Романтичен тарт малинова панакота
За създаването на този десерт имам удоволствието да си партнирам с Genesis labolatories. Част от тарта е нежна панакота, приготвена с кокосово мляко и домашна заквасена сметана от кашу. За заквасването използвах закваска малина Genesisprobiotic Тази закваска се предлага в комплект с лиофилизирани био малини. Тях използвах в украсата.
Преди да опиша този десерт, ще кажа, че съм подсладила с еритритол. Така че, хората които са на кето режим, не могат или ограничават захарта ще могат да си го приготвят. За желирането на панакотата съм използвала агар-агар- това прави десерта веган. Добавих малко мед заради аромата. Може да бъде пропуснат, ако по някаква причина не го искате.
Ако не използвате еритритол, може да го замените с предпочитан от вас подсладител.
Ето какво да очаквате от този ароматен и нежен десерт:
Коричка от нежна маслена бисквита, направена от бадемово брашно, кокосово масло и еритритол.
Малинов конфитюр, приготвен от летни замразени малини. Лимонов сок, който да подчертае свежия вкус на малините. Подсладен с еритритол, сгъстен с чиа и кокосово масло без аромат.
Ванилова панакота- нежна, кремообразна и лека, приготвена от домашна заквасена сметана от кашу, кокосова сметана и ванилия. Подсладих с еритритол, копринено гладък десерт.
За финал е гарниран с лиофилизирани малини, пчелен прашец и смлян шамфъстък.
Всяка хапка има копринена, хрупкава, дъвчаща, малиново-ароматна, сладка текстура и вкус.
Как приготвих стъпка по стъпка може да видите във видеото:
Ще се радвам да се абонирате за Youtube канала ми и да ме последвате в:
✦ Facebook: https://www.facebook.com/vkusnosbety ✦ Instagram: https://www.instagram.com/vkusnosbety/
Романтичен тарт малинова панакота
Съставки
за форма с 24 см диаметър
За заквасена сметана от кашу
400 мл сметана от кашу
1 ампула закваска малина Genesisprobiotic
Коричка
280 г бадемово брашно
50 г еритритол на прах
80 г разтопено кокосово масло
1/4 ч. л. сол
За бърз малинов конфитюр
200 г замразени малини
50 мл кленов сироп или 50 г еритритол
20 г семена чиа
сок от половин лимон
20 г кокосово масло
Панакота
250 г заквасена сметана от кашу (200г кашу 600 мл вода)
250 г кокосова сметана
70 г еритритол
1 супена лъжица агар-агар на прах
2 супени лъжици ароматен мед - пропуснете за веган или кето вариант и добавете още малко еритритол
2 супени лъжици ванилова паста или 1 шушулка ванилия
Украса
лиофилизирани малини от комплекта закваска малина Genesisprobiotic
фино смлени шамфъстъци
пчелен прашец
Инструкции
1. Пригответе от предния ден заквасената сметана от кашу.
400 мл сметана от кашу
1 ампула закваска малина Genesisprobiotic
Загрейте сметаната. Не е необходимо да завира, достатъчно е да достигне 45-50 С. Оставете да се охлади до 45 С. Разбъркайте в 2 лъжици сметана съдържанието на ампулата. Добавете към голямото количество сметана и отново разбъркайте добре. Сипете сметаната в буркан, покрийте с капак и оставете на топло за 6-8 часа или за една нощ. Тук съм описала варианти за това, как може да държите на топло млякото/сметаната. На сутринта млякото трябва да е коагулирало и да има приятен аромат на заквасено мляко. Без да разбърквате млякото го приберете в хладилника за 2-3 часа, преди да ядете.
2. Пригответе коричката на тарта
280 г бадемово брашно
50 г еритритол на прах
80 г разтопено кокосово олио
1/4 ч. л. сол
Намажете формата с кокосово олио.
Поставете в чопър бадемовото брашно, солта и еритритола. Пулсирайте за да се смесят и да станат още по-фини около минута. Добавете кокосовото олио и пулсирайте отново за да се смесят.
Изсипете сместа равномерно във формата и с помоща на чашка с плоско дъно притиснете сместа плътно към стените и дъното. Вижте видеото. Охладете във фризера, докато сте готови със следващия етап. Това също може да направите предния ден.
3. Пригответе малиновия конфитюр
200 г замразени малини
50 г еритритол
20 г семена чиа
20 г кокосово масло
Поставете малините и еритритола в средно голяма тенджера на силен до умерено силен огън. Гответе, като разбърквате от време на време, за около 10 минути или докато малините омекнат и течността намалее. Свалете от огъня и добавете семената чиа и кокосовото масло. Разбъркайте, за да се комбинират и оставете настрана за 20 минути, за да се охлади.
Изсипете малиновия конфитюр върху студената основа. Загладете с шпатула или нож за масло. Поставете в хладилника, докато се охлади напълно и стегне.
4. Пригответе панакотата
250 г заквасена сметана от кашу, рецептата по-горе
250 г кокосова сметана
70 г еритритол
1 супена лъжица агар-агар на прах
2 супени лъжици ароматен мед - пропуснете за веган или кето вариант и добавете още малко еритритол
2 супени лъжици ванилова паста или 1 шушулка ванилия
Сипете заквасената сметана в съд с обем около 1 л, който е удобен за разбиване.
В средна тенджера загрейте кокосовата сметана, еритритола и агара на среден огън, докато започне да къкри и еритритола се разтвори. Оставете да заври за да се активира агара. Свалете от котлона и добавете ваниловата паста. След малко добавете меда, ако използвате.
Към студената заквасена сметана добавете кокосовата сметана с агара при непрекъснато разбиване .
Извадете тарта от хладилника и изсипете панакотата. Не се притеснявайте от това, че сместа е течна. Много бързо ще стегне( точно затова непрекъснато държим тарта в хладилника) Върнете в хладилника. Охладете за около 2 часа или докато стегне.
5. Украсете преди сервиране.
лиофилизирани малини от комплекта закваска малина Genesisprobiotic
фино смлени шамфъстъци
пчелен прашец
Поръсете тарта с лиофилизираните малини, шамфъстък и пчелен прашец.
Насладете се на всяка хапка блаженство!
Хубави и много романтични моменти!
Thanks for sharing.
ОтговорИзтриванеAll the best Jan
Nice post thank you John
ОтговорИзтриване