неделя, 2 август 2015 г.

Салата със смокини и карамелизирани орехи, розмаринови шишчета с халуми и смокини - Salad with figs and caramelized walnuts, rosemary skewers with halloumi and figs

 

Пътят  води през  каменисти хълмове и планини със  стелещи се зелени гори.
Водопади пълнят  кристални езера.
Замъци,
Лавандулови полета.
Слънце.
Море.
Правите усилие да си спомните къде  точно отивате....

Всичко около вас е приказно красиво, нещо естествено би било ако видите някоя фея, трол или  магьосница с островъврха шапка в забързана колесница, препускаща нанякъде по меките горски пътища или по теснитте калдъръмени улици.
 Ранния следобед.
 Пристигане. Магията продължава.                                                        
 Тихи и спокойни улици!  Спретнати къщи с дворчета, със смокинови храсти, някои оформени като дървета. Обсипани с  плодове, най-узрелите , натежали от сладост паднали от клоните.  Дворове, вместо  с огради са опасани с розмаринов плет.
Лек солен бриз от морето, минава през нагретите смокинови дръвчета, през гъстите розмаринови храсти.....докосва раменете ви, омайва сетивата ви...

Ароматите в тази приказка са:
Солени и намопмнят морето - халуми.
Чисти, леко смолисти - розмарин.
Омайни - смокини.
Сладки- свежи и хрупкави - грозде и карамелизирани орехи.
Зелени- деликатната свежест на салататата Дъбово листо.

 Пуснете въображението си и се насладете на мястото където то ще ви заведе...









Продукти:

* смокини
* халуми
* розмаринови клонки, или обикновени шишчета, натъркани с пресен розмарин
* грозде
* орехи
* кафява захар
* зехтин
* лимонов сок
* салата Дъбов лист- червена - измита и добре отцедена

По желание към шишчетата може да поднесете сладко от лук и смокини.

 

Приготвяне:

1. Пригответе първо шишчетата. Нарежете всяка от смокините на 4 или 6 парчета. Оставете няколко за салатата. Нарежете халумито на подобни по големина кубчета.

 

 

 Почистете част от игличките на розмариновите клонки и нанижете като редувате смокини и халуми. Ако нямате достатъчно клонки розмарин, използвайте  тънки шишчета, които натрийте с розмаринови листенца. Оставете готовите шишчета настрани. Пригответе салатата и тогава опечете шишчетата.
 

2. За салатата : първо пригответе карамелизираните орехи. В тиган с незалепващо покритие запечете орехите, като постоянно ги бъркате. Поръсете  малко кафява захар. Наблюдавайте докато се превърне в карамел, разбъркайте добре с орехите и изсипете върху хартия за печене. Когато се охладят, разделете, като разчупите  с вилица или с ръка. Може да разделите с вилица и докато са още горещи.

 

3. Разполовете зърната грозде и ако е необходимо почистете семенцата.

4. Накъсайте листата на салатата в дълбока купа. Добавете гроздето и смокините. Поръсете с лимонов сок и зехтин. Разбъркайте. Карамелизираните орехи добавете непосредствено при сервирането - когато са готови шишчетата.

Много подходящо за гарниране на  шишчетата е конфитюр от лук и смокини.

  

В случай, че не сте приготвяли конфитюр от смокини и лук, ето как го приготвям аз. Много е лесно и бързо.

За конфитюра от лук и смокини:

* 4-5 с.л. олио
* 1 глава червен лук
* 10-12 смокини
* 5-6 с.л. балсамико
* 1-2 с.л. меласа

1.Лукът се нарязва на ситно. Олиото се загрява и в него се поставя лука.

2. Тенджерата се покрива с капак и температурата се намалява. Лукът трябва да започне да се карамелизира.Това продължава около 15-20 минути.

3. Смокините се нарязват. Добавят се към лука, заедно с балсамовия оцет и меласата. Разбърква се и се оставя да къкри на тих огън, докато течността се редуцира.
Съхранявайте в хладилник до няколко дни. Може да поднесете към сирена или да използвате като добавка към дресинг на салата.

*** Смокините са достатъчно сладки, но добавеният оцет и вкусът на меласата правят конфитюра по пикантен и ароматен.


 
 

20 коментара:

  1. Това трябва да е невероятно вкусна салата!
    Успешна нова седмица, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много е вкусно! Не мога да се спра с печеното халуми и смокини!
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Dearest Bety,
    Lovely photos from a delicious salad.
    Oh, both of us do love figs and we used to have a big fig tree. Black Mission figs.
    Sending you hugs,
    Mariette

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,направо ми идва да тръгна към вас-страхотно гурме!Чаша охладено розе с тези божествени шишчета и салата,затварям очи и съм в рая!Щастлив август!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и аз не мога да се спра с тази комбинация :)
      Хубав август и на теб!

      Изтриване
  4. Hello dear Bety!!
    What a great recipe!!
    A very gourmet dish indeed!
    Halloumi cheese and figs...what a lovely combination!!
    Excellent photography work!!
    Have a happy August!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, преоткрих сиренето Халуми съвсем наскоро и все още не мога да му се наситя! Перфектно ми се съчетава с всичко. А в комбинация със смокини ... фантация!
    Само едно искам да те попитам, къде ги купуваш тези хубави смокини? Аз не мога да намеря ... или са зелени, или са преузрели и вече скапващи се.
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, и аз много го обичам!
    Смокините ги бера аз, в повечето случаи. Случва се и да купувам, когато ми харесат и мога да избирам. В повечето случаи продавачите са съгласни, а и аз винаги купувам повече, когато си избирам сама.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонименавгуст 04, 2015

    Наистина приказно!

    ОтговорИзтриване
  8. Фантастична комбинация! Фантастична! Бети, страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  9. I love halloumi ,i always grill it ....but this likes me more !!!
    verry nice recept ....
    have a nice week

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, симфония... От вкусове и усещания! :)

    ОтговорИзтриване