Сирене от карфиол - Cauliflower Cheese




С присъщото ми любопитство да пробвам различни продукти и да експериментирам в кухнята от известно време приготвям различни веган сирена. С термична обработка или без; с различни ядки и подправки..., но днес ще разкажа конкретно за последното.  След опитите с различни ядки реших, че мога да експериментирам и с карфиол. Приготвяла съм различни необичайни неща с него и ми се стори подходящ за този експеримент. Карфиолът е на почит у дома. Всяка седмица го включвам поне два пъти в менюто, често и сурово. Карфиолът е с малко калории -  25 ккал на 100 г. Освен това наличните въглехидрати са предимно фибри. Една от храните с отрицателен калориен баланс, което означава, че енергията, необходима за разграждането им е повече отколкото те дават. Несмилаемите фибри стимулират перисталтиката и спомагат за прочистване на храносмилателния тракт, движат се по-бавно в тънките черва и това дава възможност повече микронутриенти да бъдат усвоени.



Ще се радвам да приготвите това сирене и да споделите впечатленията си. 



А сега към рецептата. Нямам търпение да споделя поредния много успешен опит за веган сирене от карфиол. Текстурата му е на сирене за мазане.



 Реших вместо сол да използвам соев сос. Той добавя един особен вкус, наричан умами, който се получава в резултат от няколко месечната естествената ферментация на четири естествени продукта- вода, соеви зърна, пшеница и сол. Има и безглутенов вариант.





























Необходими продукти:

* 900 г карфиол
* 120 г кокосово масло
* 3 с.л. лимонов сок
* 8 с.л. хранителна мая
* 4 ч.л. соев сос Kikkoman ( естествено приготвен)
* 1 ч.л. черен пипер -прясно смлян
* 2 ч.л. чесън на прах
* 2  ч.л. агар-агар

за допълнително овкусяване

* 2 ч.л. едро смляно чили - по желание
* риган - пресен или сушен
* пушен червен пипер Kotanyi
* сладък специален червен пипер Kotanyi



Начин на приготвяне:

1. Подгответе  формички, например за крем карамел или суфле, като ги намажете тънко с олио. Ако ще обръщате формичките за да сте абсолютно сигурни, че ще извадите  готовото сирене без да нарушите формата му, може да поставите две кръстосани лентички хартия за печене във всяка форма.

2. Карфиолът се накъсва на розички и се сварява във вряща, леко посолена вода за около 10 минути. Водата се отцежда. Може да сварите на пара.

3. В същия съд- тенджерката, в която сте варили карфиола пасирайте сварения карфиол, заедно с агар-агара. Поставете  отново на огъня и при непрекъснато разбъркване гответе докато гладката смес заври. Разбърквайте известно време - 5-6 минути, по този начин се изпарява допълнително количество вода и сместа става по-гъста. Изключете огъня. Добавете останалите съставки без чилито.  Отново пасирайте за съвършено гладка текстура. Разделете сместа, към едната добавете ригана и сипете в едната форма. В останалото количество добавете чилито, разбъркайте и сипете в друга форма, в останалата смес добавете специалния сладък пипер, отново сипете във формичка и в последното количество добавете пушен пипер- сипете  във формичка.
Разбира се вие може да решите да овкусите с различни количества или видове подправки. Аз опитвах и овкусявах според нашия вкус. Ние обичаме люто и не съм пестила чилито, едната питичка сирене дори овалях в чили. За някого това може да е много люто. Червените пипери, които използвах са много ароматни и придават интересен вкус.

4. Оставете формичките да се охладят до стайна температура, покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за няколко часа или докато "сиренето" се втвърди.





Поднесете с домати или други свежи зеленчуци, намажете на филийка ръчен хляб с квас или поднесете с безглутенови  крекери.

Не забравяйте да ми кажете, когато приготвите! Щастие е да чета вашите коментари!

Споделете тази публикация , ако ви е харесала и не забравяйте да се абонирате за нови рецепти и да ме последвате в Instagram,  Pinterest Facebook

Ако харесвате тази публикация, закачете я в Pinterest!


Коментари

  1. Ей, че си ми идейна! Да не повтарям отново как ми въздействат снимките ти. :))
    Това непременно ще го направя в най-скоро време, Бети, даже нямам търпение да го започна! И задължително ще дам отзиви!
    Благодаря ти, че споделяш страхотните си идеи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря ти за хубавите думи! Ще се радвам да споделиш как ти е харесал :)

      Изтриване
  2. Имам въпрос за водата от варения карфиол. Ползва ли се за пасирането на карфиола или не?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се използва за пасирането. Дори пасирания карфиол разбърквам заедно с агара за допълнително изпаряване на водата. Ако имате възможност може да сварите карфиола на пара.

      Изтриване
  3. Hello Bety!
    I don’t know this type of cheese,very interesting recipe!
    Lovely photography too! Enjoy your day!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
  4. Бети,
    чудесен експеримент с карфиол.Обикновено за веган сирена ползвам сварен грах или нахут, но и сурови с ядки сирена са много вкусни.Аз харесвам сварен карфиол на пара и мисля,че така ще е по - добре.Иначе ще стане много воднист.А кокосовото масло ще придаде още по - добър вкус.
    Поздрави и лека и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, по-горе съм споменала, че може и на пара. Самият карфиол съдържа голямо количество вода. Не е проблем, да се отцеди, разбира се. Ще се радвам да пробваш рецептата. Благодаря ти!
      Хубав ден, Ели!

      Изтриване
  5. Често не намирам думи, да се изкажа тук. И как иначе, вълшебството не се облича в думи, то се вижда, усеща... Благодаря ти за вдъхновенията, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, сърдечно благодаря, за всичките мили думи, които оставяш тук! Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  6. Направо е невероятно, Бети!
    Мога само да ви се възхищавам с Елена Димитроав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Ще се радвам и да го опиташ! :)

      Изтриване
    2. Бих, ако ми бе наблизо:)

      Изтриване
  7. Всичко изглежда вълшебно,навярно и много вкусно искам да попитам за агар агар,не се приготвя с вода както е на опаковката му,а се изсипва както е на зрънца така ли и какво количество от него ползваме.Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Написала съм в рецептата количеството агар агар спрямо това на карфиола. Не разтварям отделно агара, а го добавям към карфиола и заедно пасирам, а после отново готвя с постоянно разбъркване еднородната смес. В състава на карфиола има достатъчно вода. Моят агар е на прах. Когато приготвям някакъв крем заварявам агара с част от плодовия сок или растително мляко или вода и после добавям към останалата смес, отново с пасиране за да се смеси добре и да обедини всички съставки. Вижте например рецептата за " Веган сурова мус торта с боровинки и лавандула " от 19.02.2018. Напишете в Google името на тортата, добавете "вкусно с бети" и ще я намерите.

      Изтриване
  8. Много красиво изглеждат тези "сиренца"! Благодаря за вдъхновенията! Ще пробвам и аз.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни