🌿 Тарт с грах, гриловани аспержи, грах и бадемово ферментирало сирене

 





Пролетта е време, в което зеленото просто си иска мястото в чинията – и този тарт е точно това: цял сезон, събран върху една хрупкава основа.

Обичам тази рецепта, защото е едновременно ефектна и съвсем лесна за приготвяне. Много от нещата могат да бъдат приготвени предварително. Грахът е нежен и сладък, аспержите – леко опушени от грила, а бадемовото ферментирало сирене придава онзи леко пикантен, „зрял“ вкус, който вдига всичко на друго ниво. Добавянето на лимонов сок и лимонова кора придават свежа нотка.  И всичко е на растителна основа. А ако решиш да го сервираш с рохки яйца отгоре, както аз – още по-добре! Жълтъкът се разтича бавно върху зеленчуците и сиренето, добавяйки копринена мекота и още един пласт вкус. Перфектно за онези моменти, когато искаш нещо простичко, но с усещане за нещо специално.

Подходящ е за пролетен обяд в градината, неделна закуска или споделена вечеря. И както винаги – най-вкусен, когато е направен с настроение. 🌿🍳

 Тарт с грах, гриловани аспержи, грах и бадемово ферментирало сирене

За 6 порции

Съставки:

350 г замразен зелен грах, сварен за около 5-6 минути

настъргана кора и сок от 1 лимон

40 г веган масло

4 с.л. зехтин

1 лист купено от магазина бутер тесто с масло, около 20 см х 30 см

10-12 стръка аспержи, обелени и почистени от вдървената част в основата

150 г бадемово ферментирало сирене

3-4 рохко сварени яйца

връхчета босилек

келтска сол

сол на кристали Малдон

прясно смлян черен пипер


Инструкции:

1. Загрейте фурната до 190°C. Покрийте голяма тава за печене с хартия за печене.

2. Сложете горещия грах в купа и го смачкайте с маслото. Разбъркайте лимоновата кора, лимоновия сок. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер и оставете настрана.

3. Сложете тестото върху подготвената тава и печете около 20 минути или докато стане златистокафяво, набъбнало и много стегнато. Извадете от фурната и оставете да се охлади до стайна температура.

4. Загрейте тиган за грил или барбекю грил на висока степен. Поръсете аспержите с 1 супена лъжица зехтин и поръсете със сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте внимателно с ръка, така че да бъдат равномерно покрити със зехтин. Гответе 1 до 2 минути, докато се появят следи от грил. Оставете ги хрупкави.

5. За да сглобите тарта, поставете тестото върху дъска за сервиране или дъска за рязане (това ще улесни рязането) и отгоре поръсете със сместа от натрошен грах.

6. Натрошете равномерно бадемовото сирене върху тарта. Разделете  яйцата на четвъртини или половини и ги подредете върху тарта.

7. Отгоре сложете печени аспержи и поръсете със сол на фини кристали( Малдон например) и смлян черен пипер. Поръсете със зехтин и поръсете с връхчета босилек или предпочината от вас подправка.

Подходящ е както за гости, така и за обяд в градината – просто добави чаша бяло вино и готово.

Полезен съвет:

Тестото се пече дълго време. След като бъде нарязано, то трябва да може да запази формата си и хрупкавостта. Може да бъде изпечено и предния ден.

Намачканият грах с масло също може да се приготви предварително и да се съхранява в кутия с капак в хладилника.

Яйцата може да бъдат сварени предварително.

Замени босилека с копър, магданоз, кълнове или мента.

Надявам се този тарт да ти донесе същото удоволствие, с което го приготвих и аз – простичко, сезонно, но с онзи малък ефект на „уау“, когато го сервираш.


Подходящ е за всякакви поводи – спокоен уикенд, пролетен пикник или просто когато ти се яде нещо зелено и различно.


А ако решиш да го споделиш с приятели – няма нужда да казваш, че е без млечни… те просто ще поискат още. 🌿

Други рецепти с аспержи(кликни):

Киш с козе сирене, аспержи, грах и див чесън( опция без млечни)


Не забравяй да ме последваш тук, в ИнстаграмФБ и YouTube и Pinterest. Това действа толкова стимулиращо бъдещата ми работа и споделяне!


Коментари

  1. Анонименмай 19, 2025

    Като пролетна картина! Толкова е красиво!
    Михаела

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни