Топла оризова салата с хрупкав нахут и печена тиква - Warm Red Rice Salad with Crispy Chickpeas and Roasted Pumpkin



Навън е толкова завихрено-снежно , зимно, че ти се иска нещо топло и уютно - чай-в голяяяма чаша..или богата, хранителна супа, яхния. В блога може да намерите много такива уютни супи, ястия. Днес предлагам вкусна засищаща и топла салата от червен ориз, тиква и нахут.
Току що чух по радиото температурите за днес : минимални -  7, максимални - 2. Я! Ами ти било топло! Нямах това усещане, докато вървях и вятърът блъскаше сняг в лицето ми.


Веднага след като се прибрах като ледена статуя си направих липов чай и след размразяването започнах приготвянето на обяда. Ето и продуктите. 

Продукти:

* 120 г червен ориз, накиснат за 24 ч
* 1 малка тиква Хокайдо - почистена от семките
* 350 г сварен нахут
* 2 с.л. олио
* 2 ч.л. едро смлян черен пипер или на вкус
* 2 ч.л. ситно нарязана прясна мащерка
* 1 ч.л. кокосово олио твърдо
* 1 - 1 1/2 ч.л. хималайска сол



Приготвяне:

Времето за сваряване на ориза зависи от това дали е накиснат. Може да го правите за 24 часа или 48, само го изплаквайте.



 Сложете ориза в малка тенджера и покрийте с два пъти повече вода. Оставете да заври на силен огън, намалете и варете до полуготовност. Изключете котлона, поставете кърпа или кухненска хартия между капака  тенджерата и оставете оризът да поеме останалата вода. Докато е още топъл, поръсете част от солта, черен пипер и кокосовото масло. Разбъркайте и дръжте на топло.
Докато оризът се приготвя загрейте фурната на 200 С. Нарежете тиквата на зарчета, приблизително колкото нахутените зърна. Объркайте в тава тиквените парченца и нахута с олиото, черен пипер, сол и мащерка. Печете във фурната до омекване на тиквата и хрупкавост на нахута.  Времето , за което тиквата омеква е достатъчно зрънцата нахут да станат леко хрупкави без да изсъхнат прекомерно.



Разпределете в чинии  ориза и поръсете щедро с тиквени парченца и нахут.



Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни