Карпачо от цвекло с редукция от дренки - Beet Carpaccio with reduction of cornel
Свежа и бърза салата от цвекло, сервирана като прочутото Carpaccio.
.Карпачото е международно известно италианско ястие от сурово месо или риба ( говеждо, телешко, еленско месо, сьомга или риба тон), тънко нарязано или изтънено с чукче или точилка. Вдъхновено от бялото и характерния червен нюанс в картините на известния венециански художник Vittore Carpaccio. Предложено е за пръв път по повод на изложба, посветена на изкуството на художника. За популяризиране на ястието има заслуга готвачът Giuseppe Cipriani, който приготвял специалитет от областа Piedmont - "carne cruda all'albese" .Ястието било подготвено за графиня Amalia Nani Mocenigo, която не можела да яде варено месо и лекарят препоръчал да яде сурово. Бих вметнала-как не се е сетил този лекар да препоръча зеленчуци :) Типичното карпачо се прави с много тънки филийки прясно говеждо месо, поставени на чиния с марината направена с лимон, зехтин и стружки от бял трюфел или пармезан, и евентуално гарнирани с рукола.Сервира се обикновено като предястие.
От 1950 година до сега понятието карпачо се използва за всичко приготвено от тънко нарязано сурово месо, риба или зеленчуци (обикновено подправени с лимон или оцет, зехтин, сол и смлян черен пипер), или плодове.
Аз съм приготвяла
Карпачо от зелена ябълка с рукола, глухарче, кълнове и теменужки салата - Green Apple Carpaccio with Arugula, Dandelion, Sprouts and Violets Salad
Днес приготвих карпачо от цвекло. Надявам се да ви допадне.
Продукти:
* червено цвекло
* червен босилек
* редукция от дренки
* зехтин
* черен пипер
* цветове от босилек
* дренки-по желание
Приготвяне:
1. Направете маринатата като смесите в купичка зехтина и редукцията от дренки.
2. Разнесете я с четка в чинията.
3. С ренде настържете на най-тънката степен цвеклото на слайсове. Наредете ги в чинията. Поръсете с прясно смлян черен пипер и допълнително количество марината, листенца и цветчета босилек. Добавете дренките, ако желаете.
4. Поднесете веднага или приберете в хладилник, като покриете чинията с фолио.
Бети у нас редовно консумираме цвеклото в сурово състояние :)
ОтговорИзтриванеЕ, не си играя да го режа така, но е чудесно!
Сигурна съм колко е вкусно твоето предложение!
Поздрави и хубава вечер!
Дани, всъщност това е най-бързото рязане за мен, защото имам ренде Бьорнер. С нож наистина би отнело много време. Дори не съм сигурна дали ще успея да направя такива тънки филийки.:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и хубава вечер и на теб!
¡¡Hola Bety!! Nunca he probado un carpaccio de remolacha. ¡¡Me parece muy original!! El color de la remolacha es fantástico y da luz y color a este plato. ¡¡Fantástico!! Un abrazo.
ОтговорИзтриванеWelcome Isabel!
ИзтриванеIt is easy to prepare. :))
Thanks for your kind comment!
What a "bloody" meal ;) I like beetroots and carpaccio made of them is really good. I have never eaten cornel. I need to try if I find it.
ОтговорИзтриванеHere is a common fruit. In the forests and also many people grow it in their yards.
ИзтриванеThere are very sour and astringent taste.
Could replace with pomegranate reduction.
Thank you!
Бети,
ОтговорИзтриванев къщи редовно консумираме червено цвекло.Имам ренде Вьорнер и електрическа машинка за зеленчуци на Мулинекс.С тях стават перфектни тънки кръгчета.Цвеклото е много полезно за жените.Преди години ми го бяха препоръчали.То много бързо вдига хемоглобина.Трябва обаче редовно да се полива.При сухо време има миризма на пръст и по него се появяват бели ивици.Предложението ти е чудесно, лека и приятна рецепта за горещите летни дни.
Поздрави !
Отново чудесно предложение, Бети - много ми допада,
ОтговорИзтриванеа представянето ти е впечатляващо, както винаги!
Сърдечни поздрави и хубаво лято!
И салатката, и редукцията са много интересни, Бети! Пак ме остави онемяла!... Вярвам, че много ще ми допадне, макар че дренки не съм опитвала... но това прави положението по-интригуващо :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
Гурме!
ОтговорИзтриванеНе бях надничала от месец/и, тия дни наваксвам - цветовете са такава храна за окото. Не съм виждала по-изкусно представяне на цвекло, то е картина. Карпачо...Все едно си пренесла духа на епохата. Пренесла си го вързан в кърпата...Поздрави, Бет!
ОтговорИзтриване