Песто от листа от морков и слънчогледови семена - Carrot Leaves and Sunflower Seeds Pesto




Скоро получих едно изненадващо и  приятно писмо от момиче, което работи за FarmhoppingТова е онлайн фермерски пазар, през който потребителите могат да си поръчват храна директно от малки български ферми. За платформата може да прочетете тук и тук. Най-добре да си съставите мнение от първа ръка, т.е. да опитате продуктите им. Предлагат се разнообразни плодове, зеленчуци, ядки, брашна, млечни произведения, както и приготвени сладка, лютеници, конфитюри, оцет, различни видове хляб, бисквити, и много други...Идеята всички тези продукти да се предлагат на едно място е много удобна за нас - потребителите. Избираме си продукти от сайта на платформата, служителите координират доставките от различните ферми обратно до платформата и съответно до нас. И най-важното, грижат се продуктите да стигат до потребителите във вида, в който са излезли от фермите.
Така, сега обратно към писмото....
Предложиха да ми изпратят продукти, които да тествам и да изкажа мнението си за платформата и продуктите. Приех с удоволствие и с едно леко безпокойство, ако нещо не ми допадне, как ще намеря начин да споделя това и най-вече ще ме вдъхнови ли да приготвя нещо. А и да изкажеш мнение, макар и непрофесионално, а чисто потребителско, мнение, с което да коментираш труда на толкова хора е тежка отговорност. Случвало се е да получа и други предложения за тестване на продукти, които съм отказвала, точно защото не бих пробвала и не ме вдъхновяват. В този случай обаче съм запозната с труда в градината, знам, колко трудно се отглеждат зеленчуци и как човек се бори с плевели, вредители и болести по растенията без препарати. Знам как се правят и съм правила в домашни условия кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, масло. С една дума познавам и вкуса на домашните продукти, затова опасенията, че нещо няма да ми допадне малко по малко се изпариха. Очаквах с любопитство пратката си. Предвид моята отдалеченост от София, от платформата изразиха опасения относно доброто състояние на продуктите при доставката, всъщност не биха ви доставили нещо, ако не са сигурни, че ще пристигне в идеален вид до вас. Вероятно затова пресните плодове и зеленчуци, както и някои други специфични продукти се доставят предимно в София Това означава, че те внимателно опаковат и транспортират продуктите и се грижат всичко да пристига свежо и в добър вид до клиентите.  


Обичам да получавам пратки, (има ли някой, който не обича :)! ) С нетърпение отворих кашона с продуктите. Морковите, бяха със свежа, зелена косичка. Тъй като реших да ги вложа в 2-3 неща, а и да ги освежа след "изтощителните" снимки на 30 градуса им приложих за всеки случай освежаваща лимонова баня, за да издържат поне още ден, но те издържаха повече.


Получих още какаово масло и сурово какао "Гайо", био нахут, кашкавал "Палакария" , козе сирене " Козле " и пълнозърнесто брашно от еднозърнест лимец, смляно на каменна мелница от с. Стамболово . Всички продукти бяха добре опаковани и в добър вид.
В няколко публикации ще ви покажа какви неща направих с тези продукти. Днешната публикация е посветена на морковите, всъщност на техните листа.

Направих ароматно и вкусно песто. Използвах 3 вида студено пресовани масла, защото обичам да изпробвам нови, различни продукти, може да замените с вашите любими или само зехтин.





Продукти:


*  1 купа листа от  био моркови ( около 50 г)
*  1 купа листа от босилек ( около 30 г)
*  1 купа слънчогледови семена ( 95  г)
*  50 г орехи
*  75 мл студено пресовано олио от авокадо
*  75 мл студено пресовано олио от маслини
*  75 мл студено пресовано рапично олио
*  50 гр настърган пармезан
*   сол
*  прясно смлян черен пипер
*  лимонов сок

Приготвяне:

 1. Нарежете  ситно листата.



2. Ако имате време, ентусиазъм, и гладното семейство не кръжи около вас може да приготвите пестото па традиционния начин - в хаванче. Е, да, трябва да имате хаванче. Поставете в него  ядките и счукайте, добавете ситно нарязаните  листа  и започнете да стривате с кръгообразни движения.. 



3. Добавете настъргания пармезан, разбъркайте. Малко по малко започнете да добавяте зехтина и останалите видове олио. Продължете да мачкате със същите движения, докато сместа се превърне в паста.


4. Добавете  лимоновия сок, солта, ако е необходимо, черния пипер. Разбъркайте. Използвайте веднага или прехвърлете в стъклен буркан и приберете в хладилника.

5. Ако нямате горе посочените ресурси - време  и т.н. , и  най-важното имате нетърпеливи гладници, може да приготвите пестото по-бързо в блендер или кухненски робот. Поставяте в блендера всички съставки без солта и черния пипер и пулсирате няколко пъти, сваляте от стените несмлените съставки и отново блендирате. Резултатът е същия, но по-бързо стигате до него.

    А през това време пастата се е сварила....Отцедете, не особено старателно, объркайте с пестото и сервирайте с пресни листа от босилек и моркови и кедрови ядки.




Пестото е много вкусно и на филийка, с печен картоф, филийка домат или направо от буркана.


Коментари

  1. Hello Bety!!
    I love pesto sauce, but never tried anything like that...good recipe!!
    Have a nice day!!! =)
    www.deliciasdavodeo.com.br

    ОтговорИзтриване
  2. Кой да се сети ,че от листа от моркови може да стане песто!!! Уникална си ,Бети!!
    Моля те, би ли споделила опита си за градинарстване без препарати. какво използваш и колко често, на кои зеленчуци? Като прохождащ градинар, тази първа година не бях предполагала , колко видове буболечки ще се опитват да ми хапнат продукцията и до голяма степен успяха. Моля те,
    ако имаш време пиши ми ако не тук на мейла.
    Благодаря ти предварително и целувки!
    P.P. И аз много харесвам фермерските пазари и платформи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати, знам разни неща от баба ми, в чиято градина нищо случайно нямаше и всяка тайна я откривах съвсем случайно. ..например, като изсушеше босилека - цялото растение, подобно на сушенето на чубрица и оронеше листата, за пазваше стъблата. Точно от тези стъбла правеше настойка - (едно денонощие , начупени стъбла и листа с вода)и пръскаше против гъсеници. И към всяка настойка разтваряше преди да започне да пръска малко сапун, за добро полепване на водата по растенията.
      Против листни въшки - сварени листа от невен и накиснати от тагетес. Тези цветя сееше между лехите със зеле и пипер. В цветната градина също имаше навсякъде от тях. Събираше люспите от лук и чесън и от тях също правеше настойка и пръскаше против малките паячета и листни въшки. Друго универсално антибуболечково е отвара от люти чушики- наесен винаги правеше дълги нанизи с тях.Имаше и за боба и за растенията :)

      А пестото е много вкусно, опитай, ако имаш още морковчета, които не си извадила. Сушените листа добавям в супа и още някои неща, за които скоро ще пиша.

      Изтриване
  3. Oh Bety, with carrot leafs?!! such a great idea. Normally I give it to the Degus to eat.
    I would dry this pesto. Many thanks for recipt and the greau pictures.

    ОтговорИзтриване
  4. Има доста неща (при мен), които чакат да бъдат опитани, и листата от моркови са едно от тях. Засега се запознахме с листата от репички - предстоят морковените и от цвекло. :)
    Бети, чудесно песто! И в компанията на свежи продукти... Как да не е вкусно!
    Пздрави и усмихнат ден ти пожелавам. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво Гери, дори запознанства имаш и ти предстоят още...:)
      Благодаря ти, слънчево момиче!

      Изтриване
  5. Lovely post

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  6. I adore pesto and looks like this one must be awesome <3

    ОтговорИзтриване
  7. It seems to me so delicious, what a nice idea, pesto with carrotleaves and sunflowerseeds.

    ОтговорИзтриване
  8. Бети,
    листата на морковите редовно използвам в салати или зелени пюрета и песто.Сушените листа смилам и добавам към шарената сол.Твоето песто също е станало чудесно, прекрасни снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз си суша листа и добавям в супи най-често, а си правя и няколко билкови соли :) Но за тях друг път...

      Изтриване
  9. I love pesto dear <3

    http://glampond.blogspot.it

    ОтговорИзтриване
  10. It looks very healthy:)
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  11. Pesto sauce is one of my faves. Your version look interesting!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
  12. Thank you! This pesto is really very tasty, also healthy.

    ОтговорИзтриване
  13. Ха, листата на морковите ядливи...че кой да се сети - заминават на боклука обикновено.
    Брей, че си изобретателка, Бети!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесни идеи.В момента имам много хубава лехичка с моркови на вилата.Ще опитам да ги използвам.Благодаря за което.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От това да си скъсаш от градината свежи листа по-хубаво няма!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни