Салата от цвекло, глухарче, нар и хризантема - Beet salad with dandelion, chrysanthemum and pomegranate


Днес имах един невероятно свеж, хрупкав ден! Докато пътувах към село имах усещането, че е пролет. Времето беше топло,след приятния ободряващ ситен дъжд. Зелените пшенични ниви радваха очите ми и ако не шофирах, дълго щях да ги гледам хипнотично. Дори оголените дървета си бяха на мястото-като че ли още неразлистени.

В двора обаче навсякъде се виждаха стъпките на есента. Някъде вървяла шумно, с всичките си ветрове....


 Някъде стъпвала леко и напръсти....




И въпреки шетливостта на есента и други като мен се решили, че е пролет...Една теменужка....Толкова й се зарадвах,... скрита под едно листо...



Слънцето беше изгряло и само меката и влажна шума напомняха за лекия дъжд. И тези неотронени капчици:



 След като мина по пътеките и погледна дали ябълката е отронила последните, най-високи, и най-вкусни ябълки....Ах, няма по-вкусни ябълки от тези. Сладко-кисели, сочни, ароматни,....Когато отхапеш тази ябълка, устата ти се пълни със сок, който е толкова искрящ и вкусен, усещаш силата и уникалността на природата и нейната красота...
Може би със същата такава ябълка е била подмамена Снежанка... Или може би автора е вкусвал такава ябълка и се е вдъхновил да напише приказката, с която са отраснали толкова деца....


                                    Минавам покрай медения дъх на хризантемите...


                              .....После тичам  при мащерката и лавандулата.


                        Намирам едно цвекло, избягало при вербените...


Набрах си свежи глухарчета, пръснати из цялата градина....


И вече нямах търпение да си приготвя вкусна, хрупкава салата с тези свежи зеленчуци


Прекрасно сочно червено цвекло, свежи, окъпани от дъжда, крехки листа от глухарчета, поръсени с кисело-тръпчиви рубинчета нар и ......(Не зная как да опиша аромата и вкуса на  хризантемите-миришат на есенен мед като цяло, но този аромат е в тичинките, а листата имат един много свеж леко горчив мирис....) ....ще го нарека свеж хризантемов аромат.

Ако не сте опитвали като деца, опитайте сега, но хризантемата трябва да е расла в двор, не трябва да е третирана.


 Тези помпонести хризантеми ми напомнят за зимите при баба ми. Те са й любимите. Тя ги прибираше в големи саксии, преди сланите. Стояха в един салон, през който притичвахме от кухнята към горната част на къщата, където бяха спалните... Те стояха до прозореца, наредени в цялата си прелест. Навън се сипеше  сняг, а те се кипреха и уханието им се преплиташе, с това на дюлите на бюфета. Ние си отскубвахме по някое листо и тичахме из стаите....

А сега след дългата и свежа разходка, ето я и свежата салата:

 

Количествата са ориентировъчни и на вкус.

* 1 средна глава цвекло
* 1 -2 връзки свежи листа от глухарчета
* млади листа от цвекло
*  зрънцата от 1/2 голям нар
* шепа листенца от хризантема
* оцет или лимонов сок
* малко сок от нар, отделен при отварянето на нара
* шепа орехи
* олио от гроздови семки

В тази салата наистина аромата на зехтина идва в повече.

 

Приготвяне:

Цвеклото се настъргва. Смесва се с с листата от глухарче. Подправя се с лимоновия сок или оцета, олиото и сока от нар. Разбърква се и се разпределя в чиниите. Поръсва се с червените рубинчета нар, деликатните листа от хризантема и малко орехи.Сложете останалите зрънца нар в купичка, както и допълнително количество орехи.




Това е!

Насладете се на тази невероятна свежа, есенна салата от градината!

 




Коментари

  1. Ох, изгубих се... Изгубих се сред листата, изгубих се сред капчиците, изгубих се сред думите ти, изгубих се сред мислите си, Бети... Изгубих се и не искам да се откривам веднага. Страхотна публикация, много, много ми харесва всичко! А салатката е чудна...
    Сърдечни поздрави и честита радост в BBC Good Food! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, виждам, че и на теб ти харесва да се загубваш!
      Радвам се, че ти е било приятно!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Ей, Бети, дойдох с теб до село и беше приказно;)
    И салатка от градината хапнах, ще каже човек , че не е края на есента!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина, есента ни подари много приятни дни!
      Благодаря, Марти!

      Изтриване
  3. Ах, Бети, колко уютно се почуствах! Приказно красиво! Салатката е разкош, толкова свежа и колоритна! Колко топла есен е при теб! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Кате!
      Благодаря ти!
      Прекрасна седмица и много усмивки!

      Изтриване
  4. Бети, да казвам ли колко са впечатляващи отново снимките?!
    Сега вече знам, че и хризантема може да опитаме :)
    Искрени възхищения! И поздравления!
    Хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, винаги ти се радвам на думите!
      Благодаря за прекрасния комплимент!

      Изтриване
  5. Чудесно си го написала, почти ме омагьоса и пренесе в градината, в хрупкавия есенен ден с дъх на нар и хризантема...За салатата още не съм сигурна дали ще опитам. Обичам цвекло и нар, поотделно. Цвеклото стана много хубаво с гулия и морков - скоро си правих такава сочна, трицветна и хрупкава. Твоята е червена, есенна и смела :)
    Медени хризантеми - упоително, Бети!

    ОтговорИзтриване
  6. :) Ах, Марти, опитай- ще ти хареса.Всяко зрънце нар, освобождава един приятен кисело-тръпчив сок, малката семчица, заедно с орехите, разбира се, заедно със свежото цвекло са невероятна комбинация! Горчивината на листенцата глухарче се балансира от останалите вкусове и цитрусовия сок. А хризантемата е просто едно леко цветно докосване...
    И твоя вариант е много вкусен, просто е минал вече през мен, както и зеле с цвекло, цвекло с орехи и ябълка, и цвекло с хрян- по едно време ни беше фаворит.

    Марти, носиш ми радост, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. При теб, Бети, пак е много колоритно, витаминозно и интригуващо!!! Не съм опитвала листенца от хризантема! Но и аз нямам домашна такава, купените със сигурност не стават. Буустват ги с какви ли не химии, за да растат бързо и с много цвят. Ще повдигна въпроса да си насадим с Филип напролет, защото много ги харесвам. Стоят красиво на снимка, както гледам не само като фон, ами и като част от ястието :) Прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И са много ароматни и толкова колорит внасят в градината през есента....
      Ще ти носят много настроение, а има толкова видове и цветове....прекрасни са!
      Благодаря ти, мила Тики!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Гледай как се е промушила и подала личице тази нежна теменужка!
    Бети,твоите екстравагантни салати са безброй!Никога не би ми хрумнало да слагам такива зелении,цветенца и листенца,каквито ти ползваш често,всеки път ме удивляваш!Много красиви снимки отново!
    Прегръдка и уютна вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, аз от дете ги ям тези неща и съм свикнала, не ми се виждат екстравагантни :) ...Нар досега не бях слагала към цвекло, но точно бях отворила един и похапвах от него, а и парченцата цвекло, които не мога да настържа докрай. Идеално се допълват.
      Благодаря ти за комплимента!
      Прегръдка!

      Изтриване
  9. Направо не ми се тръгва от теб Бети :)
    Омая ме с красотата на есента, после ме върна в детството и как само се нижат думите ти написани с толкова любов която те изпълва.
    Кисело тръпчиви рубинчета от нар, есенно меден аромат, помпонести хризантеми ... страхотно ... прекрасно ... поетично!
    Не зная какъв е вкусът на хризантемата, но с удоволствие бих опитала от прекрасната салатка ... сочна и хрупкава :)
    Толкова красота, толкова уют, толкова любов ... прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина изпитвам огромно удоволствие да скитам в градината, да усещам тези аромати, да гледам червения сок на цвеклото, да бера свежите млади листа на глухарчето....всичко в градината, на поляната, цялата красота и многообразие на природата ме изпълват с чувство на радост...
      А, това, че ти си го усетила също много, много ме радва!
      Благодаря ти за топлите думи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Много увлекателно пишеш Бети! Чувстовто да си откъснеш и приготвиш прясна храна сякаш ме завладя! Салатката ти също много красива!

    Добре е да отбележиш някъде, че листата на хризантемата все пак се водят отровни и могат да навредят на някой човек с непоносимост. В тях се съдържа arteglasin A, който може да предизвика алергична реакция. Ако искаш виж за повечко информация тук: http://flowersnet.info/a553/otrovni-domashni-rasteniia-chast-1

    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виж аз какво прочетох-http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Dendranthema+x+grandiflorum

      На няколко места попаднах на информация, че листата, а не цветовете могат да предизвикат у някои хора-градинари-( т.е. продължителен контакт с листата на растението) алергична реакция

      Мисля, че каквото и да яде и пие човек, важна е дозата. И магданозът е вреден в някои случаи-например при бременни. Както и мастилената копринка при определени обстоятелства.

      Салатата е изключително вкусна и полезна. А ако опиташ дори само едно листенце от хризантема, ще останеш очарована от финия аромат, и свежест.Листенцата имат по скоро декоративна стойност, отколкото хранителна.

      Изтриване
    2. Аз мислех че си сложила и листа като листа :) а те били само от цветчето отгоре.
      От линка ти има полезна информация за цветчетата. Не бих се сетила да варя чай от толкова красиви цветя, а листенцата на цветчето се оказват толкова полезни!

      Изтриване
  11. Много се впечатлих! И от публикацията и представяйки си вкуса на салатата... Направо ми запърхаха пеперуди в стомаха (не от глад, а от ентусиазъм, знаете какво имам предвид;)

    Имам едно въпросче: Понеже все още няма свежи глухарчета, а докато поникнат цвеклото и нарът вече няма да са в сезона си, мога ли да заменя глухарчето с рукола? Няма да е същото, но мисля че руколата е най-близкият заместител. Поздрави, Бети, прекрасен сайт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз вчера бях на село и си събрах малко листа от глухарчета, но наистина са оскъдни и много малки. Разбира се, че би могло да се заменят с рукола-и полезна и като вкус и форма-идеално пасва.:)
      Радвам се, че ти допадат нещата, които приготвям!
      Виж и карпачото от ябълки-може да ти допадне.

      Изтриване
  12. Благодаря:) А карпачото ей сега ще го погледна...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни