Спагети от ряпа - Radish noodles




Вече се радваме на първите слънчеви лъчи. По клонките на дървета и храсти се забелязват набъбващите листни и цветни пъпки. Кокичетата поклащат своите ароматни камбанки и усмихват очите ни.


 В очакване сме на пролетта с нейните ароматни ветрове и цветове... Зимата, си отива, но има дни, в които небето е надвиснало толкова ниско, няма простор, няма слънчев лъч, минаваме по сиви улици, покрай сиви сгради...., покрай хора, свити под топли шапки, скрили усмивките си зад шалове и вдигнати яки....


Сивото време действа леко депресиращо. Има храни, които могат да ни помогнат да " видим "цветовете. Това са плодовете, шоколадът....но има и зеленчуци с такова действие, които освен анти депресиращо  имат и вталяващо действие :) . Сезонът на " голата истина" е далеч, но скоро ще хвърлим палтата, якетата и пуловерите, и вместо да гладуваме, искайки да взезем в неустоимата пролетната пола,  можем да свалим излишното хранейки се полезно :) Един от тези зеленчуци,  при това напълно достъпен е ряпата.

Ряпата е най-богата на ензими и витамини. В сто грама има 20 мг витамин С, 0,10 мг витамин В1, 0,14 мг В2 (рибофлавин), 42 мг В4 (холин). От минералите в най-значимо количество е калият, като в черната ряпа е три пъти повече, отколкото в бялата. Не е малко и калцият. Богатото съдържание на етерични масла превръща ряпата в съюзник в борбата с проблем на храносмилателната система.
Ряпата помага при проблеми с нервите. Витамин В1 помага по-лесно да се справяме със стреса, безпокойството и депресиите.

Английски учени са доказали, че заедно с броколите ряпата е най-ефективният зеленчук срещу старческото оглупяване.

Високото съдържание на калий, подобно на това в морковите и листните зеленчуци, помага на сърцето и кръвоносните съдове. Ряпата понижава лошия холестерол, а високото съдържание на фибри помага за по-добра перисталтика.
 Има и хора, за които ряпата не е добре дошла. Това са болните от гастрит, колит, язва на стомаха или дванадесетопръстника. Заради лютия вкус на зеленчука проблемът при тях се изостря.
Източник

 Зеленчукът съдържа веществото лизоцим, което има изключително силно противомикробно действие. Сокът от ряпа се използва и външно при кожни заболявания и изгаряния – заради съдържанието на фитонциди, които действат антибактериално
 Още информация може да видите тук



Много се чудих дали да публикувам горното или да дам само линк към информацията. По принцип в интернет има много информация, за която не винаги има гаранция, че е достоверна. Различни сайтове предлагат изчерпателни таблици, съвети, състави на растения, продукти и т.н. В много малка част от тях обаче се цитира източника на информация. Изключвам всеки който публикува подобна информация да има лаборатория  и да е изследвал това, за което пише. ..и после много хора цитират тази информация като мен или като други блогъри. Много хора четат и следват препоръките .... Имам книги, за билки например, в които съвсем научно са дадени описание, разпространение химичен състав, действие и начин на използване на билките, като авторите са посочили дадена информация от къде е взета. Не че съм започнала да проверявам техните източници..., но е хубаво човек да сравнява, да търси , да познава тялото си и да се информира.
Все пак , безпорно е, че пресните зеленчуци са полезни за нас и трябва ежедневно да присъстват в менюто ни.





 А от баба ми знам едно старо домашно средство срещу кашлица, пресипналост и бронхит.  Ряпата се издълбава, поставя се течен мед в нея и престоява 3-4 часа. Получилата се течност се пие по чаена лъжица, няколко пъти на ден.

 Да не се отвличам вече, а да представя спагетите от ряпа :)
Това, всъщност е една салата, поднесена по различен и забавен начин.



Обичам да ям люто, но нещо не ми допада особено черната ряпа. По тази причина, а най-вече заради дължината, която ми беше необходима избрах бяла ряпа Дайкон. Запомнила съм, че
енергийната стойност на 100 г дайкон е около 15 калории. По принцип не помня енергийната стойност на продуктите, защото не ми е фактор при избора, но тази стойност някак съм я запомнила :) .Спагетите нарязах с едно ножче, с което най-случайно се сдобих. Харесва ми червения цвят на цвеклото, толкова добре контрастира на белия цвят на ряпата. А  и като вкус си пасват. Ако вие нямате такова ножче, може да настържете ряпата, да оформите с метален пръстен и да украсите според своя вкус.



Необходими продукти:

* ряпа Дайкон
* бял оцет
* зехтин
* няколко тънки резена цвекло

Настъргваме ряпата. Оформяме в чинията, малко преди поднасяне украсяваме със изрязани сърчица или цветчета от цвеклото. От оцета и зехтина правим дресинг, който поднасяме на масата, за да овкуси всеки според своя вкус.

*****Ако нямате такова ножче, можете да направите тесни прорязвания, например 0,5 см, по дължината на ряпата на дълбочина 1-2 см и с обикновената белачка за плодове и зеленчуци да нарежете лентички. Прорязванията, които сте направили ще оформят "спагетите".


                                                                      Да ви е сладко!

Коментари

  1. Много идейно Бети! Не си бях представяла ряпа по тоз начин поднесена, но ти показа че може да изглежда толкова красиво!
    Много здравословно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, благодаря ти!
      Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  2. Чудесна идея, подходяща за всеки празник.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, много ми харесва бялата ряпа, почти ежедневно я хапваме в това време на годината, харесват ми спагетите ти и покривчицата- много;)
    А издълбаната ряпа с мед я ползвам всеки път , когато децата кашлят и да ти кажа, колкото пъти предложа "лекарство", толкова пъти не отказват;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и моите, много я харесват под формата на сироп-ха-ха!
      А покривчицата и аз много я харесвам, нищо, че е торба за хляб.Но още не е позирала като такава...Много обичам бяло и синьо и червено...:)

      Изтриване
  4. ОО, Бети, мн хубав текст и снимки. Както и рецептата за спагети. Може да ги пробвам с някакъв сос даже.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рони, сърдечно благодаря!
      Ще ми е интересно с какъв сос си я гарнирала!

      Изтриване
  5. Аз бих се зарадвала ако ми поднесат дори и салатката от ряпа със сърчица:)
    Много мило, дори и без повод!
    Полезно инфо за този зеленчук и една много ефикасна рецепта която ще си запиша, защото за първи път чувам за нея:)
    Поздрави Бети!

    ОтговорИзтриване
  6. Красиво,много красиво!Обаче знам,че назад има нещо още-по,отивам да му се насладя и тук!

    ОтговорИзтриване
  7. Тъкмо се чудех как си ги изрязала тези дълги лентички, а тя е Дайкон. И в къщи обичаме ряпата във всичките и видове, а пък ти си я поднесла очарователно, някак изтънчено... Страхотна си, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      И много бързо- с трите салати бях готова за време, колкото да сваря едни истински спагети :)

      Изтриване
  8. Много елегантно, стилно и ненатрапващо се тематично предложение-
    великолепна идея и изпълнение, Бети! Поздравления!
    Честит влюбен, вдъхновен и опияняващо щастлив празник, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. красота и супер историйки...и моята мам ми правеше това наше лекарство за гърло, аз го обожавах като малка....мерси за топлината и усмивките!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Бети, с ножчето за спагети от къде си се снабдиха, че от отдавна търся такова
    Поздрави
    Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Диана, извинявай за закъснелия отговор, но исках да проверя дали има някъде в голяма верига магагзини. Моето е от Германия, но вчера видях, че в Кауфланд има такива ножчета.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Бети,
    А би ли ми показала как изглежда това ножче, че ние отдавна искаме нещо такова даже се бяхме насочили към това http://www.ebay.co.uk/itm/Commercial-Spiralizer-Japanese-Vegetable-Turning-Slicer-potato-spaghetti-maker-/200998478253?pt=UK_Kitchen_Accessories&hash=item2ecc7161ad .
    Поздрави,
    Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Диана!

    Моето е с оранжева дръжка и не ми "влизаше в кадър" . Мога да го снимам и да ти пратя на емейл. Пиши на моя, за да ти върна съобщение. По-долу е публикуван.
    Това, на което сте се спрели е много професионално и функционално, страхотно и разбира се многократно по-скъпо.Моето ножче е около 4-5 евро, а в Кауфланд струваха около 3-4 лв. Намира се на щанда с домакински потреби- лъжици, вилици, цедилки, ножчета и др. Мисля, че беше на фирма Fackelmann. Всъщност виж какво намерих. http://get.bg/product_info.php?manufacturers_id=1504&products_id=90292

    ОтговорИзтриване
  14. Анонименмарт 02, 2014

    Благодаря ти Бети :) ще видя тези дни в Кауфланд
    Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Анонименмарт 26, 2014

    Здравей Бети,
    Взех си веднага ножчето, но не съм имала време да ти се похваля. Много съм доволна . Мъжа ми направи страхотна китайска салата с моркови, тиквичка, краставичка, ряпа и китайски спагети. Просто вкуса на зеленчуците е друг като се нарежат по този начин :). Благодаря ти за съдействието :) :) :)
    Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм забелязала, че начина на нарязване също оказва влияние на вкуса, както и вида на храната.
      Много се радвам, че сте намерили приложение на ножчето и покупката ти е допаднала.
      Благодаря, че сподели, Диана!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни