Ябълково изкушение с тиквички





  Малко по-малко есента започна да ни напомня за себе си. Вятърът започна да танцува с  първите есенни листа.Шипките почервеняха, шишарките падат и ни приканнват да ги събираме за зимна украса... Усеща се леко горчиво-свежия неповторим аромат на първите  хризантеми. Често по улиците се носи аромата на печен пипер-опитваме се да запазим част от сладостта и изобилието на лятото в буркани за зимата... Утрините и нощите са хладни, деня свършва по-бързо и въпреки, че слънцето ни милва от сутринта почти до залез, рязкото захлаждане, след това, ни принуждава да вземаме някакви връхни дрешки. Все още се радваме на летните плодове, но започват да ни изкушават ароматните круши и ябълки, грозде, смокини, а скоро ще се появят големите тикви и лъскавите кестени, ароматните дюли.
     Всеки сезон има своето очарование, стига да го открием за себе си. Въпреки носталгията, която ни наляга( физиологично обоснована с по-късия ден и по-ниските температури ), идването на есента има и хубави страни-новия облик на дърветата, новите аромати, топлите напитки, ароматните червени вина, задушевните разговори пред камината, радостта от поредния хубав, слънчев ден е по-пълноценно изживяна, защото може и да е последен за тази есен. Въобще има на какво да се радва човек. Аз се радвам на всички тези неща и с голямо удоволствие приготвям нови или любими ястия и сладкиши с даровете на есента. Днес  ви предлагам един приятен микс от плодове и зеленчуци-обработени нестандартно, микс от различни вкусове и текстури.




 

Ето кратко представяне на всеки елемент, който участва в този десерт:

Ябълковото желе - Обикновено печем ябълките, приготвяме мусове или използваме за компоненти в тарти и кексове.Обичам ябълков сок и исках да го включа в десерт.Представих си вкуса на прясно изцеден сок от ябълки, какъв вкус би имал като желе и реших, че би ми допаднал десерт, в който отчетливо се усеща вкуса на сока. А и вида му в чаша е перфектен.


Задушени ябълки? Не,следващият слой в моя  десерт са задушени тиквички, по технологията на задушени ябълки.Тази идея се роди от опита ми с тиквичките-веднъж свекърва ми ме почерпи с конфитюр от настъргани тиквички. Хареса ми. Аз веднага експериментирах, като сложих в любимия си ябълков кекс,вместо ябълки- настъргани тиквички, тъй като тогава намяше откъде да купя ябълки, а в градината не бяха узрели ябълките.Така придобих знанието,че с подправките за ябълки, тиквичките придобиват същия вкус.Придават необходимата сочност на кекса.



Смлени орехи-Почти винаги комбинирам ябълковите сладкиши с орехи и реших,че ако сложа в този сладкиш ще  придаде необходимата завършеност.

Ванилов сладкарски крем-Това е идеалният крем,който фино допълва всички аромати.Може да ароматизирате и с канела, ако желаете.

Чипс от ябълки-Най-отгоре като украса поставих ябълков чипс-още един хрупкав компонент.Откакто опитах ябълков чипс, който дъщеря ми донесе от една екскурзия в чужбина, се влюбихме и дори си купихме машина за сушене.Когато има в изобилие ябълки си правим чипс и се налаждаваме на хрупкавото удоволствие без притеснения от консерванти...

Продукти за ябълковото желе:



* 1 пакетче желатин на д-р Йоткер
* 2-3 с.л. студена вода за накисване на желатина
* 500 мл сок от ябълки-аз препоръчвам с леко кисел вкус.

Поставете желатина в чаша и залейте с водата.Загрейте около 50 мл от ябълковия сок. Прибавете накиснатия желатин, разбъркайте докато желатина напълно се разтвори.Смесете с останалия сок. Разбъркайте и разпределете в чашите, в които ще сервирате десерта. Поставете в хладилник за 2 часа или докато желето се втвърди.

Продукти за слоя със задушени тиквички:



* 1 1/2 средно големи тиквички-нарязани на малки кубчета, колкото зарчета 

*   ½ чаша кафява захар-аз използвах Muscovado
*  50 гр. масло
2 д.л. млечна сметана
* 1 ч.л канела

Поставете тиквичките в  тенджера с кафявата захар и масло и варете с постоянно разбъркване, докато маслото и захарта се разтопи и тиквичите  започнат да омекват. Когато течността,която тиквичките са пуснали се изпари добавете сметаната, разбъркайте и добавете канелата. Отново разбъркайте и оставете да се охлади до стайна температура.После в хладилника.


Продукти за ваниловия сладкарски крем:


* 500 мл млечна сметана 
* ½ шушулка ванилия , остържете семената
6 жълтъка 
* 50 гр  пудра захар
1 супена лъжица пшенично нишесте

За да направите ваниловия крем, поставете сметаната  и шушулката ванилия както  и семената в малка тенджера на среден огън, докато  заври. Покрийте и оставете  за 30 минути.
Извадете шушулката ванилия.
 Отделно разбийте яйчните жълтъци, захарта и нишестето в купа и разбийте до гладка смес. Бавно се изсипва топлата смес в  яйцата и непрекъснато се разбива. Връщаме сместа в тенджерата и  разбъркваме на слаб огън за 6-8 минути или докато сместа се сгъсти достатъчно, да започне да "облича"лъжицата.Покрийте със свежо фолио и оставете на хладно.

Сглобяване на десерта:



Във всяка чаша с ябълково желе сипете от задушените тиквички,които сте охладили поне на стайна температура, за да не се стопи желатиновия слой.Поръсете с по 2 с.л едро смлени орехи.Върху тях разпределете охладения ванилов крем Оставете в хладилника за 2 часа най-малко. Преди поднасяне украсете с ябълков чипс.






Ако ви се струва странна идеята с тиквичките,направете десерта с ябълки. Ако сорта е сладък сложете 2-3 с.л. лимонов сок.


 Насладете се на този ароматен и лесен за приготвяне десерт.



Коментари

  1. Поредното страхотно предложение Бети! От къде извират тези идеи незнам.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за милите думи Деси!Луд умора няма,както казва дъшеря ми,когато ме види с миксера след 12,00 часа или,внезапно споделя идея за нещо, което ще сготвя.

    ОтговорИзтриване
  3. Ауууу, това ми е адски ново като вкусова комбинация и ми звучи супер изкусително!! Страшно оригинално, Бети - и така красиво поднесено - поздравления :)!!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети,
    благодаря ти за милите думи, които си оставила в блога ми. Позравявам те за строхотното ти представяне в твоята кухня, имаш много добри и впечатляващо интересни рецепти.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви момичета,от кулинарни естети като вас,думите са комплименти за мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети,десерта е много изкушаващ,а с тиквичките внасяш интересна нотка,браво!
    Падам си по кремчета и веднага бих опустошила една чашка от твоя!
    Много вкусно!

    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Еликсир,радвам се, че си се отбила при мен и ти е допаднал моя десерт!

    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Впечатлена съм от рецептата и комбинацията, Бети!
    Чудесен десерт!
    Приеми моите искрени комплименти!

    Поздрави и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти,Леви..!!Приятна вечер и на теб :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни