Панакота от аспержи, веган версия



🌱 Панакота от аспержи – пролетно различна (веган версия)
Когато чуем „панакота“, повечето от нас си представят нежен десерт с ванилия и сметана. Но какво ще кажеш за солена панакота – със свежи зелени аспержи, растителна сметана и щипка гурме настроение?




Тази веган панакота е нещо различно, впечатляващо и леко. Подходяща е както за стилно предястие, така и за част от пролетно меню за гости. Кремообразна, фина и с вкус на свежест – тя е идеалното малко удоволствие за сезон, пълен с ново начало. Прекрасен начин да се насладиш на ефирния вкус на аспержите.



Както всяка панакота, можеш да поднесеш в чашката, в която си я направил или да обърнеш в чинийка и да поръсиш струйка качествен мек или ароматизиран зехтин.



 


Готов ли си да изненадаш вкусовите си рецептори? Ето как да си я приготвиш у дома:



Панакота от аспержи, веган версия

Съставки:

500 г аспержи

300 г сметана на растителна основа, аз използвам овесена сметана (или от кашу)

1 ч. л. агар агар на прах

¼ шушулка ванилия

1 ч.л. лимонова кора

½ ч. л. сол или на вкус

прясно смлян черен пипер

1 с.л. зехтин за пържене на връхчетата на аспержите


Инструкции:


1. Отрежи дървесните краища на аспержите. Отрежи около 5 см от горния край на 8 пръчици за украса и остави настрана.

500 г аспержи

2. Кипни вода да заври в тенджера и бланширай останалите аспержи и стъблата на заделените аспержи за около 5 минути. .

3. В блендер с висока скорост постави отцедените аспержи, лимоновата кора, овесената сметана, агар-агар, шушулката ванилия и солта. Блендирай до кремообразна смес. Опитай на вкус и добави сол или черен пипер.

300 г сметана на растителна основа, аз използвам овесена сметана (или от кашу)

1 ч. л. агар агар на прах

¼ шушулка ванилия

1 ч.л. лимонова кора

½ ч. л. сол или на вкус

прясно смлян черен пипер

4. Изсипи сместа в тенджера и я остави да заври, като разбъркваш непрекъснато. За да може агар агарът да развие своите желиращи свойства, той трябва да се вари 2 минути . След това разпредели сместа в чаши.

5. Остави да се охлади на стайна температура и премести в хладилник за окончателно стягане.

6. Преди поднасяне запържи връхчетата на аспержите в тиган с малко зехтин, докато станат хрупкави и ярко зелени. Загрей тигана, добави зехтина и аспержите и с въртеливи, леко подхвърлящи движения запържи за кратко. Остави върху кухненска хартия.  

1 с.л. зехтин за пържене на връхчетата на аспержите

Знам, че ще ви хареса, ако опитате. Ако сте направили това, ще се радвам да знам в коментарите по-долу. Моля, не се колебайте да се свържете и да задавате въпроси. На един коментар разстояние съм. Прекрасен ден днес 😊!

Други рецепти с аспержи(кликни):

Киш с козе сирене, аспержи, грах и див чесън( опция без млечни)


Не забравяй да ме последваш тук, в ИнстаграмФБ и YouTube и Pinterest. Това действа толкова стимулиращо бъдещата ми работа и споделяне!


Коментари

  1. Анонименмай 06, 2025

    Любопитна съм за вкуса, с тази ванилия...

    ОтговорИзтриване
  2. This sounds absolutely delightful! I love how you’ve turned asparagus into such an elegant and unexpected treat. The creamy texture and fresh flavor must be such a lovely surprise, especially in a spring menu. It’s so refreshing to see plant-based dishes that are both beautiful and inventive—definitely one to impress guests with!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонименмай 17, 2025

    Много красиво! Днес си взех аспержи и ще приготвя.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни