Ароматен кекс със сушени плодове
Изпекох този кекс преди една късно - есенна разходка в гората. Беше толкова вкусен с чаша топъл чай след дългото вървене във влажната гора. Вероятно трябваше да задържа публикуването на рецептата за някоя мързелива, мъглива съботна утрин. Споделям я сега, защото има опасност да остане в архивите, като десетки други рецепти и снимки, които не поствам веднага и мигът им отминава. Вероятно не всички пекат АКК- английски коледен кейк, който е най-богатият, ароматен, плодов кейк с неповторим празничен вкус, който съм опитвала. Този разкошен коледен кекс дължи неповторимия си вкус освен на невероятно вкусните си съставки, също и на дългото отлежаване. Днешният кекс, който споделям има малка прилика с коледното разкошество, за което говоря по-горе. Той е по-скоро ежедневен, вкусен плодов кекс. Идеален е за чаша чай, топло или студено мляко, за подкрепяне по време на пикник. Може да се изпече и за празниците, като лека, като вкус и приготвяне версия на плодов кейк.
И така, представям ви, този кекс днес, а вие ще решите кога и за кого ще го изпечете!
Продукти:
450 г сушени плодове*- сини сливи, вишни, годжи бери, череши, стафиди, кайсии, инка бери
130 г кокосово олио / краве масло -меко
3 големи яйца
60 мл портокалов сок
2 с.л. сладко от вишни/ягоди/портокали
кората на един портокал
80г светла кафява захар
250 г брашно- в моя случай тип 405
3 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. подправка за меденки- канела, джинджифил, кардамом, карамфил, индийско орехче, звездовиден анасон
* Може да използвате всякакви ваши любими плодове, като общото количество да е около 450 г. Добре е плодовете да бъдат меки, големите нарязани - с големината на череша например. Ако плодовете са прекалено сухи, както е например инка бери, накиснете ги за около 15-20 минути в сок от портокал или коняк/уиски/ром.
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2. Намажете формата с меко кокосово олио или масло. Поръсете с брашно. Изтупайте излишното количество.
3. Пресейте брашното с бакпулвера и подправките.
4. Поставете всички продукти без плодовете в голяма купа и разбийте, без да прекалявате, само до еднородна смес.
5. Добавете плодовете и внимателно ги разбъркайте в тестото. Поставете тестото във формата. Печете около 1 час и 15 минути. Пробвайте с клечка за готовност. Ако все още има залепнали трохи или влажно тесто, проверете отново след 10 минути.
6. Извадете от фурната и оставете за 10-15 минути във формата, преди да извадите за окончателно охлаждане върху решетка.
Знам, вероятно имате дузина кутии с най-разнообразни коледни сладки, вероятно и щолен, и английски коледен кейк. Те чакат своя звезден миг. Този кекс с празничен вкус, богат на плодове ще ви помогне да се удържите да не изпразните кутиите с коледни сладки.
Ще се радвам зда споделите, когато го опитате!
Коментари
Публикуване на коментар