Златно смути от круши и куркума - Golden Pears & Turmeric Smoothie


Очаква ни слънчев февруарски ден. Почти пролетен. Ако следите блогът и публикациите ми във ФБ сте забелязали, че денят ми започва най-често със смути, сок, вода с лимонов сок и че в менюто на семейството ми преобладаващата част от храната ни е свежа.
 Преди известно време открих вкуса на свежата куркума и не спирам да споделям колко съм очарована. Има чудесен аромат и свеж вкус, които придава в напитки, супи и ястия. Радвам се, че вече свободно може да се намери не само в био магазини, а и в магазинната мрежа - в BILLA открих в София, и много се радвам, че вече редовно има и в LIDL - Добрич. Предполагам, че има и в останалите магазини в страната. Опитайте я, ако още не сте. Днес ви предлагам един вкусен вариант с нейния аромат и вкус за започване на деня.

Необходими продукти:

* 4-5 сочни, узрели, ароматни круши - средна големина
* сок от 3-4 портокала
* сок от 1 лимон
* 3-4 см корен джинджифил
* 2 корена куркума
* 2 с.л. бадемов или сусамов тахан

Начин на приготвяне:

Джинджифилът и куркумата се обелват с уреда за белене на зеленчуци. Куркумата с ръкавици.Добре е да режете като използвате дъска, но не оставяйте на плота-боядисва трайно. Това качество използвам за багрене на яйца например в слънчево жълто.
Крушите се почистват от дръжките, семената и евентуално се обелват. Моите круши са от градината ми и не съм белила.
Всички съставки се поставят в блендер и се блендират до гладка смес. Аз забравих да сложа тахана и накрая в малка част от сместа разбърках и добавих отгоре.Това са светлите капки, които виждате в чашата.





Коментари

  1. Бети,
    чудесно антигрипно смути.Корените на куркумата и джинджифила са много ароматични и полезни в прясно състояние.Чудесна добавка са към смути и не само.Веднага ще го пробвам това смути.
    Поздрави и спорен ден !

    ОтговорИзтриване
  2. Е, тук ме спечели за цял живот, Бети! :) Всяка една от съставките ми е любима, но не съм се сещала до сега да ги комбинирам заедно. Още утре ще си купя круши и ще си го направя това златно чудо. :) Благодаря ти, мила!
    А в Лидл от кога има корени куркума? Или е инцидентен случай? Пак съм спала, минавайки покрай зеленчуците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От около месец в Добрич. Предполагам, че и в твоя град ще има. При био продуктите е в кутийки.

      Изтриване
  3. И на мен ми хареса, Бети:)
    Виждах тези корени куркума, но се чудих къде ли могат да се ползват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ще се радвам да опиташ. Може и да се готви с тях, но препоръчвам да се използват сурови.

      Изтриване
  4. Надя Дочевафевруари 19, 2018

    Ще се промени ли вкуса ако използваме сухи подправки и как точно да ги добавим? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ще се промени. И джинджифилът и куркумата имат много свеж аромат и вкус, значително различим от тези на сушените подправки. В Лидъл (LIDL ) има и от двете. Ако ги опитате, ще ви допаднат.
      Ако все пак не успеете да откриете може да сложите сухите. Просто ги поставяте заедно с останалите продукти и блиндирате или пасирате сместа.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни