Морковена торта- веган, без глутен - Carrot Cake- vegan, GF



 Честит рожден ден на моята майка!

Благодаря, за всичко, което си направила за мен! Пожелавам ти здраве, и поводи за усмивки всеки ден! Бъди щастлива, мечтай и сбъдвай мечтите си! Обичаме те!

Винаги съм приготвяла някаква специална торта за рождения и ден. Тази също е такава- морковена торта, която е без глутен и веган. Изключително доволна съм от резултата. Приготвяла съм вече веган морковена торта, не е стигала до публикация, но безглутенов вариант не бях. Направих няколко опита с различни брашна, получаваха се, но все нещо не ми харесваше. Няма да ви занимавам с резултатите, защото търсех вкус, точно като с пшенично брашно. Последния вариант, който виждате сега. Блатът е точно като любимата ми морковена торта- ароматен, влажен, със стабилна текстура- не се рони, не е клисав, има достатъчно въздух, не е прекалено сладък. Кремът! С него нямах никакви колебания- получи се веднага според очакванията ми. Имам доста опит вече с приготвяне на веган сирена, особено с кремове за веган торти, в които използвам различни естествени продукти, като се стремя да постигна конкретна прилика с вкус и/или текстура на познат продукт от краве мляко. Понякога не търся прилика, просто  искам да се получи вкусен крем с лека текстура.

 Ето няколко рецепти, които  ще ви очароват с вкуса си:

Веган сурово тирамису

Веган сурова мус торта с боровинки и лавандула

Сурова малиново-боровинкова торта

Сурова торта с розова питахая и кокос

Суров тарт с праскови и малини

Копринен шоколадов веган безглутенов пай ( със смокини и боровинки)

Веган пина колада торта

За украсата използвах свежи невени от градината. Навън е пролет, а и невените не са спирали да цъфтят. Имаше цветове дори, когато беше навалял сняг. Не можех да пропусна възможността тази година да украся тортата на майка ми с цветя, още повече, че тя обича много невени.

Ако сте вегетарианци и нямате проблеми с животинските продукти и с глутена, вижте тази "Морковена торта" - изключително вкусна е.

                                                 

    Продукти:

Блат

от продуктите по-долу изпекох едновременно 2 блата с диаметър 17 см


* 3 с.л. и 1 ч.л. смлени ленени семена+8 с.л. вода

* 3 с.л. кленов сироп

* 200г ябълково пюре/мус-неподсладено

* 65г кокосова захар

* 50г светла тръстикова захар

* 70г стопено кокосово олио без аромат 

* 1/2 ч.л. сол

* 1 1/2 ч.л. бакпулвер

* 1 1/2 ч.л. сода

* 1 ч.л. канела

* 1/4 ч.л. индийско орехче-смляно

* 180мл растително мляко- в моя случай от кашу

* 180г настъргани моркови        

* 140г бадемово брашно* - моето е от DM 

* 220г безглутеново самонадигащо брашно ( Self raising white flour Dove Farmes )      

* 120г нарязани орехи

За крема:

* 300г кашу, накиснато за 8-12 часа

* 160г стопено кокосово олио без аромат

* 200г цедено кокосово кисело мляко - студено

* 210г пълномаслено кокосово мляко- само твърдата част

* 1 с.л. екстракта от ванилия или смлени ванилови шушулки

* 2-3 с.л. кленов сироп

* 1/2 ч.л. или на вкус морска сол- по желание за по автентичен вкус на крема сирене     

* 1 ч.л. ябълков оцет

  Използвайте фино бадемово брашно. Такова, каквото бихте използвали за макарони. По-едри частици биха повлияли на спойката на тестото и след изпичане би могло тестото да е ронливо или клисаво

Инструкции:

1. Смесете смляното ленено семе с водата. Разбъркайте и оставете за 15-20 минути.

2. Загрейте фурната на 180С.

3. Намажете тавите с кокосово олио и поръсете с брашно. Излишното количество изтръскайте леко. Аз обикновено покривам дъното с хартия и намазвам стените с олио.

4. В голяма купа поставете ленената смес, кокосовото олио, кленовия сироп и разбъркайте добре. Добавете ябълковото пюре, двата вида захар, подправките, солта, набухвателите. Разбъркайте отново добре.

5. Добавете млякото и разбъркайте. Добавете морковите и разбъркайте. Добавете бадемовото брашно и разбъркайте. Добавете безглутеновото брашно и разбъркайте. Накрая добавете орехите. Разбъркайте. Тестото трябва да е гъсто, но поресто и да може да се излива. Ако е твърде гъсто добавете 2-3 лъжици  допълнително растително мляко. Ако използвате същите продукти, които съм посочила няма да се наложи да добавяте още мляко.

6. Разпределете тестото в двете форми. Аз използвам кантара за да съм сигурна, че съм разпределила равномерно тестото. Загладете и сложете двете  форми едновременно във фурната. Печете около 50-60 минути. Времето за печене ще бъде различно, ако печете в различни форми по големине. Проверете с дървена клечка за зъби или шиш за готовност. Не трябва да има тесто по тях и повърхността на тортата трябва да бъде златисто кафяв.

7. Извадете от фурната и оставете във формите докато се охлади. Когато достигне стайна температура може да обърнете върху решетка внимателно.

8. Докато тортата се пече и охлажда, пригответе крема. Пасирайте всички продукти без киселото мляко до гладка, копринена текстура. За да се получи гладък крем кокосоовото олио е топло. Това помага за получаването на гладък крем. За да ускоря охлаждането добавям накрая студеното кисело мляко.  Оставете в хладилника да се стегне крема. Трябва да се получи с текстура на крема сирене. 

9. Сглобете тортата като намажете единия блат с крем, поставете отгоре другия блат и добре покрийте отгоре и отстрани тортата с останалия крем. Украсете по желание. Много подходящи са половинки от орехови ядки. 


Коментари

  1. Да е жива и здрава майчето ти, Бети! Тортата е разкошна! Честита Нова година, изпълнена със смисъл и вдъхновение да е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!Много мило, Кате! Да е по-добра и спокойна новата година! Да бъде здрава и благодатна за семейството ти!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни