Морковена торта- веган, без глутен - Carrot Cake- vegan, GF
Честит рожден ден на моята майка!
Благодаря, за всичко, което си направила за мен! Пожелавам ти здраве, и поводи за усмивки всеки ден! Бъди щастлива, мечтай и сбъдвай мечтите си! Обичаме те!
Винаги съм приготвяла някаква специална торта за рождения и ден. Тази също е такава- морковена торта, която е без глутен и веган. Изключително доволна съм от резултата. Приготвяла съм вече веган морковена торта, не е стигала до публикация, но безглутенов вариант не бях. Направих няколко опита с различни брашна, получаваха се, но все нещо не ми харесваше. Няма да ви занимавам с резултатите, защото търсех вкус, точно като с пшенично брашно. Последния вариант, който виждате сега. Блатът е точно като любимата ми морковена торта- ароматен, влажен, със стабилна текстура- не се рони, не е клисав, има достатъчно въздух, не е прекалено сладък. Кремът! С него нямах никакви колебания- получи се веднага според очакванията ми. Имам доста опит вече с приготвяне на веган сирена, особено с кремове за веган торти, в които използвам различни естествени продукти, като се стремя да постигна конкретна прилика с вкус и/или текстура на познат продукт от краве мляко. Понякога не търся прилика, просто искам да се получи вкусен крем с лека текстура.
Ето няколко рецепти, които ще ви очароват с вкуса си:
Веган сурова мус торта с боровинки и лавандула
Сурова малиново-боровинкова торта
Сурова торта с розова питахая и кокос
Суров тарт с праскови и малини
Копринен шоколадов веган безглутенов пай ( със смокини и боровинки)
За украсата използвах свежи невени от градината. Навън е пролет, а и невените не са спирали да цъфтят. Имаше цветове дори, когато беше навалял сняг. Не можех да пропусна възможността тази година да украся тортата на майка ми с цветя, още повече, че тя обича много невени.
Ако сте вегетарианци и нямате проблеми с животинските продукти и с глутена, вижте тази "Морковена торта" - изключително вкусна е.
Продукти:
Блат
от продуктите по-долу изпекох едновременно 2 блата с диаметър 17 см
* 3 с.л. и 1 ч.л. смлени ленени семена+8 с.л. вода
* 3 с.л. кленов сироп
* 200г ябълково пюре/мус-неподсладено
* 65г кокосова захар
* 50г светла тръстикова захар
* 70г стопено кокосово олио без аромат
* 1/2 ч.л. сол
* 1 1/2 ч.л. бакпулвер
* 1 1/2 ч.л. сода
* 1 ч.л. канела
* 1/4 ч.л. индийско орехче-смляно
* 180мл растително мляко- в моя случай от кашу
* 180г настъргани моркови
* 140г бадемово брашно* - моето е от DM
* 220г безглутеново самонадигащо брашно ( Self raising white flour Dove Farmes )
* 120г нарязани орехи
За крема:
* 300г кашу, накиснато за 8-12 часа
* 160г стопено кокосово олио без аромат
* 200г цедено кокосово кисело мляко - студено
* 210г пълномаслено кокосово мляко- само твърдата част
* 1 с.л. екстракта от ванилия или смлени ванилови шушулки
* 2-3 с.л. кленов сироп
* 1/2 ч.л. или на вкус морска сол- по желание за по автентичен вкус на крема сирене
* 1 ч.л. ябълков оцет
Използвайте фино бадемово брашно. Такова, каквото бихте използвали за макарони. По-едри частици биха повлияли на спойката на тестото и след изпичане би могло тестото да е ронливо или клисаво
Инструкции:
1. Смесете смляното ленено семе с водата. Разбъркайте и оставете за 15-20 минути.
2. Загрейте фурната на 180С.
3. Намажете тавите с кокосово олио и поръсете с брашно. Излишното количество изтръскайте леко. Аз обикновено покривам дъното с хартия и намазвам стените с олио.
4. В голяма купа поставете ленената смес, кокосовото олио, кленовия сироп и разбъркайте добре. Добавете ябълковото пюре, двата вида захар, подправките, солта, набухвателите. Разбъркайте отново добре.
5. Добавете млякото и разбъркайте. Добавете морковите и разбъркайте. Добавете бадемовото брашно и разбъркайте. Добавете безглутеновото брашно и разбъркайте. Накрая добавете орехите. Разбъркайте. Тестото трябва да е гъсто, но поресто и да може да се излива. Ако е твърде гъсто добавете 2-3 лъжици допълнително растително мляко. Ако използвате същите продукти, които съм посочила няма да се наложи да добавяте още мляко.
6. Разпределете тестото в двете форми. Аз използвам кантара за да съм сигурна, че съм разпределила равномерно тестото. Загладете и сложете двете форми едновременно във фурната. Печете около 50-60 минути. Времето за печене ще бъде различно, ако печете в различни форми по големине. Проверете с дървена клечка за зъби или шиш за готовност. Не трябва да има тесто по тях и повърхността на тортата трябва да бъде златисто кафяв.
7. Извадете от фурната и оставете във формите докато се охлади. Когато достигне стайна температура може да обърнете върху решетка внимателно.
8. Докато тортата се пече и охлажда, пригответе крема. Пасирайте всички продукти без киселото мляко до гладка, копринена текстура. За да се получи гладък крем кокосоовото олио е топло. Това помага за получаването на гладък крем. За да ускоря охлаждането добавям накрая студеното кисело мляко. Оставете в хладилника да се стегне крема. Трябва да се получи с текстура на крема сирене.
9. Сглобете тортата като намажете единия блат с крем, поставете отгоре другия блат и добре покрийте отгоре и отстрани тортата с останалия крем. Украсете по желание. Много подходящи са половинки от орехови ядки.
Да е жива и здрава майчето ти, Бети! Тортата е разкошна! Честита Нова година, изпълнена със смисъл и вдъхновение да е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!Много мило, Кате! Да е по-добра и спокойна новата година! Да бъде здрава и благодатна за семейството ти!
Изтриване