Меки бисквити само с 3 съставки- без ядки и без глутен - 2 варианта. Soft Biscuits with only 3 ingredients - Nut Free & Gluten Free-2 options

 

Светли и благословени празници!

Пожелавам ви мир, благоденствие и здраве! Светлина, уют и споделеност! Красота, вдъхновение и смисъл да изпълват дните ви!


Бисквитките, които ви представям днес ще удовлетворят всеки, който търси сладки които са:

- веган 

- без глутен

- с естествен източник на сладост

- без брашно

- с/без ядки

- бързи и лесни за приготвяне

- сурови или печени

- с естествен източник на мазнини

- разнообразие и заменяемост на рецептата

- хрупкави и меки

- вариативност на рецептата

- с малко и достъпни продукти

- подходящи за закуска/подарък/сладка подкрепа по време на поход 

Е, открихте ли своята причина да приготвите тези вкусни бисквити? Ще се радвам, ако сте и ми покажете, когато направите. Покажете ми снимка в Инстаграм . Споменете ме с @vkusnosbety, аз ще споделя в story вашата публикация.

Както споменах по-горе рецептата е с много варианти- от там и различни вкусове. Направих два варианта. За основа използвах естествено безглутенови пресовани ядки от елда. Те остават хрупкави в бисквитите, което ми допада, дори да не са печени. Тази хрупткавост остава впечатление и за наличие на ядки, дори да не се използват. Това, предполагам ще оценят хората, които по една или друга причина не могат да консумират ядки и им липсва хрупкавата текстура. Единият вариант приготвих със сусамов тахан  и овалях в сусам. Другият вкус приготвих с орехов тахан, леко сплесках и поставих отгоре орехова ядка. Другата основна съставка са фурмите. Препоръчвам сорт "Меджул" -не са толкова сладки, като останалите, които се намират на пазара, много ароматни са и имат вкус на карамел. Каквито и фурми да използвате, условието е да са много меки. В рецептата ще отбележа двата варианта. Тъй като ги приготвих преди Коледа и ги включих в подаръците, добавих към сместа подправка за меденки/ джинджифилови бисквити. Разбира се, че могат да бъдат приготвени с любимите ви подправки - само с канела или кардамом, ванилия, портокалова кора, каквото пожелаете и обичате или каквото имате у дома. Освен различен вкус, бисквитите могат да бъдат оставени и сурови. Ако искате да видите други сурови бисквити, погледнете  рецептата на Сурови бисквити с шоколадова глазура

И така към бисквитите:

Продукти:

* 150 г пресовани ядки от елда - аз използвах тези 

* 150 г сусамов/ орехов тахан

* 200 г много меки фурми без костилки (ако не са достатъчно меки накиснете за кратко в топла вода) - аз използвах сорт " Меджул"

* щипка сол

* 1 1/2 ч.л. подправка за меденки/ джинджифилови бисквити( канела, звездовиден анасон, черен пипер, кардамом, индийско орехче, джинджифил, карамфил, бахар)

* сусам за овалване/ орехови половинки

Инструкции:

1. Загрейте фурната на 180 С. Ако не печете, пропуснете тази стъпка и продължете със следващата.

2. Поставете всички съставки в блендера. Пулсирайте докато се получи равномерна смес.

3. Изсипете в купа и оформете еднакви топчета с големина колкото орех. Ако приготвяте сусамени топчета оваляйте в сусам. На ореховите притиснах орехова ядка и леко сплесках бисквитите.

4. Печете 10 минути в предварително загрята фурна. Охладете на решетка.

Усещането за хрупкавост е в първия момент на отхапване поради наличието на ядки или сусам по повърхността на бисквитата, продължава във всяка хапка заради наличието на пресованите ядки от елда и в същото време са меки и дъвчащи поради наличието на тахан и фурми.

Насладете се на бисквитите с чаша от любимото ви растително мляко. Сложете в кутиите на децата си за училище. Поставете ги в стъклен буркан и подарете на приятел- ще ви бъде благодарен и ще поиска рецепта. 



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни