Веган чийзкейк тарт с нар - Vegan Cheesecake Tart with Pomegranate

 




Коледните празници отминаха. Надявам се, че сте имали прекрасна топла Коледа със семейството си. Предстоят още празнични дни, които са свързани разбира се с празнични трапези. Предлагам ви днес един лек чийзкейк тарт- веган, без захар и ако е необходимо- безглутен.

 След множество експерименти със съставки и пропорции мога да кажа, че това е любимата ми смес за веган чийзкейк. Впечатлени и изненадани са и хората, които обичат и си приготвят този десерт с крема сирене. Конкретно в тази рецепта, киселинността, която добавя сокът от нар придава още по-автентичен вкус.

Ако искате може да приготвите и с формата на класически чийзкейк. В списъка с продукти ще видите 2 с.л. кленов сироп. Спокойно може да пропуснете или да замените с подсладител без захар. Ще се радвам, ако някой избере да го приготви за празничната си трапеза. Бисквитите, които се използват за основата може да замените с такива, каквито имате и обичате. Това може да доведе до различно количество масло, което да използвате за обединяване на сместа. Тогава добавяйте по малко от стопеното кокосово олио, докато получите смес, която може да притиснете към стените на формата. 

Продукти:

за коричката

* 200 г веган бисквити аз използвах част от тези домашно приготвени ( ако е необходимо, използвайте безглутенови) 

* 100-150 г кокосово олио, разтопено

за крема:

* 200 мл сок от нар

* 100 мл сок от мандарини/портокали

* 1 1/4 ч.л. агар-агар

* 2 с.л. кленов сироп- по желание

* 400 г накиснато за една нощ кашу

* 100 г кокосово олио, разтопено

* 200 г кокосово кисело мляко

* семенцата от половин шушулка ванилия

за декорация:

нар, розмаринр, шамфъстък

червени боровинки пресни-по желание


Инструкции:

1. Загрейте фурната на 180 С. 

2. Смелете бисквитите, смесете с кокосовото олио. Разбъркайте добре. Разпределете сместа по дъното и стените на формата. Изпечете за 10 минути. Оставете да се охлади.

3. Загрейте в малка тенджера сока от нар, мандарините, кленовия сироп( ако използвате) и агара. Оставете да къкри за минута. Свалете от огъня.

4. Пасирайте гладко кашуто, кокосовото олио, ванилията и киселото мляко. Добавете на няколко пъти сока от нар, както е топъл. Продължете с пасирането/блендирането, докато сместа е копринено гладка. 

5. Разпределете крема в кората. Изравнете и охладете докато се стегне. Украсете.

Ако бисквитите, които използвате по някаква причина не образуват стабилна смес, с която да покриете стените на формата за тарт, може да продължите с приготвяне на чийзкейк по традиционния начин- в кръгла форма за торта с подвижно дъно. Притиснете бисквитената смес към дъното на формата и охладете. Отгоре изсипете крема и оставете да се охлади.

Ще се радвам, ако приготвите този чийзкейк. Кажете ми, когато направите. Покажете ми снимка в Инстаграм. Споменете ме с @vkusnosbety, аз ще споделя в story вашата публикация. Последвайте ме за други рецепти и идеи, които споделям там.

Коментари

  1. А фурната защо трябва да загрята?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 😀 За да се изпече блатът. Пропуснала съм да напиша.Блатът може и да не се пече.Тогава пропускате фурната. Благодаря!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни