Романтичен тарт малинова панакота





Тези дни навсякъде в пространството изобилства от снимки на десерти и печива със сърчица. Е, моето предложение не е в тази форма, но е много подходящо за романтична вечер. Топящ се в устата и разтапящ сърза. Няма значение дали ще е 14 февруари или друг скъп за вас ден. Важното е да имате близък на сърцето ви човек,  за когото да го направите и споделите. 



За създаването на този десерт имам удоволствието да си партнирам с Genesis labolatoriesЧаст от тарта е нежна панакота, приготвена с кокосово мляко и домашна заквасена сметана от кашу. За заквасването използвах  закваска  малина Genesisprobiotic Тази закваска се предлага в комплект с лиофилизирани био малини. Тях използвах в украсата. 

Преди да опиша този десерт, ще кажа, че съм подсладила с еритритол. Така че, хората които са на кето режим, не могат или ограничават захарта ще могат да си го приготвят. За желирането на панакотата съм използвала агар-агар- това прави десерта веган. Добавих малко мед заради аромата. Може да бъде пропуснат, ако по някаква причина не го искате.

Ако не използвате еритритол, може да го замените с предпочитан от вас подсладител. 

Ето какво да очаквате от този ароматен и нежен десерт: 

Коричка от нежна маслена бисквита,  направена от бадемово брашно, кокосово масло и еритритол.

Малинов конфитюр, приготвен от летни замразени малини. Лимонов сок, който да подчертае свежия вкус на малините. Подсладен с еритритол, сгъстен с чиа и кокосово масло без аромат.

Ванилова панакота- нежна, кремообразна и лека, приготвена от домашна заквасена сметана от кашу, кокосова сметана и ванилия. Подсладих с еритритол, копринено гладък десерт.

За финал е гарниран с лиофилизирани малини, пчелен прашец и смлян шамфъстък.

Всяка хапка има копринена, хрупкава, дъвчаща, малиново-ароматна, сладка текстура и вкус. 

Как приготвих стъпка по стъпка може да видите във видеото: 

Ще се радвам да се абонирате за Youtube канала ми и да ме последвате в:

✦ Facebook: https://www.facebook.com/vkusnosbety ✦ Instagram: https://www.instagram.com/vkusnosbety/

Романтичен тарт малинова панакота 

Съставки

за форма с 24 см диаметър

За заквасена  сметана от кашу

400 мл  сметана от кашу 

1 ампула закваска  малина Genesisprobiotic

Коричка

280 г  бадемово брашно

50 г еритритол на прах

80 г разтопено кокосово масло

1/4 ч. л. сол

За бърз малинов конфитюр

200 г замразени малини

50  мл кленов сироп или 50 г еритритол

20 г семена чиа

сок от половин лимон

20 г кокосово масло

Панакота

250 г заквасена  сметана от кашу (200г кашу 600 мл вода)

250 г кокосова сметана

 70 г еритритол

1 супена лъжица агар-агар на прах

2 супени лъжици ароматен мед - пропуснете  за веган или кето вариант  и добавете още малко еритритол

2 супени лъжици ванилова паста или 1 шушулка ванилия

Украса

лиофилизирани малини от комплекта закваска  малина Genesisprobiotic

фино смлени шамфъстъци

пчелен прашец


Инструкции

1. Пригответе от предния ден заквасената сметана от кашу.

400 мл сметана от кашу

1 ампула закваска  малина Genesisprobiotic

Загрейте сметаната. Не е необходимо да завира, достатъчно е да достигне 45-50 С. Оставете да се охлади до 45 С. Разбъркайте в 2 лъжици сметана съдържанието на ампулата. Добавете към голямото количество сметана и отново разбъркайте добре.  Сипете сметаната в буркан, покрийте с капак и оставете на топло за 6-8 часа или за една нощ. Тук съм описала варианти за това, как може да държите на топло млякото/сметаната. На сутринта млякото трябва да е коагулирало и да има приятен аромат на заквасено мляко. Без да разбърквате млякото го приберете в хладилника за 2-3 часа, преди да ядете. 

2. Пригответе коричката на тарта

280 г  бадемово брашно

50 г еритритол на прах

80 г разтопено кокосово олио

1/4 ч. л. сол

Намажете формата с кокосово олио.

Поставете в чопър бадемовото брашно, солта и еритритола. Пулсирайте за да се смесят и да станат още по-фини около минута. Добавете кокосовото олио и пулсирайте отново за да се смесят.

Изсипете сместа равномерно във формата и с помоща на чашка с плоско дъно притиснете сместа плътно към стените и дъното. Вижте видеото. Охладете във фризера, докато сте готови със следващия етап. Това също може да направите предния ден. 

3. Пригответе малиновия конфитюр

200 г замразени малини

50 г еритритол 

20 г семена чиа

20 г кокосово масло

 Поставете малините и еритритола в средно голяма тенджера на силен до умерено силен огън. Гответе, като разбърквате от време на време, за около 10 минути или докато малините омекнат и течността намалее. Свалете от огъня и добавете семената чиа и кокосовото масло. Разбъркайте, за да се комбинират и оставете настрана за 20 минути, за да се охлади.

Изсипете малиновия конфитюр върху студената основа. Загладете с шпатула или нож за масло. Поставете в хладилника, докато се охлади напълно и стегне.

4. Пригответе панакотата

250 г заквасена  сметана от кашу, рецептата по-горе

250 г кокосова сметана

 70 г еритритол

1 супена лъжица агар-агар на прах

2 супени лъжици ароматен мед - пропуснете  за веган или кето вариант  и добавете още малко еритритол

2 супени лъжици ванилова паста или 1 шушулка ванилия

Сипете заквасената сметана в съд с обем около 1 л, който е удобен за разбиване.

В средна тенджера загрейте кокосовата сметана, еритритола и агара на среден огън, докато започне да къкри и еритритола се разтвори. Оставете да заври за да се активира агара. Свалете от котлона и добавете  ваниловата паста. След малко добавете меда, ако използвате.

Към студената заквасена сметана добавете кокосовата сметана с агара при непрекъснато разбиване .

Извадете тарта от хладилника и изсипете панакотата. Не се притеснявайте от това, че сместа е течна. Много бързо ще стегне( точно затова непрекъснато държим тарта в хладилника) Върнете в хладилника. Охладете за около 2 часа или докато стегне.

5. Украсете преди сервиране.

лиофилизирани малини от комплекта закваска  малина Genesisprobiotic

фино смлени шамфъстъци

пчелен прашец

Поръсете тарта с лиофилизираните малини, шамфъстък и пчелен прашец.

Насладете се на всяка хапка блаженство!

 Хубави и много романтични моменти!



Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни