Тиквени веган донъти - Baked Pumkin Donut Holes - vegan





Сезонът на тиквените разкошества свързвам с есента - студена, мъглива, дъждовна. Аз съм човек на цветовете и ароматите. Яркият оранжев цвят на тиквата, топлите аромати, с които я съчетавам ми носят носталгичния уют на отминалото лято. Тази година лятото все още не си е отишло. Хах, дори малини хапвам все още...В един от малкото дъждовни дни се отдадох на порива за приготвяне на нещо с тиква.
Купих си нова форма с полусфери с представата, че ще приготвя някакъв мус, крем, бонбони...Ей такива неща ми се въртяха в главата. Тези неща още са проекти, а формата съвсем навреме ми попадна пред погледа тези дни, когато правих  понички. Използвах тефлонова форма и понеже е малка напълних и тази формичка.  Получиха се симпатични топчета, изключително лесно се отделят от формата и за следващото зареждане не е необходимо миене. За всеки случай само леко намазах единият път с кокосово масло, а другия с олио. Нямаше разлика, така че, може да използвате каквото искате. Естествено, останалото  тесто опекох като топчета.Харесаха се на всички. Ароматни и меки, изглеждат неустоимо апетитно- точно като поничките оваляни в кристална канелена захар. Всъщност са оваляни в ксилитол смесен с канела.  Поничките са без мая и втасване. Тестото се забърква изключително бързо, в една купа с обикновен миксер. Съдържат малко кокосова захар. Бихте могли да замените с ксилитол  или подходящ заместител без никакви въглехидрати, ако разполагате с такъв и се налага да използвате. Разбира се може да използвате и друг вид кафява захар. Аз предпочитам кокосова в малки количества. Следващия път, когато пека тиква непременно ще приготвя отново от тях.



Необходими продукти:

* 220 г брашно от спелта
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1 1/2 ч.л. подправка за джинджифилови бисквити или меденки***
* 1/2 ч.л. сол
* 1/4 ч.л. джинджифил на прах
* 80 мл олио
* 130 мл соево мляко
* 1 ч.л. чиа+3 с.л. вода
* 60 г кокосова захар
* 220 г пюре от печена тиква

за овалване :
малко растително мляко- например от кашу
ксилитол ( брезова захар ), канела

*** Това е сместа, която си приготвям аз:

* 6 ч.л. канела или на вкус
* 2 ч.л. смлян карамфил, за предпочитане прясно смлян
* 1 ч.л. джинджифил на прах
* 1/2 ч.л смляно индийско орехче
* 1/2 ч.л. смлян бахар
* 1/2 ч.л. прясно смлян кардамон 
* 1 ч.л смлян анасон



Начин на приготвяне:

1.Загрейте фурната на 180 С.

2. Намажете силиконова форма с полусфери с кокосово масло. Може да използвате форма за понички/донъти или за малки мъфини. Препоръчвам формата да е силиконова. Готовите понички се вадят много лесно и формата не се нуждае от миене за повторно печене, само леко се намазнява.

3. Поставете всички продукти в купа и разбъркайте с обикновен миксер до гладка смес. Напълнете формите почти до ръбчето за съвършена кръгла форма след опичането. Моята форма побираше препълнена чаена лъжичка тесто. Ако използвате форма за понички/донъти напълнете сместа в пош. Така по-лесно ще разпределите сместа.

4. Печете 16-20 минути в загрята фурна. Пробвайте с клечка готовността. Извадете от фурната и след минута с помоща на клечка за зъби извадете малките понички. Поставете върху хартия за печене за окончателно охлаждане. Поничките са меки и по тази причина ги извадих с клечката и не ги охладих върху решетка- остават вдлъбнатини.

5. След пълното охлаждане напръскайте или леко топвайте всяка поничка в млякото и оваляйте в смес от ксилитол и канела.



Хапвайте с кафе, капучино, растително мляко, растително кисело мляко или чай.



Надявам се тази рецепта да ви хареса, ако я направите и споделите в Instagram, използвайте хаштаг #vkusnosbety за да я видя.

Следвайте ме в Instagram  , където споделям интересни места и снимки на това, което отглеждам в градината ми и храната, която приготвям за семейството ми. Благодаря ви!

Коментари

  1. Бети,тези сладурчета ме изкушиха неимоверно .....

    ОтговорИзтриване
  2. Nice blog, the article you have shared is good.This article is very useful. My friend suggests me to use this blog. Really appreciate the same kindly keep writing the same.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

  4. You made an article that is interesting.You are so amaz

    ОтговорИзтриване

  5. Amazing website hope to see more post of your post.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни