Сладка баница хармоника




Лесна и много вкусна сладка баница, която може да сервирате като закуска и дори за десерт. Намазвате корите с масло, сгъвате на хармоника, печете, заливате с богатия крем, печете отново, нарязвате и ядете. 


Леля ми е майстор на баниците- най-различни и все вкусни и се получават. Все вкарва някакви тънкости, такива, че тавата се омита за нула време. Прави ги с голямо желание, от сърце. Винаги ме осведомява за новостите на пазара с корите за баница. Когато ще правя баница и звъня за да се осведомя за най-доброто, което мога да взема.  Отдавна се каня да приготвя и споделя тук сладката баница, която приготвя тя. Но в последствие реших да  изменя малко нещата към хрупкавост. Направих крема още по-богат, добавих ванилова паста и се получи чуден, хрупкав, ароматен сладкиш! Тя беше главното жури и получих най-висока оценка. Да видим какво ще кажете вие за нея. 

Някой ден ще ви покажа сладката баница на леля ми, точно както тя я приготвя.

Вижте видеото в you tube канала ми:



 Ще се радвам да се абонирате за Youtube канала ми и да ме последвате в:

✦ Facebook: https://www.facebook.com/vkusnosbety ✦ Instagram: https://www.instagram.com/vkusnosbety/


Сладка баница хармоника

Продуктите

Кори за баница 

Най-важното в тази баница са корите-използвайте възможно най-фините, които може да намерите-все пак правим сладкиш и искаме множество фини сгънати слоеве, които да приютят фината плънка. 

Масло 

Краве или кокосово ( ако имате лактозна непоносимост)придават хрупкавост, особено когато ядем баницата студена.

Мляко 

Кондезирано кокосово подсладено мляко ( моето е домашно), може да използвате обикновено кондензирано мляко. Използвах и домашно приготвено мляко от кашу. Споменавам, че е домашно, защото го приготвям доста по-плътно, за разлика от "тънките" купени млека. Ако искате да използвате краве мляко-нека е пълномаслено.

Ванилия 

Използвайте най-добрата ванилия, която може да си позволите. Усеща се във всяка хапка и издига нивото на десерта. Няма да съжалявате. 

Яйца 

Естествено най-добрите са от свободни кокошки

За поръсване

Пудра захар или смлян на пудра еритритол, ксилитол или друг прахообразен подсладител по ваш избор


Съставки    

400 г фини кори за баница

150 г несолено масло, разтопено или кокосово олио без миризма

395-400  г  кокосово кондензирано мляко или подсладено кондензирано мляко

2 големи яйца

240 мл  растително мляко, в моя случай от кашу или друго

1 ч.л. паста от ванилови зърна

пудра захар или смлян на пудра еритритол, за поръсване

За тази рецепта използвах правоъгълна тава с размери 24 см на 34 см. Можете да използвате съд с всякаква форма, просто трябва да скроите предварително листите според размерите на съда или пък да ги нареждате според формата на вашата тава. 

Инструкции                 

1. Оставете корите да достигнат стайна температура.

2. Загрейте фурната си до 180 С, с вентилатор. Намажете правоъгълна тава за печене с размери 24 см на 34 см с масло.

3. Комбинирайте кондензираното мляко, яйцата, млякото и пастата от ванилови зърна в купа, която е удобна за наливане или кана и разбийте, докато се смесят добре. Оставете настрана.

4. Поставете листите върху плота. Поставете тавата за печене върху тестото и изрежете ширината на тестото до точната ширина на тавата. Това ще гарантира, че набраните/сгънатите  листи ще паснат добре в тавата. Останалите кори може да запечете и да приготвите юфка или да разбъркате с яйце, сирене и мляко и да направите импровизирана баница. 

5. Поставете един лист върху работното си място, с късата страна  към вас. Намажете с масло. Поставете втори лист отгоре и отново намажете с масло. С помощта на пръстите си прегънете сладкиша във формата на хармоника, като всяка гънка е около 2 см ширина. Прехвърлете сгънатия лист  в тавата за печене. Повторете с останалите листи за баница, докато тавата ви се напълни.

6. Печете във фурната за 20 минути или до зачервяване. 

7. Извадете от фурната и изсипете готовия крем равномерно върху сладкиша. Върнете във фурната и печете още 15-20 минути, или до златисто. 

8. Извадете от фурната и оставете да престои 10 -15 минути преди сервиране. Поръсете със смлян на пудра еритрол или пудра захар и сервирайте топло или студено.

Тази баница-сладкиш е вкусна и топла и студена. Подходяща е за поднасяне по-скоро към кафе или чай, но става и за закуска. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни