много скъпо.
    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонименюни 28, 2013

      Feldsalad и тученица са две различни растения. Това, което сте си купували в Германия e Valerianella locusta, докато тученицата е Portulaca oleracea или Portulak. В магазините в Германия второто не се намира или ако се намира е доста рядко и в единични био-магазини.

      Изтриване
    2. Абсолютно вярно! След публикуването на тази салата, получих писмо от една дама, която ми обясни това и съжалявам, че не редактирах тогава поста. Когато съм купувала в Германия Feldsalat, на опаковките не пишеше нищо друго, нямаше латиснко наименованиие. На вкус е леко орехова и не е кисела като тученицата. Но търсейки в интернет информация попаднах на това обяснение, че са едно и също.
      Благодаря Ви за разяснението.

      Изтриване
  3. И аз харесвам вкуса на тученицата, в блога ми имам много информация и няколко рецепти с тученица. Най-обичам салатка от тученица, краставици и лук. Страхотно засища и е много лека. В България хората тепърва започват да се престрашават да я вкусят.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, на балкона си имам две големи сандъчета с красивата роднина на тученицата, които в момента се скъсват да цъфтят.:-)) Много ги обичам!
    Но да си кажа честно, тученица досега не съм използвала в кухнята си. Както е писала Жани, явно тепърва ще я откриваме и преоткриваме.
    Отново прекрасни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мони,радвам се,че ти е харесал този пост.Можеш да опиташ едно стръкче :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Думата тученица определено не можах да я асоциирам с нищо познато, до момента, в който не видях чрез снимките ти как изглежда. Срам не срам, влизам в категорията хора, които са окачествявали това растение към плевелите, дори собственоръчно съм го изтръгвала от лехите с цветя на баба ми, когато бях малка.
    Изключително полезна информация намерих в блога ти, както и се насладих на красивото презентиране.
    Сервизът ти изглежда аристократичено стилен, виличката също.

    Поздравления за блога, Бети!

    ОтговорИзтриване
  7. Федора,щастлива съм,че ти е било приятно в моя блог!Благодаря ти за коментара и се радвам, че съм била полезна.
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Признавам си, цяло лято почиствам петуниите си от този ядлив плевел. Другото лято ще го хапвам, прясно от саксииката, супер.
    Поздрави Марияна!

    ОтговорИзтриване
  9. Марианка, радвам се, че съм била полезна и се надявам да ти допадне.

    ОтговорИзтриване
  10. Днес попаднах на тази салата и още довечера ще я приготвя! Изглежда много апетитно. Досега не съм и подозирала, че това плевелче е зеленчук, при това толкова полезен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, че ти е допаднала, Сандра.

      Изтриване
  11. Гледай ти! Това също се записва за опитване...тученица значи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, надявам се да ти хареса. Зная я от баба ми, която също се казва Неделя :)

      Изтриване
  12. Вече няколко пъти си правя такава салата, днес последно. С домат, печен лук, тученица и малко сирене - превъходна беше!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тученицата идеално "прилепва" към много вкусове и се съчетава идеално! Радвам се, че ти харесва, Дори!

      Изтриване
  13. от къде мога да си закупя тученица? моля помогнете ми с информация

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Надежда,
      нямам информация някъде да се продава. Аз я събирам от градините на село. Безплатен плевел, с който всеки градинар се бори :) Още не се е показала, очаква по-топлото време и градинарят да оплеви грубите плевели :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни