Кюфтета от киноа и моркови с пушен доматен сос - Vegan Quinoa and Carrots Balls with Smoked Tomato Sauce
Идея как да използвате остатъка от морковите след като си направите сок. И как да приготвите доматен сос с пушен вкус. Няма да се спирам на ползите от морковения сок, най-малкото всички знаем за съдържанието на бета-каротин, източник на вит. А. В интернет има достатъчно информация, за невероятните ползи от морковения сок - за здравето и красотата ни. Ако вече си приготвяте често или ще започнете сега, което горещо ви съветвам, ще ви остава сухата целулозна маса, пълна с фибри. Не обичам да хвърлям храна и винаги намирам приложение на този остатък. Влагам в супи, сосове, дипове, салати, сладкиши,... Ако нямам възможност да приготвя веднага, прибирам в пликче във фризера или в краен случай нося в градината, където правя компост.
Днешната рецепта е точно с такъв остатък. Кюфтенца с киноа, които много си подхождат с доматения пушен сос, който приготвих . Може да оформите според случая и настроението като нормални кюфтета, или топчета. Приготвих във фурната.
Подходящи и за парти хапки.
Продукти:
за кюфтетата/ топчетата
* 200 г суха киноа ( 1 чаша с вместимост 300 мл )
* 1 1/2 чаша суха морковена маса, след изтискване на сок
* 1 жълт лук
* 1 червен пипер
* 1 1/2 ч.л. кимион
* 1 ч.л. или 1 1/2 ч.л. лют кайенски пипер KOTANYI
* 1 1/2 ч.л. хималайска сол
* 1 ч.л. едро смлян черен пипер
* 1 с.л. суха мащерка или чубрица или 1/2 -1 връзка ситно нарязан магданоз
* олио за намазване
Киноата се поставя в тенджера и се залива с 3 1/2 ч.ч. вода (отмерена със същата чаша, с която е отмерена киноата). Оставя се да заври и котлонът се намалява, така, че сместа да къкри. Киноата трябва да поеме цялата течност и да се свари. След като в тенджерата вече няма вода се подправя със солта и черния пипер. Добавят се морковите, ситно нарязаните пипер и лук и останалите подправки. Разбърква се добре с вилица. След като сместа се охлади, включете фурната на 230 С с обдухване и с навлажнени ръце се оформете кюфтенца. Наредете в тава, покрита с хартия. Налага се често да навлажнявате ръцете си, но така кюфтенцата стават гладки. С четка, която потапяте в олио намажете всяко кюфтенце.
Печете докато се зачервят апетитно. Ние ги обичаме хрупкави отвън и пека до леко покафеняване по краищата.
Докато кюфтетата се пекат пригответе соса.
Пушен доматен сос
* сушени или полусушени домати в зехтин
* 1 1/2 ч.л. пушен червен пипер КОТАNYI
* 1/2 ч.л. лют кайенски пипер КОТАNY
* 2 ч.л. ябълков оцет
* 1 ч.л. малцов оцет
* 2 ч.л. гъст мармалад от сливи без захар
* 50-60 мл зехтин от доматите
* скилидка чесън или по-малко, може да замените с чесън на прах
Колкото пъти съм ги приготвяла винаги съм използвала точно такива моркови и не бих могла да кажа дали ще се получи, ако използвате настъргани моркови. Че ще се получи е ясно, но вероятно ще е необходимо да използвате нещо за уплътняване на консистенцията или просто да изстискате добре с ръце сока.
Вероятно ви направи впечатление на снимките пликчетата на пиперите КОТАNY, които съм използвала. С тази рецепта участвах в кулинарен конкурс на фирмата КОТАNY, която празнува 135 -ия си рожден ден. Харесвам техните продукти и ги използвам редовно. Можех да поставя тук снимки, без пликчетата. Оставих ги за да ги намират по-лесно в магазина, хората, които не знаят за пушения пипер (скоро говорихме с колеги, и не бяха чували).
КОТАNY са една от първите фирми, които предлагаха на пазара шафранови тичинки (може да видите какъв крем за торта приготвих) с отлично качество.
This looks so tasty!
ОтговорИзтриванеTHE PINK ELEPHANT SHOE //
Thanks, Catia!
Изтриванеdelicious
ОтговорИзтриванеlu | Giveaway at Coco&Louis
Бети,
ОтговорИзтриванечудесна идея за използване на баластът от правенето на морковен сок.Аз също използвам баласт от зеленчуци или плодове.Така когато правих ябълков сок баластът, който остана го залях с вода и получих хубав ябълков оцет.Много е хубав пушеният пипер, чудесен аромат придава.
Поздрави !
О, да, Ели - нищо не се хвърля! :) Моята история с оцета е в драстично големи количества :)
ИзтриванеПосещението в блога ти винаги оставя в мен едно прекрасно чувство на уют, вкус и красота. Благодаря за поредната доза споделено удоволствие, Бети!
ОтговорИзтриванеАз благодаря, мила Кате за милите ти думи и усмивки!
ИзтриванеBety, these carrot balls look delicious. The dipping sauce really adds something extra too. This would make a great dish for holiday parties. I hope you have a wonderful Christmas season.
ОтговорИзтриванеlove, ~Sheri
Thanks dear Sheri!
Изтриване