неделя, 2 август 2015 г.

Салата със смокини и карамелизирани орехи, розмаринови шишчета с халуми и смокини - Salad with figs and caramelized walnuts, rosemary skewers with halloumi and figs

 

Пътят  води през  каменисти хълмове и планини със  стелещи се зелени гори.
Водопади пълнят  кристални езера.
Замъци,
Лавандулови полета.
Слънце.
Море.
Правите усилие да си спомните къде  точно отивате....

Всичко около вас е приказно красиво, нещо естествено би било ако видите някоя фея, трол или  магьосница с островъврха шапка в забързана колесница, препускаща нанякъде по меките горски пътища или по теснитте калдъръмени улици.
 Ранния следобед.
 Пристигане. Магията продължава.                                                        
 Тихи и спокойни улици!  Спретнати къщи с дворчета, със смокинови храсти, някои оформени като дървета. Обсипани с  плодове, най-узрелите , натежали от сладост паднали от клоните.  Дворове, вместо  с огради са опасани с розмаринов плет.
Лек солен бриз от морето, минава през нагретите смокинови дръвчета, през гъстите розмаринови храсти.....докосва раменете ви, омайва сетивата ви...

Ароматите в тази приказка са:
Солени и намопмнят морето - халуми.
Чисти, леко смолисти - розмарин.
Омайни - смокини.
Сладки- свежи и хрупкави - грозде и карамелизирани орехи.
Зелени- деликатната свежест на салататата Дъбово листо.

 Пуснете въображението си и се насладете на мястото където то ще ви заведе...









Продукти:

* смокини
* халуми
* розмаринови клонки, или обикновени шишчета, натъркани с пресен розмарин
* грозде
* орехи
* кафява захар
* зехтин
* лимонов сок
* салата Дъбов лист- червена - измита и добре отцедена

По желание към шишчетата може да поднесете сладко от лук и смокини.

 

Приготвяне:

1. Пригответе първо шишчетата. Нарежете всяка от смокините на 4 или 6 парчета. Оставете няколко за салатата. Нарежете халумито на подобни по големина кубчета.

 

 

 Почистете част от игличките на розмариновите клонки и нанижете като редувате смокини и халуми. Ако нямате достатъчно клонки розмарин, използвайте  тънки шишчета, които натрийте с розмаринови листенца. Оставете готовите шишчета настрани. Пригответе салатата и тогава опечете шишчетата.
 

2. За салатата : първо пригответе карамелизираните орехи. В тиган с незалепващо покритие запечете орехите, като постоянно ги бъркате. Поръсете  малко кафява захар. Наблюдавайте докато се превърне в карамел, разбъркайте добре с орехите и изсипете върху хартия за печене. Когато се охладят, разделете, като разчупите  с вилица или с ръка. Може да разделите с вилица и докато са още горещи.

 

3. Разполовете зърната грозде и ако е необходимо почистете семенцата.

4. Накъсайте листата на салатата в дълбока купа. Добавете гроздето и смокините. Поръсете с лимонов сок и зехтин. Разбъркайте. Карамелизираните орехи добавете непосредствено при сервирането - когато са готови шишчетата.

Много подходящо за гарниране на  шишчетата е конфитюр от лук и смокини.

  

В случай, че не сте приготвяли конфитюр от смокини и лук, ето как го приготвям аз. Много е лесно и бързо.

За конфитюра от лук и смокини:

* 4-5 с.л. олио
* 1 глава червен лук
* 10-12 смокини
* 5-6 с.л. балсамико
* 1-2 с.л. меласа

1.Лукът се нарязва на ситно. Олиото се загрява и в него се поставя лука.

2. Тенджерата се покрива с капак и температурата се намалява. Лукът трябва да започне да се карамелизира.Това продължава около 15-20 минути.

3. Смокините се нарязват. Добавят се към лука, заедно с балсамовия оцет и меласата. Разбърква се и се оставя да къкри на тих огън, докато течността се редуцира.
Съхранявайте в хладилник до няколко дни. Може да поднесете към сирена или да използвате като добавка към дресинг на салата.

*** Смокините са достатъчно сладки, но добавеният оцет и вкусът на меласата правят конфитюра по пикантен и ароматен.


 
 

20 коментара:

  1. Това трябва да е невероятно вкусна салата!
    Успешна нова седмица, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много е вкусно! Не мога да се спра с печеното халуми и смокини!
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Dearest Bety,
    Lovely photos from a delicious salad.
    Oh, both of us do love figs and we used to have a big fig tree. Black Mission figs.
    Sending you hugs,
    Mariette

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. This is my favorite variety.Thank you dear Mariette!
      Nice week!

      Изтриване
  3. Бети,направо ми идва да тръгна към вас-страхотно гурме!Чаша охладено розе с тези божествени шишчета и салата,затварям очи и съм в рая!Щастлив август!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и аз не мога да се спра с тази комбинация :)
      Хубав август и на теб!

      Изтриване
  4. Hello dear Bety!!
    What a great recipe!!
    A very gourmet dish indeed!
    Halloumi cheese and figs...what a lovely combination!!
    Excellent photography work!!
    Have a happy August!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Glad you like it, Dimi!
      Thank you for your kind words!

      Изтриване
  5. Бети, преоткрих сиренето Халуми съвсем наскоро и все още не мога да му се наситя! Перфектно ми се съчетава с всичко. А в комбинация със смокини ... фантация!
    Само едно искам да те попитам, къде ги купуваш тези хубави смокини? Аз не мога да намеря ... или са зелени, или са преузрели и вече скапващи се.
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, и аз много го обичам!
    Смокините ги бера аз, в повечето случаи. Случва се и да купувам, когато ми харесат и мога да избирам. В повечето случаи продавачите са съгласни, а и аз винаги купувам повече, когато си избирам сама.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонименавгуст 04, 2015

    Наистина приказно!

    ОтговорИзтриване
  8. Фантастична комбинация! Фантастична! Бети, страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  9. I love halloumi ,i always grill it ....but this likes me more !!!
    verry nice recept ....
    have a nice week

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, симфония... От вкусове и усещания! :)

    ОтговорИзтриване