Веган кисело мляко от кашу и закваска с рози



Днес слънцето се усмихва в прозорците ми, не е майско и топло, но ми носи жизнерадостно настроение. Навън  не ухае на цветя, но си имам едно скъпоценно бурканче , събрало аромата на казанлъшки рози. Розите са ми голяма любов(кликнете в линка и ще попаднете в моите розови рецепти), и неизчерпаем източник на вдъхновение. Много се зарадвах на новия продукт на Генезис за заквасване на мляко с рози. Бурканче с лиофилизирани казанлъшки рози, в което е прибрано шишенце с капсулки с:

210 mg Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophiles

210 mg Лиофилизирани листа от био роза Дамасцена

Щамовете млечнокисели микроорганизми от видовете Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus са изолирани от природни източници. Българският лактобацил е известен като фактор на здравето и дълголетието.

Пробиотичните и лечебно-профилактични свойства на щамовете лактобацили, включени в закваската са изследвани в престижни медицински институти. Те помагат за възстановяване на баланса храносмилателната ситема, извеждането  на токсините от организма, имат антитуморен ефект и активират функциите на имунната система.

Розата Дамасцена притежава антибактериални, антиоксидантни и антиспазматични качества. Въздейства благоприятно на храносмилателната система, подпомага метаболизма. Действа положително за намаляване на стреса и тревожността.

Това са първите сушени рози, които виждам на нашия пазар с невероятно интензивен, съхранен вид и аромат. Вероятно се дължи на начина на сушене- чрез лиофилизация. Накратко и най-общо казано, това е процес на сушене чрез замразяване. Лиофилизацията се основава на уникалното свойство на водата да сублимира. Тоест да преминава от твърдо в газообразно състояние, пропускайки течното при много ниски температури от -20 до -800С. Може би сте срещали и сте използвали други лиофилизирани продукти като сушени плодове или прах от сушени по този начин плодове като червена питая, малини, боровинки, касис, арония, или  синя спирулина или цветчета от пеперуден грах. Аз ги открих за себе си преди няколко години и активно ги използвам в кухнята си за приготвяне на смутита, сурови торти и сладкиши и сладоледи. 

Може би Genesis ще започнат да предлагат и бурканчета само с рози. Вълшебен е ароматът им.

Докато пиша това, бурканчето е до мен и го отварям отвреме на време и вдъхвам чудния им аромат.  Пренасям се в дните, когато бера розите от храста на баба ми, една част суша в сушилника у дома и аромата им изпълва стаите с особена сладост, нежност и спокойствие, щастие. Ароматът им е като дрога на щастието. И събужда едни жизнерадостни и усмихнати настроения, които правят деня неусетно по-хубав! Просто виждаш и се стремиш все към хубавини! И така, дрогирана от щастие днес ви представям кисело мляко от кашу и закваска с рози, направено по усет, но с опита ми от заквасване на животинско мляко. Спазих процедурите, като съобразих така, че млякото да остане сурово- тоест загрях до 45 градуса. И както казва инженер Мария Стефанова-Кондратенко, основател на Genesis:  „Да направиш хубаво кисело мляко, е все едно да отгледаш хубаво бебе. Толкова е деликатен процесът.“ За да се стигне до това да имам аз днес тези малки капсулки с безценни за здравето съставки и да мога да си направя мляко у дома е извървян дълъг път на проучвания, експерименти и тествания. С част от интересната история на Genesis ще ви запозная в следващата си публикация. 

Горния цитат не бива изобщо да ви плаши да опитате да си заквасите сами мляко. Ако никога не сте опитвали просто следвайте стъпките на рецептата по-долу.

Ще ми бъде интересно да споделите какво бихте искали да приготвя с тази закваска и да видите тук.

В това мляко има само кашу, вода, щипка сол и пробиотична капсула с рози. По желание може да добавите ванилия или екстракт от ванилия. За следващото подквасване съм планувала друго и нямам търпение да приготвя и споделя, така че, стойте на линия и ме последвайте тук, в  Инстаграм и Фейсбук.  Вижте клипчето, което публикувах в Инстаграм, за да добиете "наживо" впечатление от млякото и розите.

Накратко ще опиша процеса. 

Накиснах от предната вечер ядките кашу. На другия ден изплакнах с вряла вода за да елиминирам евентуални бактерии, които биха попречили на заквасването, а и за да улесня перфектното блендиране до супер гладка смес.

Стерилизирах бурканите, в които ще заквася млякото. Това правя винаги, каквото и мляко или сладко и т.н. ще приготвям. Използвах бурканите топли за да започне веднага процеса на заквасване.

За да запазя сурови ядките, защото така са по-полезни и съставките им са активни, загрях водата за блендиране до 50 градуса. Тази температура пада, когато се смеси с ядките. Ако нямате кана с опция за температура на загряване или термометър може да използвате правилото на бабите за заквасване на мляко, че подкваса се слага в млякото, когато можем да издържим температурата, като си потопим пръста в него. Не се стремим към по-висока температура за да не убием бактериите за заквасване. Правило, което важи и за животинско мляко.

Поставям във високоскорестен блендер или Нутрибулет ядките и водата и пасирам няколко минути, докато се получи съвършено гладка текстура. Ако опитате сместа между два пръста не бива да усещате грапавини. Добавяте прахчето от една капсула закваска, няколко листенца лиофилизирана роза и отново блендирате.

Изсипвате млякото в бурканите, които са поставени върху кърпа за да запази топлината. Затваряте ги и ги покривате с чиста кърпа. От тук нататък може да използвате няколко начина за да запазите бурканите топли за поне 24 часа. Моите ги държах 28-29 часа. 

- може да ги завиете на плота или на топло място с поларена завивка или вълнена. 

- може да поставите до бурканите с мляко други пълни с гореща вода, която ще поддържа топлината за по-дълго време под завивките.

- ако имате уред за заквасване на мляко- използвайте го. 

- може да поставите бурканите във фурната на 25 - 30 градуса например и проверите след 10 часа аромата на млякото. 

- ако имате фритюрник с горещ въздух, който има програма за заквасване на мляко, може да използвате него. 

- може да използвате и хладилна чанта, в която освен бурканчетата да поставите и стъклени бутилки с гореща вода, който да поддържат топлината.

Признак, че млякото е готово са малки мехурчета въздух по стените на бурканчетата и разбира се ароматът- леко остър, но приятен. Снимката по-долу.


Продукти:

250 г сурови ядки кашу, накиснати за поне 1 час във вода, най-добре за 4-6 часа или една нощ

350 мл филтрирана вода, загрята до 50 С

1 супена лъжица екстракт от ванилия- по желание

щипка сол

1 пробиотична капсула "Закваска с роза" GENESIS


Начин на приготвяне:

1. Отцедете и изплакнете с вряла вода накиснатите ядки кашу и ги добавете в блендер. 

2. Изсипете останалите съставки в блендера и пасирайте на висока скорост за около 3-4 минути или докато сместа стане напълно гладка и копринена.

3. Прехвърлете сместа в стерилизирани буркани( най-добре да са топли), затворете  и покрийте с чиста кърпа. Дръжте на топло място за 24-28 часа, в зависимост от това колко кисело искате да стане киселото мляко! Вижте по-горе как може да запазите млякото топло за да протече заквасването. Ще бъде готово, когато сместа изглежда леко пенеста, по стените на бурканите се виждат мехурчета и най-вече млякото ще има  приятна, леко остра миризма на кисело мляко!

4. Когато киселото мляко е втасало, може да разбъркате добре и да приберете бурканите в хладилника.  Съхранявайте в хладилник до 1 седмица.


Коментари

  1. Бети,
    Много интересна публикация.Видях наскоро тази закваска и ми се стори доста интересна.Но напоследък се интересувам от качествата на суроватката и продуктите от нея.Наложи се да я използвам поради проблеми с камък в жлъчката.Би ми било интересно да направиш и рикота с ядки или със суроватка.За момента не използвам никакви ядки.Само малко бадеми.Трудно смилаеми са и забранени при проблеми с жлъчката.Но..... си записвам рецептата и при първа възможност ще я изпробвам.Видях,че има и закваска с бифидобактерии.Не съм използвала тази закваска.Но знам,че бифидобактериите са също много полезни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти! Планувала съм няколко неща да приготвя с тази закваска. Жалко, че не можеш да опиташ това мляко от кащу-невероятно вкусно е! Всички се влюбихме в него. Ще пробвам и с бадеми. Скоро приготвях бадемова рикота- може да я погледнеш. Има и видео в канала ми.

      Изтриване
  2. Анонименюли 03, 2022

    Здравейте, мисля да използвам уред за заквасване на мляко. Там времето за заквасване е 8 часа., но на кравето мляко. Може би за това мляко ще трябва да да подновя процеса още два пъти, за да станат поне 24ч. Какъв съвет бихте ми дали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е необходимо да удължавате престоя в уреда за заквасване. За да се активира процеса на заквасване са напълно достатъчни са 8 часа. Той продължава и в хладилника, но по-бавно. Ако сте забелязали млякото ( и кравето включително )при по-дълъг престой в хладилника започва да става все по-кисело. Това се дължи на действието на бактериите. Предполагам, че ще заквасвате домашно приготвено ядково мляко, а не купено. Ако използвате съотношенията, които съм дала в рецептата ще имате същия резултат като на снимките. Ще се радвам да споделите вашия резултат и впечатления.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни