вторник, 7 юли 2015 г.

Хлебен пудинг с горски плодове - Bread Pudding with Berries



Популярен летен десерт - подходящ за летните горещини,  без печене, сравнително бързо се приготвя, ако не печете сами хляба, разбира се. Има изчакване, недостатък, който се компенсира от липсата на печене. Аз приготвих без бяла захар, използвах меласа. Меласата може да се замени с кленов сироп. Количествата на плодовете и тяхното съотношение е ориентировъчно, зависи от това с какви плодове разполагате, обичате и от големината на формата. Аз измерих и записах заради рецептата.  Кремът, с който сервирах също е много свеж. 


Продукти:

     * 2/3 чаша  меласа или кленов сироп
     * 1/3 чаша вода
     * 150 г горски или дребни ягоди- може и замразени
     * 250 г малини- може и замразени
     * 400 г  смесени горски плодове –къпини, малини, касис, боровинки, ягоди
     * 300 г боровинки- може и замразени
     * 12-14 парчета нарязан бял или пълнозърнест, тостерен хляб, на 2 дни, без корите
     *  Допълнително  за декорация – малини, касис, боровинки, къпини, ягоди

Крем от маскарпоне и цедено кисело мляко

    150 г маскарпоне
    100 г цедено кисело мляко
    1-2  с.л. кленов или агаве сироп 
    1 с.л. прясно настъргана кора от лимон или портокал

Приготвяне:

    1. Поставете меласата или захарта с водата в средно голяма тенджера. Загрейте на средно висока температура. Разбъркайте и оставете да заври. Добавете всички плодове, с изключение на тези за гарниране. Варете 3-4 минути като разбърквате. Плодовете трябва да останат цели.


  
  2. Прецедете плодовете през цедка. Съберете соса. Оставете да се охладят.

    3.  Междувременно, застелете със свежо фолио формичка за кекс с приблизителни размери 25/10. От широките  страни оставете около 12-15 см свободно фолио.  

  

4. Потапяйте филийките в отделения сос и покрийте дъното.Запълнете празнините с тънки парченца хляб. По същия начин облицовайте и стените на формата.   Леко застъпвайте филийките и притиснете.

   5. Напълнете  с отцедените плодове и отгоре наредете останалите филии, също потопени в сос. Поръсете отгоре с останалия сос.



 Покрийте със свободното фолио.

6. Поставете подходящ по големина поднос или чиния, може и тънка дъска за рязане. Притиснете с нещо тежко и приберете в хладилника за една нощ.






 Крем от маскарпоне и цедено кисело мляко:


 Разбийте маскарпонето, киселото мляко и агаве сиропа до гладка смес. Поставете в купа за сервиране. Обърнене пудинга ( първо отметнете фолиото ) върху чиния за сервиране. Освободете  от фолиото. Украсете с допълнителните свежи плодове. Сервирайте пудинга с крема от маскарпоне и кисело  мляко.








   









32 коментара:

  1. Бети,
    прекрасен е пудинга, много лек и фин десерт.Подходящ за горещите летни дни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Looks fantastic!
    I like how your dress matches with the colour of the dessert :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) One of my favorite summer dresses. Adored patterns of dots and petite flowers.
      Thank you so much!

      Изтриване
  3. Винаги съм се чудила дали ще ни допадне този хлебен пудинг. Помня, че преди и Йоли го беше показвала. Може би би ни харесал, но в компанията на някакъв крем, както е при теб, Бети. Но докато не опитам, няма как да разбера. Сега важното е, че твоят е страхотно изкусителен! Чудесен десерт!
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм попадала при Йоли. Свеж и с много плодове е Гери. Вероятно ще ти хареса, особено със свежия крем. Може и само със сметана или цедено мляко, разбито с мед.Опитай.
      Благодаря ти!

      Изтриване

  4. looks amazing, I think it should be very tasty!
    http://pinkrabbitbeauty.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  5. Dear Betsy, I sit at work and all my Colleges hm.. namnam.. hmmm :))
    It Looks soooo delicious. Without backing, perfekt for hot summer days.
    xoxo Tina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Really is a perfect dessert for a hot summer days! I am glad that you, with your colleagues like it!
      Thank you for your nice comment!

      Изтриване
  6. Can I have a piece?? hahaha This recipe seems so delicious...

    Have a nice day!! xox
    Le Style et Moi
    lestyleetmoi.blogspot.com.es

    ОтговорИзтриване
  7. Wow, this looks so lovely and tasty! I'd love to try *__*


    kireikana.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  8. Hello Bety!!
    Creative and yummy!! That's all I have to say about it! LOL
    Kisses and hugs, have a nice day!! =)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear Andrea, thank you for visiting and nice comment!

      Изтриване
  9. Не съм правила хлебни десерти, но този вдъхновява, Бети. Както обикновено се случва при теб. Хубаво и уханно лято ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, сърдечно Марта! Опитай, много е свеж. И непременно с някакъв крем- сметана или цедено мляко с мед.

      Изтриване
  10. Se ve un postre muy refrescante y antioxidante al llevar frutos rojos.
    Besos

    ОтговорИзтриване
  11. Hello
    thank you for your visit on my blog! Your pictures are amazing! Can I ask you, what kind of camera you need?
    I want to follow your blog.
    Have a nice day,
    Christine

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks for your lovely comment!
      My camera is Konica Minolta Dimage Z5 .

      Изтриване
  12. OMG!!! It looks delicious and very appetizing! I'd like to try this recipe, but I'm afraid I can't do the same))).
    I love berries so much, and I love summer for the fact that they can be gathered by myself)))
    Bety, thank you so much sharing!

    http://fairyland111.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you for the great compliment! And try! I'm sure you can do! It is not complicated! No baking! There is nothing to confuse. Only the bread should be two or three days old .

      Изтриване
  13. Още един цветен разкош! Уникално изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даринка! Прегръдки!

      Изтриване